Στραμμένα στις επόμενες εβδομάδες είναι τα βλέμματα της τουριστικής αγοράς, με τους παράγοντες του κλάδου να ευελπιστούν να δοθεί μια πρώτη γεύση για το πώς θα κινηθεί όχι μόνο η χειμερινή αλλά και η θερινή σεζόν. Μετά το «πάγωμα» που επέφερε η «Όμικρον» στα μέσα Δεκέμβρη και δεδομένου ότι παραδοσιακά ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου κρατήσεων, οι επιχειρηματίες του κλάδου αναμένουν τα σημάδια των επόμενων ημερών για να δουν αν θα υπάρξει πρόωρη έναρξη της σεζόν, βήμα απαραίτητο για ένα «καλό 2022».
Βαρόμετρο για την πρόωρη έναρξη της σεζόν
Παρότι οι δύο προηγούμενες πανδημικές χρονιές χαρακτηρίστηκαν από κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, το σκηνικό φάνηκε να διαφοροποιείται το τρέχον έτος, με παράγοντες της τουριστικής αγοράς να αναφέρουν ήδη από τον Νοέμβριο, ότι η ζήτηση για το 2022 είναι η μεγαλύτερη που έχει δει ο κλάδος τα τελευταία, προ πανδημικά χρόνια. Όπως επεσήμαναν τότε, υπήρχαν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κυρίως resorts, που είχαν καλύψει με προκρατήσεις ένα κρίσιμο ποσοστό της διαθεσιμότητάς τους για την επόμενη σεζόν. Προσέθεταν μάλιστα ότι εάν η ίδια δυναμική συνεχιστεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, θα μπορούσε να καλυφθεί έως και το 70% όλης της προσφοράς δωματίων και κλινών των μονάδων πολλών αστέρων για το επόμενο έτος.
Η εκτόξευση των κρουσμάτων της Όμικρον που ακολούθησε βέβαια, όχι μόνο φρέναρε τις προκρατήσεις αλλά αφαίρεσε και κάποιες υπάρχουσες κρατήσεις από τα «κιτάπια» των τουριστικών επιχειρήσεων. Η συνθήκη όμως δεν φαίνεται να έχει κάμψει την αισιοδοξία τουλάχιστον για το καλοκαίρι του 2022.
«Πολύ θετική η εικόνα της πρώτης εβδομάδας του έτους των νέων κρατήσεων για την σεζόν του 2022 στην χώρα μας. Φαίνεται να επικρατεί σε επισκέπτες & αγορές η πεποίθηση ότι, παρά την Όμικρον, η πανδημία θα υποχωρήσει σύντομα με την ανάγκη για διακοπές να είναι ισχυρότερη από ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά προ ημερών μέσω twitter ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Sani/Ikos κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.
Το καλό σενάριο, το οποίο προϋποθέτει μια δυναμική επανάκαμψη των κρατήσεων ήδη από τα τέλη του τρέχοντος μήνα τουλάχιστον από τις βασικές αγορές-τροφοδότες της χώρας, θα σηματοδοτήσει την πρόωρη έναρξη της σεζόν. Κάτι που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα του 2022, ώστε να καλυφθεί μέρος των ζημιών που υπέστη ο κλάδος όλα τα προηγούμενα χρόνια. «Μια καλή θερινή σεζόν δεν αρκεί από μόνη της για να καλυφθούν επενδύσεις και ανοίγματα επιχειρήσεων των προηγούμενων δύο ετών, γι' αυτό και είναι σημαντικό να υπάρξουν έσοδα και την άνοιξη» επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο insider.gr.
Αν μάλιστα επικρατήσει, θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο ώστε ο κλάδος να κάνει το άλμα σε μια νέα εποχή, όπως επεσήμανε σε πρόσφατο άρθρο του ο υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας. «Το 2022 φαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και αν δεν έχουμε κάποια συνταρακτική αλλαγή ως προς τα δεδομένα της πανδημίας, ότι μπορεί να αποτελέσει το νέο benchmark για τον ελληνικό τουρισμό και αφετηρία της νέας εποχής του. Κι αυτό θα συμβεί όχι γιατί θα επανέλθουμε και πιθανότατα θα ξεπεράσουμε τους προ της πανδημίας δείκτες από πλευράς αφίξεων, κατά κεφαλήν δαπάνης και μέσης διάρκειας παραμονής, αλλά γιατί θα δούμε αυτές τις εξελίξεις υπό ένα διαφορετικό πρίσμα, που όσο και αν ακούγεται παράδοξο θα καθυστερούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αν δεν υπήρχε η πανδημία».
Η αβεβαιότητα παραμένει
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, τα υγειονομικά δεδομένα δεν συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση, και παρά τις όποιες θετικές ενδείξεις η αβεβαιότητα κυριαρχεί για την θερινή σεζόν, έχοντας γκριζάρει ήδη τις προοπτικές για την χειμερινή. Ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η πρόσφατη επιστολή της ΠΟΞ στο κυβερνητικό επιτελείο, στην οποία αναφέρεται ότι ήδη οι πληρότητες πέφτουν σε μονοψήφια νούμερα εξαιτίας των ακυρώσεων και της παύσης των κρατήσεων. «Κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο ακυρώσεις. Προγραμματισμένες εκθέσεις αναβάλλονται επ΄αόριστον, όσα λίγα συνέδρια και events επρόκειτο να πραγματοποιηθούν ματαιώνονται. Και η κατάσταση, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν τις αρχές Απριλίου. Οι άμεσοι και έμμεσοι περιορισμοί που επιβάλλει η νέα μετάλλαξη πλήττουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις επιχειρήσεις εκείνες που προ δύο μηνών επί της ουσίας ξεκίνησαν εκ νέου τη λειτουργία τους, μετά τον Μάρτιο του 2020. Οι επιχειρήσεις αυτές, παράλληλα με την πανδημία, πρέπει να αντιμετωπίσουν και την εξωπραγματική αύξηση του ενεργειακού κόστους, που εκτοξεύει στα ύψη τις αναγκαίες για τη λειτουργία τους δαπάνες. Οι δέκα ημέρες των εορτών δεν είναι ικανές να καλύψουν ούτε μικρό μέρος των υποχρεώσεων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Ειδικά εφόσον κι αυτές οι 10 ημέρες αφορούσαν επί της ουσίας μόνο τα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς, καθώς οι επιχειρήσεις μας στα αστικά κέντρα και την επαρχία παρέμειναν άδειες» επισήμανε χαρακτηριστικά η επιστολή.
Σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας λόγω της Όμικρον πλέει και ο κλάδος της κρουαζιέρας με παράγοντες της εγχώριας αγοράς να τονίζουν ότι η έκβαση της πανδημίας θα κρίνει τον χρόνο επανέναρξης της σεζόν. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις προκρατήσεις στα λιμάνια προδιαγράφεται για το 2022 μια βελτίωση της τάξης του 35% σε σχέση με το 2019 με τις προσεγγίσεις να υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τις 2.800 και τις επιβατο-αφίξεις τα 2,5 εκατομμύρια. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου ωστόσο, οι προαναφερθείσες εκτιμήσεις θα επιβεβαιωθούν εάν η πανδημία έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της μέχρι την Άνοιξη του 2022 και αρχίσουν σταδιακά από τον Απρίλιο τα προγράμματα στην Ελληνική Επικράτεια. Σε αντίθετη περίπτωση κι εάν τα κρούσματα συνεχίσουν να κινούνται στα τωρινά δυσθεώρητα ύψη, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακυρώσεις ταξιδιών ειδικά των πρώτων ημερών, οι οποίες θα χαμηλώσουν τον πήχη και για το σύνολο της χρονιάς.