Πολλαπλασιάζει το αποτύπωμά της στον ελληνικό τουρισμό η αγορά του Ισραήλ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολλαπλασιάζει το αποτύπωμά της στον ελληνικό τουρισμό η αγορά του Ισραήλ
Οι επιδόσεις του ισραηλινού αερομεταφορέα EL - AL και η ενίσχυση της συνδεσιμότητας του ΔΑΑ μέσω Τελ Αβίβ.

Σε μια άκρως δυναμική για τον ελληνικό και δη τον Αθηναϊκό τουρισμό, εξελίσσεται το Ισραήλ με τους ισραηλινούς επιβάτες που έφτασαν στον ΔΑΑ το πρώτο οκτάμηνο του έτους, να ξεπερνούν τον αριθμό των επιβατών λοιπών, μη ευρωπαϊκών, χωρών. Την ίδια στιγμή μάλιστα, η στενή και χρόνια συνεργασία του εθνικού αερομεταφορέα του Ισραήλ, EL - AL με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, δεν αυξάνει μόνο την επιβατική κίνηση της χώρας αλλά και τη συνδεσιμότητα της.

Ενδεικτικοί της ανοδικής αυτής πορείας είναι οι αριθμοί, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν τα στελέχη της EL - AL αλλά και του ΔΑΑ σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες για τον εορτασμό των 75 χρόνων του αερομεταφορέα. Για την ακρίβεια, όπως επισημάνθηκε, η χώρα μας περιλαμβάνεται στους τρεις πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Ισραηλινών ενώ ο αριθμός των ταξιδιωτών που επισκέφτηκαν την χώρα μας μέχρι και τον Αύγουστο ξεπέρασε τις 200.000, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τις 20.000 σε εβδομαδιαία βάση.

«Το Ισραήλ αποτελεί την 8η μεγαλύτερη διεθνή αγορά που συνδέεται με το αεροδρόμιο της Αθήνας μέσω απευθείας πτήσεων» ανέφερε μεταξύ άλλων, η κα Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Προσέθεσε μάλιστα, ότι μεταξύ Ιανουαρίου - Ιουλίου η επιβατική κίνηση από το Ισραήλ αυξήθηκε κατά 68% σε σχέση με το 2019, ξεπερνώντας τους 457 χιλιάδες ταξιδιώτες. Αντίστοιχα αποτελεί την 7η αγορά όσον αφορά τις τουριστικές αφίξεις, επιτυγχάνοντας να αυξήσει το αποτύπωμά της κατά 77% σε σχέση με το 2019.

Χαρακτηριστικό της ανάπτυξης είναι το γεγονός ότι η επιβατική κίνηση ενισχύθηκε 6 φορές από το 2009 μέχρι το 2022 με αποτέλεσμα πέρυσι να επισκεφτούν την χώρα μας 581 χιλιάδες ταξιδιώτες από το Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% των Ισραηλινών ταξιδιωτών επισκέπτονται την Ελλάδα για διακοπές, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ισομοιράζεται μεταξύ επαγγελματικών ταξιδιωτών και ταξιδιωτών που επισκέπτονται οικογένεια και φίλους. Όσο για τον αριθμό παραμονής, οι ισραηλινοί τουρίστες παραμένουν στη χώρα κατά μέσο όρο 8 ημέρες και προγραμματίζουν το ταξίδι τους περίπου 1,5 μήνα πριν από την ημερομηνία αναχώρησης.

Υψηλές πτήσεις για την EL- AL

Τροφοδότης των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης είναι φυσικά ο εθνικός αερομεταφορέας του Ισραήλ, με τους επικεφαλής της EL - AL να επισημαίνουν ότι το οκτάμηνο της τρέχουσας χρονιάς ο αερομεταφορέας κατάφερε να αυξήσει την επιβατική του κίνηση κατά 33% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.Μόνο το α’ εξάμηνο του 2023 καταγράφηκαν 40.000 επιβάτες στο δρομολόγιο Αθήνα – Τελ Αβίβ, το οποίο πραγματοποιείται 14 φορές σε εβδομαδιαία βάση, ενώ, για το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 12.000 επιβάτες στο δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη για Τελ Αβίβ, το οποίο πραγματοποιείται 5 φορές σε εβδομαδιαία βάση.

«Το Ισραήλ είναι μια από τις κύριες πηγές τουρισμού για την Ελλάδα και η συνεργασία μας με την EL AL και τις θυγατρικές της είναι κομβικής σημασίας. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να αναδειχθεί σε Νο1 προορισμό για τους Ισραηλινούς, όχι μόνο για τους θερινούς μήνες αλλά για το σύνολο του έτους» ανέφερε σχετικά ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), κ. Δημήτρης Φραγκάκης.

Στην ανάπτυξη της EL AL στην Ελλάδα εστίασε και ο Κόμπι Γκολάν, Assistant Vice President for Global Operations του αερομεταφορέα. Προς επίρρωση μάλιστα των λόγων του επεσήμανε ότι η EL - AL προ πανδημίας πραγματοποίησε 882 πτήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στα ελληνικά νησιά, ενώ την τρέχουσα χρονιά, παρότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ο αριθμός έχει φτάσει τις 1.056 πτήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο προσέθεσε μάλιστα ότι ο αερομεταφορέας σχεδιάζει την περαιτέρω ανάπτυξή του, η οποία περιλαμβάνει τόσο την ανανέωση του στόλου του, όσο και την ενίσχυση του υπάρχοντος δικτύου. «Προ ημερών προσθέσαμε την Φλόριντα στο δίκτυό μας» ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι στα άμεσα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται και η επέκταση του δικτύου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά και την υπογραφή σχετικής συμφωνίας με την Delta Airlines. Σημειωτέον ότι σήμερα η EL AL πετάει σε 5 προορισμούς των ΗΠΑ.

Ο σχεδιασμός της εταιρείας, η οποία συνδέει μεταξύ τους 400 προορισμούς ανά τον κόσμο, περιλαμβάνει και την έναρξη δρομολογίων στην Ινδία (Μουμπάι και Δελχί) τους επόμενους μήνες, ενώ αναμένεται να προστεθούν και δρομολόγια για την Αυστραλία (Μελβούρνη). Με τον τρόπο αυτό και δεδομένου ότι το Τελ Αβίβ μετατρέπεται σε κόμβο διασύνδεσης Ανατολής και Δύσης, ενισχύει και την συνδεσιμότητα της Αθήνας, μεταφέροντας πολλούς Ασιάτες και δη Ιάπωνες θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη», προσέθεσε. Μάλιστα, όπως επεσήμανε η Ι. Παπαδοπούλου, η ένταξη νέων προορισμών στο δίκτυο της EL AL συμβάλλει στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Αθήνας και της Ελλάδας εν γένει με προορισμούς προς τους οποίους δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση.

Τον καθοριστικό ρόλο που έχει διαδραματίσει ο εθνικός αερομεταφορέας στην Ιστορία και στην ανάπτυξη του Ισραήλ ανέφερε από πλευράς του και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, κ. Νόαμ Κατς που παραβρέθηκε στην εκδήλωση. «Ο εθνικός αερομεταφορέας της χώρας της Μέσης Ανατολής έχει γίνει συνώνυμο του Ισραήλ, της δύναμης και της αλληλεγγύης. Αναγνωρίζουμε τη συμβολή της EL AL στην ανάπτυξη και την ευημερία του Ισραήλ καθώς όχι μόνο συνέδεσε το Ισραήλ με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά διευκόλυνε και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Θετικό πρόσημο και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Αξίζει αν σημειωθεί ωστόσο ότι δεν είναι μόνο η Ισραηλινή αγορά που αναπτύσσεται. Για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, που ήδη από το 2022 ανέκαμψε προσεγγίζοντας τα προ πανδημίας επίπεδα, το 2023 συνεχίζεται με την ίδια δυναμική. Συγκεκριμένα το πρώτο οκτάμηνο έκλεισε με αύξηση της τάξης του 8% στον αριθμό των επιβατών και 4,3% στον αριθμό των πτήσεων που υποδέχτηκε ο ΔΑΑ, όπως επεσήμανε η κα Παπαδοπουλου. Την τρέχουσα χρονιά δε, σύμφωνα με την ίδια, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην συνδεσιμότητα με το αεροδρόμιο Ελ Βενιζέλος να προσθέτει 17 νέους προορισμούς στο δίκτυο του, να υποδέχεται 4 νέες αεροπορικές και να κάνει διαθέσιμες 17 νέες υπηρεσίες για το κοινό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: Νέες ογκώδεις διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ κατά της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος

Πώς έκλεισε η χρονιά για το Ελ Βενιζέλος - Οι προσδοκίες και οι αστάθμητοι παράγοντες για την συνέχεια

Έρχεται «νέο αίμα» στο Χρηματιστήριο – Το mega IPO του ΔΑΑ, η Optima Bank και οι τρεις ΑΕΕΑΠ

gazzetta
gazzetta reader insider insider