Της Νένας Μαλλιάρα
Σε αναστολή πληρωμών για όλο το 2021 θα παραμείνουν τα δάνεια των επιχειρήσεων στον κλάδο του Τουρισμού από τις τράπεζες, χωρίς να εμπίπτουν στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority, EBA) για παράταση στα moratoria πληρωμών μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 ή στον όρο για μάξιμουμ περίοδο «παγώματος» πληρωμών το εννεάμηνο. Η «ομπρέλα» των αναστολών μέχρι τέλος του 2021 θα συμπεριλάβει και άλλες συναφείς επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση του Covid 19 και έχουν συμφωνήσει με τις τράπεζες μέτρα προστασίας με ισχύ έως τις 31/12/2021.
Η εξαίρεση από τον γενικό κανόνα για την παράταση στα moratoria πληρωμών μέχρι 31/3/2021 που αποφάσισε η ΕΒΑ, αφορά στις περιπτώσεις επιχειρήσεων σε συγκεκριμένους κλάδους, για τις οποίες έχει αποφασιστεί από τα αρμόδια εγκριτικά όργανα των τραπεζών, η ένταξή τους σε πρόγραμμα αναστολής δόσεων κεφαλαίου, με ημερομηνία λήξης πέραν της 31 ης Δεκεμβρίου 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το ζήτημα των προγραμμάτων ετήσιου «παγώματος» πληρωμών δανείων είχε τεθεί από την Eurobank, η οποία είχε ζητήσει σχετική έγκριση πριν η EBA αποφασίσει την παράταση των μορατόριουμ μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου 2021. Και αυτό, καθώς η Τράπεζα έχει ανακοινώσει ήδη από το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού αμέσως μετά το πρώτο lockdown, τον Μάιο, μέτρα στήριξης για τον Τουρισμό με ισχύ μέχρι τα τέλη του 2021. Τα μέτρα της Eurobank, πέρα από την άμεση χορήγηση ρευστότητας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με παροχή των κεφαλαίων κίνησης για τις συνολικές ανάγκες του 2020, αλλά και προκαταβολή των απαιτούμενων κεφαλαίων κίνησης για την επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου του 2021, περιλάμβαναν και «πάγωμα» των δόσεων κεφαλαίου τόσο για το 2020, όσο και για το 2021.
To «πάγωμα» καταβολής των δόσεων κεφαλαίου αφορούσε δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ήταν ενήμερα την 31η Δεκεμβρίου 2019. Μαζί με άλλα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, το «πακέτο» της Eurobank για τον Τουρισμό έφτανε τα 750 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 200 εκατ. ευρώ για τη διετή αναστολή δόσεων κεφαλαίου, 250 εκατ. ευρώ για την παροχή άμεσης ρευστότητας σε κεφάλαια κίνησης και 300 εκατ. ευρώ για νέες επενδύσεις.
Το παράδειγμα της Eurobank ακολούθησαν μετά τον Μάιο και άλλες τράπεζες, προσφέροντας moratoria πληρωμών και για το 2021 σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου.
Το ειδικό βάρος του Τουρισμού για Οικονομία και τράπεζες
Ο Τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής Οικονομίας και οι επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης για τη χώρα μας, καθώς και για μια σειρά από συνδεδεμένες υπηρεσίες, είναι ιδιαίτερα βαριές. Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020, τα τουριστικά έσοδα κατέρρευσαν, με υποχώρηση σχεδόν 80% από την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Ειδικότερα, τα τουριστικά έσοδα εννεαμήνου ανήλθαν σε 3,509 δισ. ευρώ, χωρίς ελπίδες ανάκαμψης, αφού ήδη από τον Οκτώβριο άρχισε να διογκώνεται το δεύτερο κύμα της πανδημικής κρίσης. Σημειώνεται ότι στο εννεάμηνο του 2019, τα έσοδα από τον Τουρισμό ανήλθαν σε 16,1 δισ. ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία του φετινού εννεαμήνου, οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου εκτιμούν ότι οι απώλειες μέχρι το τέλος του 2020 θα φτάσουν σχεδόν στα 15 δις. ευρώ, όταν οι εισπράξεις από τον Τουρισμό το 2019 είχαν φτάσει τα 18,2 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο τομέας του Τουρισμού συνεισφέρει άμεσα το 11,7% του ΑΕΠ και έμμεσα μεταξύ 25,7% και 30,9%. Κατά τους μήνες αιχμής, η άμεση συνεισφορά στην απασχόληση φθάνει το 16,7% και η έμμεση 36,7%-44,2%, ενώ, κατά τα τελευταία χρόνια, ο τομέας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μείωση της ανεργίας. Οι ετήσιες επενδύσεις στον Τουρισμό φθάνουν τα 5 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 1,9 δισ. ευρώ αποτελούν εγχώρια προστιθέμενη αξία.
Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανής η ανάγκη στήριξης του συγκεκριμένου κλάδου από τις τράπεζες για ολόκληρο το 2021 και η εξαίρεση των προγραμμάτων αναστολής πληρωμών κεφαλαίου που παρέχουν στους πελάτες τους από την γενικότερη κατεύθυνση της ΕΒΑ για τα moratoria.