Τουρισμός: Οι χώρες που έπιασαν τις επιδόσεις του 2019 - Οι προοπτικές και οι φόβοι για το 2023

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τουρισμός: Οι χώρες που έπιασαν τις επιδόσεις του 2019 - Οι προοπτικές και οι φόβοι για το 2023
Οι αγορές που τροφοδότησαν το 2022 αφίξεις και εισπράξεις - Οι αγορές που κέρδισαν το χαμένο έδαφος του 2019 , αυτές που έμειναν πίσω και οι προοπτικές για το νέο έτος.

Το αφήγημα μιας καλής για τον τουρισμό χρονιάς, μετά από δύο χρόνια οπισθοχώρησης λόγω υγειονομικής κρίσης, συμπλήρωσαν τα επίσημα στοιχεία για τις τουριστικές ροές και εισπράξεις του δωδέκατου μήνα του 2022 που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδας. Σύμφωνα με αυτά, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και αφίξεις κινήθηκαν πολύ καλύτερα από τον αμέσως προηγούμενο χρόνο (2021), οδηγώντας το σύνολο του έτους να κλείσει κατά 67,9% υψηλότερα από άποψη εισπράξεων και κατά 89,3% από άποψη ταξιδιωτικής κίνησης. Μικρή ήταν μάλιστα η υστέρηση και σε σύγκριση με το προ πανδημικό έτος του 2019, έτος σταθμός για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, τουλάχιστον στο σκέλος των εισπράξεων. Βάσει των στοιχείων οι εισπράξεις του 2022 φάνηκε να υπολείπονται μόλις 3% από αυτές του 2019 σε αντίθεση με την ταξιδιωτική κίνηση που παρέμεινε μειωμένη κατά 11,2% από την χρονιά ρεκόρ.

Οι αγορές που αύξησαν τις εισπράξεις

Μικρές διαφοροποιήσεις παρουσίασαν και οι βασικές αγορές που τροφοδότησαν με τουρίστες αλλά και με έσοδα την χώρα καθόλη την διάρκεια του έτους.

Σε επίπεδο εσόδων, η μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά παρατηρήθηκε από τους τουρίστες της Μεγάλης Βρετανίας και της Αμερικής -113,1% και 100,6% αντίστοιχα - με την Γερμανία και την Γαλλία να ακολουθούν, καταγράφοντας αύξηση εισπράξεων κατά 40,6% και κατά 27,9% αντίστοιχα.

Σε απόλυτους αριθμούς ωστόσο την μεγαλύτερη συνεισφορά στα έσοδα συνέχισε να έχει η γερμανική αγορά εισφέροντας 3.255,2 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε η Βρετανική αγορά με τις εισπράξεις της να συνεισφέρουν 3.123,4 εκατ. ευρώ και η τετράδα έκλεισε με την Γαλλία και τις ΗΠΑ οι εισπράξεις από τις οποίες ανήλθαν σε 1.268 εκατ. ευρώ και 1.195,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι αγορές με τις περισσότερες αφίξεις

Λίγο διαφορετική ήταν η εικόνα σε επίπεδο τουριστικών ροών. Και σε αυτή την περίπτωση η χώρα που κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση τουριστών ήταν η Μ. Βρετανία, με τους επισκέπτες της να καταγράφονται κατά 181,9% περισσότεροι σε σχέση με το 2021. Αντίστοιχη αύξηση τουριστών παρατηρήθηκε και από τις ΗΠΑ, όπου οι επισκέπτες παρατηρήθηκαν κατά 174,9% αυξημένη σε σχέση με το 2021. Τέλος με μικρότερα ποσοστά, συγκεκριμένα κατά 49,6%, αυξήθηκαν οι τουρίστες από την Γαλλία ενώ τελευταία ήρθε η αγορά της Γερμανίας οι τουρίστες της οποίας ήταν αυξημένοι κατά 45% σε σχέση με πέρυσι.

Σε απόλυτους αριθμούς ωστόσο Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία ήταν οι βασικές αγορές που τροφοδότησαν με τουρίστες την εγχώρια αγορά - 4.352,3 και 4.485,3 χιλ. ταξιδιώτες αντίστοιχα. Ακολούθησαν η αγορά της Γαλλίας από την οποία επισκέφτηκαν την Ελλάδα 1.757,6 χιλ. ταξιδιώτες και τελευταία ήρθε η αγορά των ΗΠΑ από όπου ήρθαν 1.088,7 χιλ. ταξιδιώτες.

Εν συγκρίσει με το 2019 οι εισπράξεις από τις περισσότερες αγορές κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα οι εισπράξεις από την Γαλλία το 2022 ήταν κατά 16,4% περισσότερες από αυτές του 2019, οι εισπράξεις από την Γερμανία 10% περισσότερες ενώ οι εισπράξεις από την Βρετανία 21,8% υψηλότερες. Εξαίρεση αποτέλεσε η αγορά των ΗΠΑ όπου οι εισπράξεις δεν έκλεισαν την ψαλίδα του 2019 και συνέχισαν να υπολείπονται κατά 2,6% και φυσικά η αγορά της Ρωσίας όπου η υστέρηση έφτασε το 90,5% σε σχέση με το 2019.

Οι προοπτικές για το 2023

Με όχημα τις καλές επιδόσεις του 2022, οι προοπτικές για το νέο έτος είναι ιδιαιτέρως θετικές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και φέτος δεν υπάρχουν προκλήσεις.

Στις μέχρι τώρα θετικές ενδείξεις οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν έσοδα και αφίξεις σε υψηλότερα επίπεδα από την χρυσή για τον τουρισμό χρονιά του 2019 εντάσσεται η έγκαιρη έναρξη της σεζόν και η υψηλή ζήτηση για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, η οποία έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται σε κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι αλλά και σε αφίξεις ήδη από τον Ιανουάριο. Να θυμίσουμε ότι ήδη κατά τον Ιανουάριο σημειώθηκε αύξηση 5% στον αριθμό ταξιδιωτών που αφίχθησαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, σε σύγκριση με το 2019.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, οι πληθωριστικές πιέσεις και οι γεωπολιτικές εξελίξεις εξακολουθούν να επισκιάζουν τις επιδόσεις του κλάδου. Στην πρώτη περίπτωση, η κρίση ακρίβειας που έχει ξεσπάσει σε όλες τις βασικές αγορές του τουρισμού θα μπορούσε να μειώσει τις τουριστικές ροές, επηρεάζοντας το αποτέλεσμα στο τέλος του έτους. Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι κρατήσεις που έχουν μπει μέχρι σήμερα στα κιτάπια των επιχειρήσεων προέρχονται από Βρετανία και ΗΠΑ, ωστόσο οι Γερμανοί που εισέφεραν τα περισσότερα πέρυσι, παραμένουν διστακτικοί, μέχρι να δουν πως επιδρά η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση στο διαθέσιμο εισόδημά τους για φέτος το καλοκαίρι. Βαρύνουσας σημασίας για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι και μια ενδεχόμενη μείωση της μέσης δαπάνης των τουριστών, που μπορεί να προκύψει από τις προαναφερθείσες συνθήκες, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι τα καλά έσοδα του 2023 στηρίχτηκαν κατά κύριο λόγο στην αύξηση της μέσης δαπάνης, αφού οι τουρίστες ήταν κατά 11,2% λιγότεροι σε σχέση με το 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Έκρηξη» εμπορικού ελλείμματος το 2022 – Τα κατάφερε ο Τουρισμός με τις εισπράξεις στο 97% του 2019

Τουρισμός: Τα «κλειδιά» για την καλή πορεία της φετινής σεζόν

Τουρισμός: Έσπασε το φράγμα του 2019 η επιβατική κίνηση τον Ιανουάριο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider