Δυναμικό come back του ελληνικού τουρισμού αλλά και προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών μαρτυρούν τα στοιχεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα, ενισχύοντας μάλιστα τις προσδοκίες και για την επέκταση της σεζόν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Airdna, εταιρείας που εξειδικεύεται στην ανάλυση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, η χώρα μας ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του έτους κατάφερε να αυξήσει την ζήτηση και να ξεχωρίσει μεταξύ των ανταγωνιστών. Για την ακρίβεια την εξεταζόμενη περίοδο, Ουγγαρία, Ελλάδα και Κροατία παρουσίασαν αύξηση σε επίπεδο κρατήσεων από διεθνείς ταξιδιώτες κατά 342,1%, 116,5% και 80,4%, με την πληρότητα να ενισχύεται σημαντικά από την ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών σε αντίθεση με τις κρατήσεις από εγχώριους ταξιδιώτες οι οποίες μειώθηκαν και στις τρεις αυτές χώρες, το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου.
Η ανοδική πορεία συνεχίστηκε και τους δύο επόμενους μήνες του καλοκαιριού, Ιούλιο - Αύγουστο, με τους επισκέπτες να επιστρέφουν μαζικά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Για την ακρίβεια οι διανυκτερεύσεις σε τέτοιου τύπου καταλύματα ανά την Ευρώπη έφτασαν τον Ιούλιο τα 48,9 εκατομμύρια, 7,9% υψηλότερα από τον Ιούλιο του 2019. Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και οι πληρότητες τον Ιούλιο, οι οποίες έφτασαν στο 66,6% των διαθέσιμων καταλυμάτων, κι αυτό παρότι η προσφορά τέτοιου τύπου μισθώσεων ήταν κατά 4% λιγότερη σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2019.
Στην περίπτωση της Ελλάδας δε, τα στοιχεία ήταν ακόμα καλύτερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Σύμφωνα με την Airdna στην Ελλάδα, οι διανυκτερεύσεις στην Ελλάδα τον Ιούλιο παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 και 59% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021.
Παρόλο μάλιστα που η προσφορά μισθώσεων τύπου Airbnb σε ολόκληρη την Ευρώπη εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα του 2019, στην Ελλάδα τον Ιούλιο καταγράφηκαν πάνω από από 138.000 καταλύματα διαθέσιμα προς ενοικίαση, +4% περισσότερα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019.
Ανοδική ήταν και η πορεία της μέσης τιμής ενοικίασης των εν λόγω καταλυμάτων. Σύμφωνα με την Airdna, η μέση τιμή κινήθηκε κατά 18% υψηλότερα από το 2019, αλλά μόλις 5% υψηλότερα από τον περσινό Ιούλιο, με τον ανοδικό ρυθμό που παρατηρείται ήδη από πέρυσι να επιβραδύνεται. Σε επίπεδο Ευρώπης, η διογκωμένη ζήτηση και οι αυξημένες πληρότητες επέτρεψαν στους οικοδεσπότες να χρεώσουν κατά μέσο όρο 2,7% περισσότερο από τον περασμένο Ιούλιο. Και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο βέβαια ο ρυθμός αύξησης δείχνει να επιβραδύνεται σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, καθώς οι επισκέπτες επιστρέφουν σε μικρότερα καταλύματα και σε πιο οικονομικές πόλεις.
Ακόμα καλύτερες επιδόσεις ήταν οι επιδόσεις τον Αύγουστο, με την Ελλάδα να καταγράφει την τρίτη υψηλότερη αύξηση στην Ευρώπη όσον αφορά στις κρατήσεις τέτοιου τύπου καταλυμάτων. Σύμφωνα με την Airdna, στην χώρα μας οι κρατήσεις κινήθηκαν κατά 18,7% υψηλότερα από τον Αύγουστο του 2019. Μάλιστα η χώρα μας συγκαταλέγεται στους 7 ευρωπαϊκούς προορισμούς που καταγράφουν τον Αύγουστο θετικό πρόσημο όσον αφορά τη ζήτηση για βραχυχρόνια ενοικίαση καταλυμάτων σε σχέση με το 2019. Στις χώρες που κατάφεραν τον Αύγουστο να υπερβούν τα μεγέθη του 2019 όσον αφορά την ζήτηση καταλυμάτων τύπου Airbnb, την πρώτη τριάδα απαρτίζει η Γερμανία, η οποία για τον Αύγουστο σημειώνει άνοδο των κρατήσεων κατά 24,8% έναντι του 2019, το Βέλγιο που έπεται στο συν 19,3% και η Ελλάδα (+18,7%). Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Αυστρία με αύξηση 17% και τις τρεις επόμενες καταλαμβάνουν Γαλλία, Πολωνία και Ελβετία με άνοδο 15%, 6,2% και 4% αντίστοιχα.
Ευοίωνες φαντάζουν οι προοπτικές και για την συνέχεια, αφού σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, τον Σεπτέμβριο καταγράφεται ισχυρή αύξηση της ζήτησης. Αναλυτικότερα, από τις 7 Αυγούστου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι κρατήσεις μέχρι και το τέλος του χρόνου κατέγραφαν αύξηση της τάξης του 35,9% σε σχέση με το 2021 και 2,2% σε σχέση με το 2019 κατά μέσο όρο. Αν σκεφτεί κανείς ότι ο Αύγουστος μέχρι και τώρα κινήθηκε μόλις -0,3% πίσω από τον Αύγουστο του 2019, ο Σεπτέμβριος καταγράφει αύξηση της ζήτησης κατά 10,1% σε σχέση με το 2019.