Τουρισμός: Αυξάνεται η ευαισθησία των ταξιδιωτών για τις... τιμές

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τουρισμός: Αυξάνεται η ευαισθησία των ταξιδιωτών για τις... τιμές
Ανησυχία των τουριστών για τις επιπτώσεις των δασμών. Ανεπηρέαστη, προς ώρας, η ζήτηση. Πώς κινούνται Αθήνα και Κυκλάδες.

Ιδιαίτερη ευαισθησία στις τιμές του τουριστικού προϊόντος παρουσιάζουν φέτος οι τουρίστες, με την ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου να είναι έκδηλη. Παρότι και ο φόβος για ενδεχόμενη υποχώρηση της αμερικανικής αγοράς είναι υπαρκτός, η ζήτηση παραμένει, προς ώρας, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με την Αθήνα να κερδίζει έδαφος σε πληρότητες και τιμές, ειδικά στην περίπτωση των boutique ξενοδοχείων και τις Κυκλάδες να παρουσιάζουν μεικτή εικόνα προσπαθώντας να μετριάσουν τις απώλειες από την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα της Σαντορίνης.

Τα παραπάνω μαρτυρούν τα στοιχεία της Square Lime, της εταιρείας Hospitality Management που εξειδικεύεται στη διαχείριση boutique ξενοδοχείων στην Ελλάδα, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο 360° μοντέλο διαχείρισης που ενισχύει την απόδοση και την κερδοφορία των συνεργαζόμενων brands.

Άνοδος 10% για την Αθήνα

Βάσει αυτών, η τουριστική περίοδος για την Αθήνα δείχνει να έχει ξεκινήσει δυναμικά, με τα boutique ξενοδοχεία να καταγράφουν αυξημένες πληρότητες της τάξης του 10% για το σύνολο του έτους. Μάλιστα, η αύξηση της κίνησης συνοδεύεται κι από μια αύξηση της μέσης τιμής πώλησης που κυμαίνεται μεταξύ 5%-10%, γεγονός ενθαρρυντικό δεδομένης της υστέρησης τιμής που παρουσιάζουν οι ξενοδοχειακές μονάδες της Αθήνας σε σχέση με αυτές άλλων ευρωπαϊκών πρωτευούσων.

Η άνοδος παρατηρείται και σε άλλες νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές, οι οποίες έχουν καταφέρει να διατηρήσουν αναλλοίωτο τον χαρακτήρα τους. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Μάνη, όπου από τα τέλη Μαΐου έως και τον Οκτώβριο, με έμφαση το μήνα Αύγουστο, καταγράφει αύξηση της ζήτησης αλλά και αύξηση των πληροτήτων κατά 20% για τα μικρά ξενοδοχεία.

Μεικτή η εικόνα στις Κυκλάδες

Στον αντίποδα η εικόνα για τις Κυκλάδες είναι μεικτή χωρίς να επιδρά αποκλειστικά η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η Μύκονος η οποία τα τελευταία χρόνια φάνηκε να χάνει έδαφος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Square Lime, για το 2025 η Μύκονος δεν παρουσιάζει απτές ενδείξεις ανάκαμψης, ωστόσο υπάρχουν ελπίδες για περιορισμό της πτώσης χάρη στην μείωση της μέσης τιμής πώλησης που παρατηρείται εγκαίρως φέτος.

Αντίστοιχα, στην Ίο όπως και στη Σαντορίνη, η επίδραση από την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα είναι υπαρκτή, με τους παράγοντες του κλάδου όμως να εκτιμούν ότι το όποιο κενό θα καλυφθεί από τις last minute κρατήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Square Lime η παραδοσιακή high season (Ιούλιος-Αύγουστος) για την Ίο δεν έχει προς το παρόν επιδείξει τη δυναμική των προηγούμενων ετών, καθώς η πληρότητα του νησιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αντίστοιχη της Σαντορίνης. Παρόλα αυτά η μέση τιμή παραμένει σταθερή.

Εμφανής η ευαισθησία των τουριστών στις τιμές

Πέρα από το γεωλογικό φαινόμενο βέβαια, καταλυτικά στις αποφάσεις των τουριστών φαίνεται να επιδρούν και οι ανησυχίες που δημιουργεί η οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και οι πρόσφατως ανακοινωθέντες δασμοί του αμερικανού Προέδρου Τραμπ. Βάσει των στοιχείων της Square Lime οι τουρίστες στρέφονται σε value for money προορισμούς ή σε low season περιόδους ώστε να μειώσουν το κόστος.

Το φαινόμενο είναι εμφανές στην περίπτωση της Πάρου, όπως ο Μάιος και ο Ιούνιος 2025 έχουν φτάσει ήδη στο 75% της συνολικής ζήτησης, συγκριτικά με το αντίστοιχο δίμηνο του 2024, ενώ σημειώνεται αύξηση κρατήσεων σε low season μήνες, όπου τα αεροπορικά εισιτήρια είναι πιο οικονομικά.

Αντίστοιχα και η Νάξος, που αποτελεί το πιο ώριμο μοντέλο ανάπτυξης προορισμού στο χαρτοφυλάκιο της Square Lime, παρουσιάζει και το 2025 αύξηση 10%-15% στις πληρότητες χωρίς απώλεια ταυτότητας και με έλεγχο στη διανομή, διαμορφώνοντας ένα πραγματικό παράδειγμα σταδιακής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι ανησυχίες των Αμερικανών για ύφεση αλλά και η αστάθεια του δολαρίου έναντι του ευρώ φαίνεται να επηρεάζει τις αποφάσεις για ταξίδια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, παρότι μέχρι σήμερα η ζήτηση εμφανίζεται αυξημένη κατά 20%. Αντίστοιχα μάλιστα αυξημένη ευαισθησία στις τιμές εμφανίζεται και στους ευρωπαίους, παρότι η ζήτηση παραμένει, προς ώρας, σταθερή.

Νέες συνεργασίες σε Σύρο, Μήλο και Κρήτη αναζητά η Square Lime

«Σε μια βιομηχανία όπως ο τουρισμός, που μεταβάλλεται δυναμικά τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, προκειμένου να προσαρμοστεί στις διαρκώς αυξανόμενες προκλήσεις, το βασικό ζητούμενο σήμερα είναι η φιλοξενία με νόημα, που μετριέται σε συναισθήματα και εμπειρίες. Από την ίδρυσή της το 2015, με 4 ξενοδοχεία σε Νάξο και Ίο, έως σήμερα, που διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο περισσότερων από 40 επιλεγμένων μονάδων σε 10 προορισμούς, από τις Κυκλάδες έως την Μάνη, η Square Lime δεν παρακολουθεί απλώς τις νέες τάσεις αλλά τις συνδιαμορφώνει, επαναπροσδιορίζοντας τι σημαίνει boutique φιλοξενία στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασίλης Λαπαναΐτης ιδρυτής της Square Lime, σε δημοσιογραφική εκδήλωση για την παρουσίαση της έρευνας.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι στόχος της Square Lime είναι η λελογισμένη ανάπτυξη, που εστιάζει σε μικρές μονάδες, γιατί εκεί κρύβεται η αυθεντικότητα του ελληνικού τουρισμού. Υπό αυτό το πρίσμα για την συνέχεια η Square Lime στοχεύει σε περαιτέρω ανάπτυξη βάζοντας στο κάδρο boutique μονάδες σε Σύρο, Μήλο αλλά και Κρήτη, όπως ανέφερε ο ιδρυτής της.

Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία σήμερα διαχειρίζεται ξενοδοχεία στην Νάξο (περίπου 25) την Ίο, την Άνδρο, την Μύκονο (τρία ξενοδοχεία) την Μάνη (δυο ξενοδοχεία) την Πάρο, την Σαντορίνη, την Κρήτη ενώ διαθέτει και δυο ξενοδοχεία στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Αισιόδοξα τα πρώτα μηνύματα - Οι προορισμοί «έκπληξη» που κερδίζουν τους τουρίστες

Τουρισμός: Δυναμικά κλείνει η 25η Μαρτίου το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς - Οι εκτιμήσεις για την σεζόν

Τουρισμός: Προβάδισμα της Ελλάδας έναντι των ανταγωνιστών τη χειμερινή σεζόν

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider