«Μικρό καλάθι» αλλά με… προοπτικές φαίνεται να κρατούν οι τουριστικοί φορείς της χώρας εν αναμονή και της έναρξης της τουριστικής σεζόν, ένα πρώτο «άνοιγμα» της οποία επιχειρείται την επόμενη εβδομάδα.
Τα δεδομένα παραμένουν ρευστά και οι κρατήσεις, στο σύνολό τους ευέλικτες, κινούνται μέχρι στιγμής σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο όπως αναφέρει ο κ. Βίκτωρας Μάτσας, συνιδρυτής της WebΗotelier στο insider.gr οι προσδοκίες για μια καλύτερη χρονιά σε σχέση με την περσινή θα επιβεβαιωθούν. «Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα φαίνεται ότι η δυναμική είναι πιο ζωηρή σε σχέση με πέρυσι» σημειώνει, τονίζοντας ωστόσο πώς «οι κρατήσεις αφορούν στην πλειονότητά τους, τους τρεις μήνες του καλοκαιριού και κατευθύνονται κατά κύριο λόγο σε νησιωτικούς προορισμούς αφήνοντας αρκετά πίσω τα city hotels».
Σύμφωνα με τα στατιστικά των κρατήσεων και της ζήτησης της WebHotelier, εταιρείας που προσφέρει ένα πλήρως παραμετροποιημένο booking engine on-line κρατήσεων και έχει στο χαρτοφυλάκιό της 4.608 Ξενοδοχεία της Ελλάδας, οι διάφορες εκτιμήσεις ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με 50% αύξηση σε σχέση με πέρυσι φαντάζουν υπερ-αισιόδοξες. Ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο σύμφωνα με τον ίδιο περιλαμβάνει αύξηση έως και το 30% σε σχέση με πέρυσι, με την χείριστη προοπτική του μάλιστα, η οποία θα ίσχυε σε περίπτωση επιδείνωσης των υγειονομικών συνθηκών, να περιορίζει την αύξηση στο 10%. Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετήσει τον πήχη στην ανάκτηση του 50% της ταξιδιωτικής κίνησης του 2019, ωστόσο οι τουριστικοί φορείς έχουν ουκ ολίγες φορές χαρακτηρίσει τις προβλέψεις αισιόδοξες σε σχέση με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.
Βασικό ρόλο στην επιφυλακτικότητα παίζει πέρα από τις λιγοστές κρατήσεις και το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους έχει ολοσχερώς χαθεί. Να σημειωθεί ότι παρά την πιλοτική έναρξη του τουρισμού που ξεκινά για συγκεκριμένες χώρες και από συγκεκριμένα αεροδρόμια και συνοριακούς σταθμούς της χώρας η επίσημη ημερομηνία επανεκκίνησης του τουρισμού είναι η 14η Μαΐου ενώ οι κρατήσεις ξεκινούν στην καλύτερη των περιπτώσεων από τον Ιούνιο.
«Ακόμα κι έτσι βέβαια η χρονιά θα είναι καταπραϋντική, θα βοηθήσει δηλαδή να επουλωθούν οι μεγάλες πληγές που άνοιξε η πανδημία στον τουριστικό κλάδο» επισημαίνει ο κ. Μάτσας.
Σταθερή αξία η Μύκονος
Η προαναφερθείσα γενική εικόνα μπορεί ωστόσο να διαφέρει από προορισμό σε προορισμός γεγονός που αποτυπώνουν και τα παρακάτω διαγράμματα της Webhotelier, όπως εξηγεί ο κ. Μάτσας.
Σε αυτά φαίνεται ξεκάθαρα ότι σε αντίθεση με ότι ισχύει για άλλους προορισμούς, η Μύκονος υπολείπεται μόλις 19% της απόδοσης του 2020 σε διανυκτερεύσεις ενώ η δημοφιλής Σαντορίνη 40%.
Τα μέχρι τώρα δεδομένα επιβεβαιώνουν την απίστευτη δυναμική του δημοφιλούς προορισμού της Μυκόνου, ο οποίος δείχνει να απαγκιστρώνεται από τις δυσμενείς συγκυρίες που πλήττουν τα άλλα νησιά, ακόμα και τα δημοφιλή, όπως η Σαντορίνη, επισημαίνει ο κ. Μάτσας.
Όσο για τις χώρες τροφοδότες της φετινής χρονιάς ο συνιδρυτής της WebHotelier τονίζει ότι σημαντικό ρόλο τη φετινή χρονιά θα παίξει η Μεγάλη Βρετανία. Ήδη το ενδιαφέρον των Άγγλων για ταξίδια στη χώρα μας είναι έντονο, με την αύξηση σε σχέση με πέρυσι να φτάνει ανά περιπτώσεις και το 80%. Εξίσου θετικό στην περίπτωση της Αγγλίας είναι και το γεγονός ότι πρόκειται για μια αγορά χωρίς ιδιαίτερη εποχικότητα - οι Άγγλοι ταξιδεύουν όλο το χρόνο, σε αντίθεση με Γάλλους και Ιταλούς που προτιμούν τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.
Αντίστοιχα «εκρηκτική» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η αύξηση που καταγράφεται τους τελευταίες δύο μήνες από το Ισραήλ, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η συνεισφορά των Ισραηλινών στις τουριστικές εισπράξεις είναι παραδοσιακά πολύ μικρότερη. «Η ζήτηση από αυτές τις δύο αγορές και ιδίως από την Αγγλική ίσως καταφέρει να ισοσκελίσει την νωχελικότητα που καταγράφεται σε άλλες, όπως για παράδειγμα η γαλλική η οποία πέρυσι παρουσίασε μια κάποια δυναμική», σύμφωνα με τον κ. Μάτσα.
Το γεγονός μάλιστα της αύξησης της ζήτησης από Αγγλία και Ισραήλ οδηγεί και σε ένα ακόμα συμπέρασμα, αφού μπορεί να μας δώσει μια «κλεφτή» ματιά για το πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση στην μετά covid εποχή. Πρόκειται για χώρες στις οποίες έχουν προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς οι εμβολιασμοί και είναι και οι δύο κοντά στο να επιτύχουν την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης. Έτσι μπορούν να αποτελέσουν «σηματωρούς για την αυξημένη ζήτηση που θα υπάρξει στο μέλλον».
Όσον αφορά τις προσδοκίες που έχουν εκφράσει αρκετοί τουριστικοί φορείς για επέκταση της σεζόν, ο κ. Μάτσας αναφέρει ότι από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, «αποτελεί περισσότερο έναν ευσεβή πόθο παρά ένδειξη».
Μεγάλος κερδισμένος οι βίλες - Μεγάλος χαμένος τα ξενοδοχεία πόλης
Μια ακόμα τάση που παρατηρήθηκε το περσινό καλοκαίρι και διατηρείται μέχρι και σήμερα είναι η προτίμηση των ταξιδιωτών για τις βίλες. «Η αγορά των βιλών και των vacation rentals γενικότερα καλπάζει με ρυθμούς απίστευτους σε σχέση με τα ξενοδοχεία», αφενός γιατί προσφέρει απομόνωση κι αφετέρου γιατί οι τουρίστες αποφεύγουν το island hoping κι επιλέγουν πια να μείνουν περισσότερο σε έναν και μόνο προορισμό.
Εν αντιθέσει τα ξενοδοχεία πόλης έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα όλη την προηγούμενη περίοδο και η κατάσταση δεν δείχνει εμφανή σημάδια βελτίωσης το φετινό καλοκαίρι. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές μονάδες εντάσσουν στη διαμονή τους ημερήσια χρέωση, παροτρύνοντας τους κατοίκους των πόλεων να περάσουν μερικές ώρες της ημέρας σε αυτά είτε για χαλάρωση είτε για να εργαστούν από εκεί. «Αυτό είναι κάτι πρωτοφανές που επίσης παρατηρούμε έντονα το τελευταίο διάστημα», καταλήγει ο κ. Μάτσας.