Το «χαλί» για μια καλή τουριστική χρονιά, η οποία ξεκίνησε νωρίς και φιλοδοξεί να αναπληρώσει το 80% της κίνησης και των εσόδων του 2019, στρώνει ο Μάιος. Παρά την υγειονομική κρίση που δεν έχει απαλειφθεί από το παγκόσμιο σκηνικό και παρά τις πολεμικές ιαχές που συνεχίζουν να αντηχούν στην Ουκρανία, ο τουρισμός ανεβάζει ταχύτητα έναν μήνα πριν το καλοκαίρι, τόσο από άποψη συνδέσεων, αφίξεων και κρατήσεων όσο κι από άποψη μέσης τιμής στα καταλύματα της πρωτεύουσας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνδεσιμότητα της χώρας, στην οποία όχι μόνο προστίθενται νέες πτήσεις αλλά πολλαπλασιάζονται και οι ήδη υπάρχουσες. Ειδικότερα, στις 390.823 θέσεις σε διεθνείς πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για την εβδομάδα 25 Απριλίου έως 1 Μαίου, προστέθηκαν 101.810 ακόμα την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, μια αύξηση της τάξης του 26%, ενώ αυξανόμενες, με μικρότερα βέβαια ποσοστά, βαίνουν οι θέσεις και τις επόμενες εβδομάδες (504.361 και 534.609 για τις εβδομάδες 9-15/ Απριλίου και 16-22 Απριλίου).
Οι ελληνικοί προορισμοί που κυριαρχούν
Οι περισσότερες εκ των προγραμματισμένων θέσεων από διεθνείς πτήσεις κατευθύνονται στο κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ, οι 175.766 θέσεις σε διεθνείς πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου αυξάνονται κατά 5% μέχρι το τέλος του μήνα φτάνοντας περίπου τις 185.000 θέσεις. Ωστόσο μεγαλύτερη αύξηση από εβδομάδα σε εβδομάδα καταγράφουν οι πτήσεις για τα αεροδρόμια του Ηρακλείου Κρήτης, της Ρόδου, της Θεσσαλονίκης και της Κέρκυρας, της Κω και των Χανίων.
Οι χώρες - τροφοδότες
Όσο για τις χώρες προέλευσης των προαναφερθέντων πτήσεων τον τρέχοντα μήνα φαίνεται να κυριαρχούν οι Ευρωπαϊκές. Για την ακρίβεια την μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν οι προγραμματισμένες θέσεις από την Βρετανία (από 75.381 που είναι στις αρχές του μήνα φτάνουν τις 140.652 την εβδομάδα 16 με 22 Απριλίου) και κατά πόδας ακολουθούν αυτές από την Γερμανία (από 86.416 στις αρχές του μήνα φτάνουν τις 130.292 την εβδομάδα 16 με 22 Μαΐου). Μικρή πτώση καταγράφουν οι προγραμματισμένες θέσεις από την Γαλλία (από 39.219 στις αρχές του μήνα φτάνουν τις 36.627 την εβδομάδα 16-22 Μαΐου) ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα κινούνται οι προγραμματισμένες θέσεις σε πτήσεις από την Ολλανδία (από 31.169 στις αρχές του μήνα φτάνουν τις 31.877 την εβδομάδα 16-22 Μαΐου). Ελαφρώς ανοδικά κινούνται και οι προγραμματισμένες θέσεις από Ιταλία και Κύπρο προσθέτοντας περί τις 2.000 και 1.000 θέσεις αντίστοιχα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Μεγαλύτερη είναι ωστόσο η αύξηση στις προγραμματισμένες θέσεις από Ελβετία, Βέλγιο και ΗΠΑ, αφού προστίθενται περί τις 5.000 θέσεις μέσα στις τέσσερις εβδομάδες του Μαΐου.
Το come back των προπανδημικών τουριστικών μεγεθών προοικονομούν και τα αποτελέσματα του Απριλίου από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, αφού για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης έκλεισε σημαντικά η ψαλίδα έναντι του 2019. Για την ακρίβεια η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου τον Απρίλιο έφθασε το 1,68 εκατ. επιβάτες και εμφανίστηκε μειωμένη κατά 15,5% σε σχέση με την κίνηση του Απριλίου 2019. Εν συγκρίσει με το 2019, η κίνηση εσωτερικού ήταν μειωμένη κατά 4,3%, ενώ η διεθνής επιβατική κίνηση παρουσίασε μείωση κατά 20%.
Πέρα από την αύξηση των προγραμματισμένων θέσεων, βέβαια, ανοδικά κινούνται και οι κρατήσεις για τους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, με τις πληρότητες για τους νησιωτικούς προορισμούς τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού να κινούνται ήδη σε υψηλά επίπεδα, της τάξης του 80%, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.
Διψήφια άνοδος της μέσης τιμής στα ξενοδοχεία της Αθήνας
Το παζλ της ανάκαμψης συμπληρώνει και η άνοδος της μέσης τιμής των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας, η οποία δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. Σύμφωνα με την δημοφιλή μηχανή αναζήτησης Trivago, o Μάιος μπήκε με διψήφια αύξηση για τα ξενοδοχεία της Αθήνας, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση. Για την ακρίβεια η μέση οn line τιμή στα ξενοδοχεία της Αθήνας τον Μάιο έφτασε στα 132 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 17% σε μηνιαία βάση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (113 ευρώ) και αύξηση 22% και πλέον σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (108 ευρώ). Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η αύξηση ήταν μικρότερη σε σχέση με την αύξηση που παρατηρήθηκε σε πρωτεύουσες άλλων χωρών της Ευρώπης (68% ήταν η αύξηση σε ετήσια βάση στην περίπτωση του Λονδίνου, 65% η αντίστοιχη αύξηση στη Βαρκελώνη, 50% στη Λισαβόνα και 42% στο Παρίσι).