Το κρίσιμο στοίχημα των επόμενων 30 ημερών για τον τουρισμό - Οι χώρες που ενισχύουν τις προσδοκίες

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το κρίσιμο στοίχημα των επόμενων 30 ημερών για τον τουρισμό - Οι χώρες που ενισχύουν τις προσδοκίες
τουρισμός
Ο «παραδοσιακός» Αύγουστος των Ελλήνων αναπτερώνει τις ελπίδες. Οι φετινές αγορές - τροφοδότες μαζί με αρκετά «outsider» του ελληνικού τουρισμού που θα βοηθήσουν στο στόχο για τα έσοδα.

Κρίσιμες διαγράφονται οι επόμενες 30 ημέρες για τον ελληνικό τουρισμό, με τις κρατήσεις να αυξάνουν εκθετικά, το ίδιο όμως και τα κρούσματα του κορονοϊού, δημιουργώντας μια σύνθετη προς επίλυση εξίσωση.

Η αυξημένη τουριστική κίνηση από το εξωτερικό αναμένεται να ενισχυθεί κι από τις εσωτερικές μετακινήσεις των Ελλήνων που παραδοσιακά επιλέγουν τον Αύγουστο για διακοπές, γεγονός που αναπτερώνει τις ελπίδες η φετινή χρονιά να είναι επιτυχημένη και σε οικονομικούς όρους.

Την ίδια στιγμή βέβαια η αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας εντός κι εκτός συνόρων παραμένει μεγάλη, όπως επεσήμανε και σε χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης. Στόχος είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα να διατηρηθούν στα ίδια ή σε καλύτερη επίπεδα ώστε η Ελλάδα να μην ακολουθήσει την τύχη της Ισπανίας - η Γερμανία πρόσφατα τοποθέτησε την Ισπανία στο κόκκινο και επιβάλει καραντίνα σε όσους θα επιστρέφουν από εκεί. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία τον κρίσιμο ρόλο των εμβολιασμών ώστε να αποφέρει καρπούς «το οργανωμένο πρόγραμμα διαχείρισης της πανδημίας που εφαρμόζεται».

Οι ρευστές υγειονομικές συνθήκες είναι άλλωστε και ο λόγος που οι προσδοκίες για την φετινή χρονιά δεν ποσοτικοποιούνται επακριβώς με το υπουργείο Τουρισμού να χαρακτηρίζει την εξέλιξη των τουριστικών ροών «ικανοποιητική» χωρίς περαιτέρω σχόλια για τα επίπεδα αφίξεων και εισπράξεων. Από πλευράς του βέβαια, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε χθες ότι οι πτήσεις εξωτερικού κινούνται αυτή την περίοδο στο 60% του 2019, ενώ αυτές του εσωτερικού στο 75% του 2019, κάτι που αν συνεχιστεί μας φέρνει κοντά στον στόχο της ανάκτησης του 45% των εσόδων του 2019.

Πέρα από την αύξηση των αφίξεων η αισιοδοξία ενισχύεται κι από τις φετινές αγορές-τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού, στις οποίες έχουν προστεθεί αρκετά «outsider». Την πρωτοκαθεδρία των Γερμανών, Βρετανών και Γάλλων που παραδοσιακά ενισχύουν τον ελληνικό τουρισμό, έρχονται να συμπληρώσουν αγορές όπως Πολωνία, Τσεχία και Ρουμανία, οι οποίες δίνουν τη δική τους ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό καλοκαίρι. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport Greece για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, η Πολωνία βρέθηκε στη δεύτερη θέση της λίστας με τα κράτη που τροφοδότησαν με τουρίστες την Ελλάδα τον Ιούνιο ακριβώς μετά την Γερμανία. Αντίστοιχα η Τσεχία κατέλαβε την έβδομη θέση και η Ρουμανία συμπλήρωσε την πρώτη δεκάδα.

Η αύξηση των τουριστών από τις προαναφερθείσες χώρες οδηγεί παράγοντες του τουρισμού να εκτιμούν ότι ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει τα χρυσά επίπεδα του 2019, ενισχύοντας κατ' επέκταση και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις.

Αναλυτικότερα, σε ανερχόμενη δύναμη για τον ελληνικό τουρισμό εξελίσσεται η Πολωνία. Οι Πολωνοί τουρίστες επισκέπτονται φέτος την Βόρεια Ελλάδα, τα Επτάνησα αλλά και την Κρήτη και σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς θα μπορούσαν να φτάσουν τα καλά επίπεδα του 2019. Σημειωτέον ότι την χρονιά ρεκόρ του 2019 οι Πολωνοί τουρίστες έφτασαν τις 852 χιλιάδες εισφέροντας περί τα 416 εκατ. ευρώ. Κι αυτό γιατί είχαν αυξήσει την τελευταία προ πανδημική διετία την Μέση κατά Κεφαλή τους Δαπάνη κατά 49,4% (από 327,1 ευρώ το 2017 σε 488,8 ευρώ το 2019).

Αυξημένος είναι και ο αριθμός των Ρουμάνων ταξιδιωτών οι οποίοι έρχονται στη χώρα μας αεροπορικώς ή και οδικώς προτιμώντας προορισμούς όπως η Χαλκιδική, η Θάσος, η Πιερία και η Ζάκυνθος. Να θυμίσουμε ότι το 2019 ο αριθμός των τουριστών από τη χώρα της Βαλκανικής χερσονήσου προσέγγισε τα 1,4 εκατομμύρια, με τους Ρουμάνους να δαπανούν για διακοπές στην Ελλάδα 483 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα και η Τσεχία επιδεικνύει καλή δυναμική φέτος, με τους Τσέχους να προτιμούν τόσο το Αιγαίο όσο και το Ιόνιο. Σημειωτέον ότι ο εισερχόμενος τουρισμός από την Τσεχία κατέγραψε αύξηση της τάξης του 18,5% την περίοδο 2017-2019 φτάνοντας τις 402 χιλιάδες από τις 339 χιλ. το 2017 με τη Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΚΔ) να αυξάνει εξίσου κατά 19% φτάνοντας τα 463,7 ευρώ το 2019.

Αυξάνουν οι φόβοι για τη Γερμανία

Την ίδια στιγμή βέβαια τα βλέμματα των τουριστικών φορέων παραμένουν στραμμένα στην Καγκελαρία του Βερολίνου και στις αποφάσεις που αναμένεται να ανακοινώσει το προσεχές διάστημα. Να θυμίσουμε ότι τις τελευταίες ώρες τα Μέσα Ενημέρωσης της Γερμανίας αναφέρουν ότι γερμανικό υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την εισαγωγή υποχρεωτικού αρνητικού τεστ κορονοϊού για όλους όσους επιστρέφουν από οποιαδήποτε χώρα, ενώ δεν αποκλείεται να υποχρεώσουν σε καραντίνα και τουρίστες που επιστρέφουν κι από άλλες χώρες πλην της Ισπανίας και της Ολλανδίας. Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα το Βερολίνο χαρακτήρισε Ισπανία και Ολλανδία ως «περιοχές με υπερβολικό αριθμό κρουσμάτων» και αποφάσισε ότι όποιος επιστρέφει από τις εν λόγω περιοχές και δεν είναι πλήρως εμβολιασμένος ή δεν έχει νοσήσει από κορονοϊό, θα μπαίνει υποχρεωτικά σε δεκαήμερη καραντίνα, την οποία έχει τη δυνατότητα να περιορίσει σε πέντε μέρες με ένα αρνητικό τεστ.

«Αν αλλάξει κάτι επί το δυσμενέστερο με την Γερμανία καταστραφήκαμε» είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι Έλληνες ξενοδόχοι. Κι αυτό γιατί βάσει των επίσημων στοιχείων η Γερμανία είναι η βασική αγορά τροφοδότης του ελληνικού τουρισμού και φέτος. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως από τον Ιούνιο έως και τις 15 Ιουλίου οι αφίξεις από την Γερμανία έφτασαν τις 412.000, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 225% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (126.500 επισκέπτες).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο «βαρύ χαρτί» του Αυγούστου ποντάρει ο τουρισμός

Κοινωνικός Τουρισμός: Ενεργοποιήθηκαν 38.000 επιταγές το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου

ΤτΕ: Μειωμένος κατά 65,5% ο εισερχόμενος τουρισμός στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider