Την απογοήτευση των επαγγελματιών των Παρόχων Καταδυτικών Υπηρεσιών εξέφρασε με επιστολή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο Σύνδεσμος Καταδυτικών Κέντρων Ελλάδας, για τον «ακραίο» όπως τον χαρακτηρίζει περιορισμό των 4 επιβατών στα καταδυτικά σκάφη με την επαναλειτουργία των Καταδυτικών Κέντρων.
«Μετά από 9 μήνες οικονομικής εξαθλίωσης στην οποία έχουν οδηγηθεί οι καταδυτικές επιχειρήσεις, λόγω των συνεχών lockdowns παραμένοντας κλειστές, το εικονικό άνοιγμα της αγοράς έρχεται για να δώσει τη χαριστική βολή στις επιχειρήσεις του κλάδου και να τις οδηγήσει σε αφανισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος Καταδυτικών Κέντρων Ελλάδας.
Παράλληλα χαρακτηρίζει τον περιορισμό των 3 επιβαινόντων στα καταδυτικά σκάφη έως και έξι μέτρα και 4 σε μεγαλύτερα, που ανακοινώθηκε με Εγκύκλιο από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, «αδικαιολόγητο, ακραίο, αυθαίρετο, ή εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα».
«Είναι προφανές ότι στην περίπτωση των καταδυτικών σκαφών δεν εφαρμόζεται κανένα από τα μέτρα που η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει όσον αφορά στην τήρηση αποστάσεων ασφαλείας (1,5 ή 2 μέτρων) για την αποφυγή μετάδοσης του υιού, και μόνο στόχο έχει την καταστροφή της καταδυτικής αγοράς και των επιχειρήσεων του κλάδου» επισημαίνει τονίζοντας ότι σε άλλα επαγγελματικά σκάφη, για την «ασφάλεια» των επιβαινόντων επιτρέπεται το 80% συνολικής πληρότητας τους (π.χ. σε σκάφος 12 μέτρων με άδεια 49 επιβαινόντων επιτρέπονται, με τους ισχύοντες «περιορισμούς, 39 επιβάτες.
Μάλιστα όπως διευκρινίζει η άδεια των επαγγελματικών καταδυτικών σκαφών έως και 10 μέτρων, επιτρέπει μόνο 12 άτομα, αριθμός που καλύπτει τις απαιτήσεις τήρησης αποστάσεων 1,5 μέτρου λόγω του μεγέθους των σκαφών, γεγονός που «δεν δικαιολογεί λογικά τον περιορισμό των 3 ή 4επιβαινόντων (μαζί με το πλήρωμα φυσικά)».
Αποτέλεσμα του παραπάνω περιορισμού είναι σύμφωνα με τον Σύνδεσμο τα καταδυτικά Κέντρα να μην μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους «την ώρα που δεκάδες πτήσεις ήδη καταφθάνουν στα αεροδρόμια με τουρίστες μετά την επανεκκίνηση του τουρισμού για να απολαύσουν τις διακοπές που στερήθηκαν όλη την προηγούμενη χρονιά λόγω της πανδημίας».
Ακολουθεί η επιστολή Διαμαρτυρίας του ΣΥ.ΚΑ.Κ.ΕΛ. προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκη και τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Ε. Κυριαζόπουλο:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Με την παρούσα θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία και απογοήτευση του κλάδου Παρόχων Καταδυτικών Υπηρεσιών για την άνιση μεταχείριση του κλάδου μας, με αφορμή τη διευκρινιστική Εγκύκλιο Αρ. Πρωτ.: 2132.1/34178/2021/14-05-2021 «Δημοσίευση ΚΥΑ – Μετακίνηση με πλοία – Θαλάσσιες συνδέσεις – Επαγγέλματα και δραστηριότητες Αρμοδιότητας Υ.ΝΑ.Ν.Π». Ειδικότερα ο περιορισμός των 3 επιβαινόντων στα καταδυτικά σκάφη έως και έξι μέτρα και 4 σε μεγαλύτερα σκάφη θεωρούμε ότι είναι αδικαιολόγητος, ακραίος, δεν φαίνεται να στηρίζεται σε κανένα από τα μέτρα που η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει όσον αφορά στην τήρηση αποστάσεων ασφαλείας του 1,5 ή 2 μέτρων, τις οποίες εφαρμόζει σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους, με εξαίρεση τον Καταδυτικό κλάδο.
Μετά από συνολικά συνολικά 9 μήνες παύσης της λειτουργίας των επιχειρήσεών μας λόγω ολικών lockdown, μας οδηγείτε, με τον περιορισμό αυτό στον αφανισμό. Δεν μπορεί η Ελληνική Κυβέρνηση να ανακοινώνει το άνοιγμα του τουρισμού και την ίδια στιγμή να «κλείνει» έμμεσα τουριστικές δραστηριότητες, επιβάλλοντας αδικαιολόγητους και ακραίους περιορισμούς στη λειτουργία τους.
Για το λόγο αυτό ζητάμε άμεσα, να εκδώσετε νέα διευκρινιστική εγκύκλιο όσον αφορά στους Παρόχους Καταδυτικών Υπηρεσιών, και να εφαρμόσετε, όπως πράξατε και σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους την εφαρμογή των αποστάσεων 1.5 μεταξύ των επιβαινόντων στα σκάφη.
Αντιλαμβάνεστε ότι σε ένα σκάφος 6 μέτρων μπορούν να επιβιβαστούν 8 άτομα, με την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας τόσο όσον αφορά στο μήκος όσο και στο πλάτος του σκάφους (τρία άτομα από κάθε πλευρά και σε απόσταση 1,5 μέτρα μεταξύ τους) και αντίστοιχα ανά δύο μέτρα να αυξάνονται αντίστοιχα ανά 2 και τα άτομα των επιβαινόντων στα σκάφη.
Εκτιμούμε ότι πρόκειται για ένα σφάλμα, το οποίο θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα ώστε να δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις μας να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν επί της ουσίας, τηρώντας, πάντα όλα τα μέτρα ασφαλείας. Εν αναμονή της άμεσης απάντησής σας, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης».