Ξενοδοχεία Melia: Ισπανική «αποεπένδυση» με ελληνικό ενδιαφέρον

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξενοδοχεία Melia: Ισπανική «αποεπένδυση» με ελληνικό ενδιαφέρον
Διαφαινόμενη απομάκρυνση της αλυσίδας Meliá από διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων που εξαγοράστηκαν από επενδυτικό Ταμείο ADIA στην Ισπανία.

Μικραίνει το ξενοδοχειακό αποτύπωμα της αλυσίδας Meliá στη Μαδρίτη, με τις πληροφορίες από ισπανικές οικονομικές πηγές να αναφέρουν ότι η εταιρεία αναμένεται να απομακρυνθεί από τη διαχείριση κάποιων ξενοδοχειακών μονάδων, που πρόσφατα εξαγοράστηκαν από το επενδυτικό ταμείο ADIA.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Μαδρίτη, το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό Ταμείο του Αμπού Ντάμπι ADIA (Abu Dhabi Investment Authority), το οποίο εξαγόρασε προ μηνών 17 ξενοδοχεία στην Ισπανία, εξετάζει το ενδεχόμενο να απομακρύνει τo «brand name» Meliá σε ορισμένα από αυτά.

Σύμφωνα δε με κλαδικές πηγές, η ADIA φέρεται να έχει ήδη ξεκινήσει να αναζητά νέους διαχειριστές αυτών των ξενοδοχειακών μονάδων. Σημειωτέον ότι η ADIA είχε υπογράψει στο τέλος Ιουνίου συμφωνία εξαγοράς 17 ξενοδοχειακών μονάδων ιδιοκτησίας του επενδυτικού Ταμείου Equity Real Estate, έναντι συνολικού ποσού πλησίον των 600 εκατ. ευρώ, με την εν λόγω συναλλαγή να χρήζει ακόμη επικύρωσης από τις ευρωπαϊκές Αρχές ανταγωνισμού.

Η αλλαγή διαχείρισης των εν λόγω τουριστικών μονάδων και το πέρασμά τους σε άλλη διοίκηση δεν διαφαινόταν από την αρχή της υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ του ισπανικού επενδυτικού Ταμείου και της ADIA, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Meliá, κ. Escarrer να τονίζει ότι η εταιρεία με έδρα τη Μαγιόρκα θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις μετά την ανακαίνισή τους. Ωστόσο η διοίκηση του Ομίλου Meliá φέρεται να αναγνωρίζει πλέον ότι η συμφωνία με την ADIA καθορίζει ότι αμφότερα τα μέρη θα αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για ορισμένα ξενοδοχεία του χαρτοφυλακίου που περιήλθε στην ADIA, των οποίων η διαχείριση δεν είναι κατάλληλη για τη στρατηγική της Meliá.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η αλυσίδα Meliá θεωρεί ακόμη πως θα διατηρήσει τη διαχείριση τουλάχιστον της μονάδας τεσσάρων αστέρων «ME Madrid Reina Victoria» στο κέντρο της Μαδρίτης, το οποίο αξιολογείται ως το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο του χαρτοφυλακίου που εξαγοράστηκε πριν δύο εβδομάδες.

Σε αυτό το πλαίσιο μένει να φανεί αν οι διαφοροποιήσεις στο ισπανικό χαρτοφυλάκιο ενδέχεται να επηρεάσουν τις ελληνικές δραστηριότητες της εταιρείας. Να θυμίσουμε ότι η Meliá Hotels International διατηρεί τέσσερα ξενοδοχεία στην ελληνική επικράτεια, τα Meliá Athens στην καρδιά της Αθήνας, Sol Cosmopolitan στη Ρόδο και Sol Marina Beach Crete και Blue Sea Beach στην Κρήτη ενώ το χαρτοφυλάκιό της επεκτείνεται σε Ιταλία, Κροατία, Αλβανία, Μάλτα και Μαυροβούνιο.

Στόχος της μάλιστα, όπως είχαν αναφέρει τα στελέχη της είναι να επεκτείνει την δραστηριότητά της στη λεκάνη της Μεσογείου, με την Ελλάδα να αποτελεί προορισμό στρατηγικής σημασίας. Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει ο Jorge Herrera, Head of Development South Europe κατά την διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα πέρυσι, στόχος είναι ο διπλασιασμός του χαρτοφυλακίου του Ομίλου στην Ελλάδα μέχρι το 2025.

Όσο για τους ελληνικούς προορισμούς που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη αλλά και δημοφιλή νησιά όπως η Κρήτη, η Κως, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Η Daily Telegraph «ψηφίζει» Ελλάδα για το 2023

Τουρισμός: Οι Ρουμάνοι «πρωταγωνιστές» στον οδικό τουρισμό στην Ελλάδα

Τουρισμός: Χρονιά εξισορρόπησης το 2023 - Η πορεία και οι εκτιμήσεις για την υψηλή σεζόν

gazzetta
gazzetta reader insider insider