Ανοδικά κινήθηκαν τα τουριστικά μεγέθη στην Ελλάδα το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023, με τις διεθνείς αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια να κινούνται αυξητικά σε σχέση με το 2022, αλλά και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να καταγράφουν νούμερα ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει το ΙΝΣΕΤΕ, το ερευνητικό εργαλείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Είναι δεδομένο ότι εφέτος η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα των τουριστικών εσόδων για την σεζόν του 2023, όπως άλλωστε έχει τονιστεί από φορείς του ελληνικού Τουρισμού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι εφέτος θα ξεπεραστούν οι εισπράξεις των 18,2 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το 2019.
Σταχυολογώντας τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ τονίζεται ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023, καταγράφηκαν 17,4 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,4%, δηλαδή 1,9 εκατ. αφίξεις επιπλέον σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή καταγράφηκαν 7,7 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 5,7 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 35,8% ή 2,0 εκατ. επιπλέον οδικές αφίξεις.
Αεροπορικές αφίξεις: Πρωταγωνιστεί το Ελευθέριος Βενιζέλος
Ενδιαφέρον εξάλλου παρουσιάζουν τα στοιχεία από τα αεροδρόμια της χώρας, στα οποίο το Ελευθέριος Βενιζέλος πρωταγωνιστεί με 4,8 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 32,4%, πάντα για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023. Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 1,6 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 21,4%.
Στην Κρήτη, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκε αύξηση 4,9% ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 2,6 εκατ. και στο αεροδρόμιο των Χανίων οι αφίξεις ανήλθαν σε 1,1 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 7,1%.
Στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 1,9 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 1,5%, στο αεροδρόμιο της Κω καταγράφηκαν 1,0 εκατ. διεθνείς αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 6,0%.
Στο αεροδρόμιο της Μυκόνου καταγράφηκαν 441 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση 5,4% και στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης καταγράφηκαν 574 χιλ. διεθνείς αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση 7,9%.
Στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 1,4 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 7,5% και στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 774 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση 9,1%. Στο αεροδρόμιο του Ακτίου καταγράφηκαν 306 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 6,1% ενώ στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς η αύξηση ανήλθε σε 3,4% καθώς καταγράφηκαν 293 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.
Αύξηση 12,6% καταγράφηκε στο αεροδρόμιο της Σκιάθου με τις αεροπορικές αφίξεις να ανέρχονται σε 209 χιλιάδες. Παρόμοια εικόνα και στα αεροδρόμια της Σάμου και της Καβάλας με την αύξηση να ανέρχεται σε 7,4% και 19,1% αντίστοιχα καθώς καταγράφηκαν 105 χιλ. και 98 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.
Στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας σημειώθηκε μείωση 19,2% ενώ καταγράφηκαν 95 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Αντίθετα στο αεροδρόμιο του Άραξου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 51 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση 40,2%. Τέλος, στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 44 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση 20,8%.
Οδικές αφίξεις: Όλοι οι μεθοριακοί σταθμοί κινήθηκαν ανοδικά
Εστιάζοντας στις οδικές αφίξεις, την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2023, όλοι οι μεθοριακοί σταθμοί κατέγραψαν αύξηση σε σύγκριση με το 2022. Ειδικότερα, ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση 85,4% με τις οδικές αφίξεις να ανέρχονται σε 2,1 εκατ. ενώ ακολούθησε ο μεθοριακός σταθμός των Κήπων που σημείωσε αύξηση 63,2% με τις οδικές αφίξεις να ανέρχονται σε 643 χιλιάδες.
Οι εισπράξεις στο επτάμηνο σημείωσαν αύξηση κατά 20,2% σε σχέση με το 2022
Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ελλάδα εμφάνισαν αύξηση κατά 20,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 10.321 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 14,7%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 5.649 εκατ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 27,0%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 4.403 εκατ. ευρώ.
Οι προορισμοί στους οποίους κυριαρχεί το μαζικό μοντέλο εξακολουθούν να μαγνητίζουν τους ξένους επισκέπτες.
Την ίδια στιγμή, όπως έχει τονίσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, ότι οι προορισμοί που κυριαρχεί το μαζικό μοντέλο εξακολουθούν να μαγνητίζουν τους ξένους επισκέπτες. Νότιο Αιγαίο, Ιόνιο και Χαλκιδική είναι οι γεωγραφικές περιοχές όπου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα καταγράφουν αφίξεις επισκεπτών. Συγκεκριμένα η Κρήτη όπως έχει επισημάνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, θα πετύχει ρεκόρ αφίξεων και εσόδων φέτος, ενώ η αυλαία για την φετινή σεζόν θα πέσει στα τέλη Οκτωβρίου.
Σε ό,τι αφορά μικρότερους νησιωτικούς προορισμούς της χώρας εκπρόσωποι φορέων αυτών τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής:
Αλόννησος-Σάμος-Ιος-Πάτμος-Νάξος-Κάρπαθος-Σίφνος
Ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης δήλωσε ότι η Αλόννησος διένυσε μια πολύ καλή σεζόν με συνέχεια και τον Σεπτέμβριο, δημιουργώντας νέα δεδομένα. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις μετρήσεις μέχρι στιγμής, τα σκάφη που επισκέφτηκαν φέτος το Θαλάσσιο Πάρκο αυξήθηκαν κατά 130% σε σχέση με πέρυσι.
«Αξιόλογη ενίσχυση της επισκεψιμότητας παρουσιάζει η Σάμος για το 2023, σημειώνοντας συνολική αύξηση των αεροπορικών αφίξεων 5,3% συγκριτικά με το 2022 έως τα τέλη Αυγούστου, εξηγεί η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ανατολικής Σάμου Δέσποινα Κάιλα.
«Αν και το καλοκαίρι δεν κύλησε ρόδινα για πολλούς δημοφιλείς προορισμούς, η Ίος κατάφερε να ενισχύσει σημαντικά τις αφίξεις της. Το τετράμηνο Μάιος - Αύγουστος 2023 ολοκληρώθηκε με αύξηση ακτοπλοϊκών αφίξεων 7,1% σε σχέση με πέρυσι και 8,2% συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019, επισημαίνει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ιητών Πλούτωνας Κοριτσιάδης.
«Παρά τις ιδιαιτερότητες του φετινού καλοκαιριού, η Πάτμος βρέθηκε στο επίκεντρο του εγχώριου και διεθνούς τουριστικού ενδιαφέροντος. Για την περίοδο Ιουνίου - Αυγούστου οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 5,48% έναντι του 2022. Επιπλέον, εντυπωσιάζουν οι επιδόσεις στην κρουαζιέρα με αύξηση επιβατών 47,49% από αρχές του έτους, σε σχέση με το 2022, αναφέρει ο Δήμαρχος Πάτμου Λευτέρης Πέντες.
«Για πρώτη φορά στα χρονικά οι ακτοπλοϊκές αφίξεις στη Νάξο ξεπέρασαν τις 150.000 για τον Αύγουστο, ενώ ρεκόρ δεκαετίας σημειώθηκε τον Ιούνιο και εξίσου ανοδική ήταν η πορεία και του Ιουλίου. Συνολικά για το θερινό τρίμηνο η αύξηση άγγιξε το 5,7% σε σύγκριση με το 2022, τόνισε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Βαγγέλης Κατσαράς.
«Ο Σεπτέμβριος εξελίσσεται θετικά στην Κάρπαθο, ενώ το ενδιαφέρον για το νησί μας θα διατηρηθεί και για διάστημα του Οκτωβρίου. Το τρίμηνο Ιούνιος - Αύγουστος 2023 ολοκληρώθηκε με αύξηση 10,24% στις αεροπορικές αφίξεις συγκριτικά με το 2022, αναφέρει σε δήλωση του ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Καρπάθου Μανώλης Παραγυιός.
«Ρεκόρ αφίξεων έκανε η Σίφνος, έχοντας για φέτος τις υψηλότερες επιδόσεις σε επίπεδο δεκαετίας για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο με αύξηση 6,7% συγκριτικά με πέρυσι, πρόσθεσε τέλος η Δήμαρχος Σίφνου Μαρία Ναδάλη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ