Τουρισμός: Με νέες πτήσεις υποδέχεται τη θερινή σεζόν ο ΔΑΑ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Με νέες πτήσεις υποδέχεται τη θερινή σεζόν ο ΔΑΑ
Οι νέοι προορισμοί, οι επιδόσεις του 2024 και η έμφαση στην αγορά της Αμερικής.

Την δυναμική του ανάπτυξη συνεχίζει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας υποδεχόμενο νέα ρεκόρ σε επίπεδο επιβατικής κίνησης αλλά και νέες αεροπορικές εταιρείες που βάζουν την Ελλάδα στον πτητικό τους χάρτη.

Μετά τα ιστορικά υψηλά του 2023, όπου ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών υποδέχτηκε 28,17 εκατομμύρια ταξιδιώτες, 10,2% περισσότερους έναντι του 2019, και το πρώτο τετράμηνο του 2024 η επιβατική κίνηση καταγράφηκε αυξημένη κατά 16,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 ενώ και οι πτήσεις εμφάνισαν θετικό πρόσημο κατά 13,5% από την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Το δίκτυο που έχει αναπτύξει ο ΔΑΑ εκτείνεται από την Ευρώπη και τη μέση Ανατολή μέχρι την Ασία Και τη Νότια Αφρική ενώ διευρύνονται και οι συνδέσεις με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 οι πτήσεις του ΔΑΑ που εκτελούσαν 66 αεροπορικές εταιρείες, συνέδεαν την Αθήνα με 57 χώρες και 165 προορισμούς. Εξ αυτών οι 102 προορισμοί αφορούσαν περιοχές της Ευρώπης, οι 33 προορισμοί ήταν εγχώριοι ενώ 12 προορισμοί συνέδεαν τη χώρα με την Μέση Ανατολή, 9 προορισμοί με την Αμερική και 7 προορισμοί με την Αφρική και δύο προορισμοί την Αθήνα με την Ασία.

Οι νέοι προορισμοί της θερινής σεζόν του 2024

Για το καλοκαίρι του 2024 ωστόσο το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας σχεδιάζει να αυξήσει περαιτέρω την συνδεσιμότητά του προσθέτοντας έξι νέες αεροπορικές εταιρείες και έξι νέους προορισμούς αλλά και 17 πτήσεις σε νέες ή υφιστάμενες πόλεις. Να θυμίσουμε ότι απο τον Απρίλιο ξεκίνησε η απευθείας σύνδεση της Juneyao Airlines σε Σανγκάη και της Volotea στο Μπρεστ ενώ από αρχές Ιουνίου και μέχρι τέλη Ιουνίου προστίθενται οι απευθείας συνδέσεις της Volotea για Ανκόνα της Aegean για Σεράγεβο και αργότερα τον Ιούνιο αυτές της Αir Mediterranean για Φορλί(Ιταλία) και της Air Arabia για Σαρζα.

Οι αερομεταφορείς που προσέθεσαν στα δρομολόγια τους την Αθήνα είναι οι Air Arabia, η Asiana που εκτελεί πτήσεις τσάρτερ για Σεούλ η Juneyao Airlines, η Lot, η SmartWings ενώ πολύ πρόσφατα ξεκίνησε απευθείας πτήσεις Αθήνα -Νεα Υόρκη και η Norse.

Όπως ανακοινώθηκε μέσα στην εβδομάδα η Norse Atlantic θα πετά τα υπερσύγχρονα Boeing 787 Dreamliner έως πέντε φορές την εβδομάδα κατά τη θερινή περίοδο με τιμές που ξεκινούν από 239 € απλή μετάβαση στην οικονομική θέση και €458 στην Norse Premium, περιλαμβάνοντας όλους τους φόρους και τις χρεώσεις.

Πρόκειται για μία αεροπορική εταιρεία low cost που εκτελεί πτήσεις μεγάλων αποστάσεων κυρίως μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο και κύριο μέτοχο Bjørn Tore Larsen, τον Μάρτιο του 2021 και διαθέτει στόλο 15 σύγχρονων αποδοτικών στην κατανάλωση καυσίμων και πιο φιλικών προς το περιβάλλον Boeing 737 Dreamliners που εξυπηρετούν προορισμούς όπως η Νέα Υόρκη, το Άντζελές, το Λας Βέγκας στο Μαϊάμι το Ορλάντο, η Μπανγκόγκ το Κέιπ Τάουν, το Όσλο, η Αθήνα, το Λονδίνο, το Βερολίνο, η Ρώμη και το Παρίσι.

Η Norse Atlantic είναι ακόμα μία εταιρεία που έρχεται να προστεθεί στην μακρά λίστα των αεροπορικών που συνδέουν τη χώρα με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ποντάροντας στη συνεχώς αυξανόμενη κινήση από την αγορά των ΗΠΑ.

Έμφαση στη συνδεσιμότητα με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τη θερινή περίοδο του 2024 προβλέπεται να πραγματοποιούνται 82 εβδομαδιαίες αναχωρήσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι 67 το καλοκαίρι του 2023. Αυτό σημαίνει 12 σχεδόν ημερήσιες πτήσεις για τις ΗΠΑ ή μία πτήση κάθε 2 ώρες. Μετά και την Norse οι αεροπορικές εταιρίες που εξυπηρετούν τις ΗΠΑ αριθμούν τις πέντε, από τέσσερις που ήταν το καλοκαίρι του 2023. Ηδη από την προηγούμενη χρονιά μάλιστα, στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας η αγορά των ΗΠΑ κατέλαβε την έκτη θέση σε ό,τι αφορά τη διεθνή απευθείας κίνηση (Έλληνες και ξένοι ταξιδιώτες), καταγράφοντας άνοδο 66% σε ετήσια βάση, και τερμάτισε στην κορυφή από πλευράς ξένων επισκεπτών, με αύξηση 51% σε σχέση με το 2022.

Η έγκαιρη έναρξη των συνδέσεων συνδυαστικά με την απήχηση της ελληνικής αγοράς έχουν ήδη λειτουργήσει θετικά για την ενίσχυση του αποτυπώματος της αμερικανικής αγοράς στο τουριστικό μείγμα της χώρας. Αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ στην άνοδο των εισπράξεων κατά 34,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 που καταγράφηκε τον Μάρτιο, οι Αμερικανοί είχαν την δεύτερη μεγαλύτερη συνεισφορά. Συγκεκριμένα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 44% και διαμορφώθηκαν στα 54,7 εκατ. ευρώ τον τρίτο μήνα του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας την υψηλότερη άνοδο μεταξύ των βασικών αγορών που τροφοδοτούν τη χώρα με τουρίστες. Η μοναδική αγορά δε που τα πήγε καλύτερα από την αμερικανική ήταν η ιταλική, η οποία όμως συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά μετά από καιρό, στις βασικές αγορές τροφοδότες της Ελλάδας. Συγκεκριμένα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από την Ιταλία τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 127% και διαμορφώθηκαν στα 27,1 εκατ. ευρώ, μισές δηλαδή σε σχέση με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις των Αμερικανών, παρά την σχεδόν τριπλάσια αύξηση που κατέγραψαν.

Η σημασία της αμερικανικής αγοράς δε για τις τουριστικές επιδόσεις σκιαγραφείται από το γεγονός ότι η άνοδος αυτή στις εισπράξεις προέκυψε παρότι η αύξηση των αφίξεων Αμερικανών τουριστών ήταν πολύ μικρότερη από άλλες βασικές αγορές όπως η Γαλλία ( σ.σ. η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γαλλία παρουσίασε αύξηση κατά 204,2% όταν η ταξιδιωτική κίνηση από Αμερική αυξήθηκε μόλις κατά 34,8%).

Σε επίπεδο τριμήνου, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 87,8% φτάνοντας τις 162,4 χιλ. ταξιδιώτες, όταν η ταξιδιωτική κίνηση από την Γερμανία αυξήθηκε μόλις κατά 29,3%, αυτή από την Γαλλία κατά 27,3% από την Ιταλία κατά 39,2% και από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 20,4%. Παρότι δε αριθμητικά οι Αμερικανοί που έφτασαν στη χώρα το πρώτο τρίμηνο ήταν περίπου 42 χιλ. λιγότεροι από τους Γερμανούς, οι εισπράξεις από την Αμερικανική αγορά άγγιξαν τα 100,8 εκατ. ευρώ έναντι 96,4 εκατ. ευρώ ταξιδιωτικών εισπράξεων των Γερμανών, γεγονός που υπογραμμίζει την υψηλή μέση δαπάνη της συγκεκριμένης αγοράς. Κι αυτό παρότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σε επίπεδο τριμήνου από την Γερμανία αυξήθηκαν κατά 43,8%, ποσοστό υψηλότερο από την αύξηση 32,4% των Αμερικανών.

Σημειωτέον ότι με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2023, η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ ανήλθε σε 1,4 εκατ. ταξιδιώτες, αυξήθηκε κατά 29,1% συγκριτικά με το 2022, ενώ οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 1,373 δισ. ευρώ, έχοντας σημειώσει αύξηση 14,4%.

Το προφίλ των Αμερικανών

Οι ταξιδιώτες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού επισκέπτονται στην πλειονότητά τους (81%) την Ελλάδα για αναψυχή. Το 14% ταξιδεύει στη χώρα μας για να επισκεφθεί συγγενείς και φίλους και μόλις το 3% για επαγγελματικούς λόγους. Η μέση διάρκεια ενός ταξιδιού είναι οι 16 ημέρες, εκ των οποίων τις 3 παραμένουν στην ελληνική πρωτεύουσα.
Ειδικά στην περίπτωση των ταξιδιωτών από τη Νέα Υόρκη δε, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% των απευθείας αφίξεων από τις ΗΠΑ στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το 72% ταξιδεύει την Ελλάδα για διακοπές, το 20% για να επισκεφθεί συγγενείς και φίλους και το 4% για επαγγελματικούς λόγους. Η μέση διάρκεια ενός ταξιδιού για τους επισκέπτες από τη Νέα Υόρκη είναι οι 17 ημέρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Aegean: Αύξηση 17% στον κύκλο εργασιών - Στα 33,2 εκατ. τα EBITDA

ΔΑΑ: Χωρίς το δικαίωμα μερίσματος οι μετοχές στο Χρηματιστήριο από 21/5

Ελ. Βενιζέλος: Οι προσδοκίες για το 2024, η έμφαση στην Ασία και η επέκταση για 33 εκατ. επιβάτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider