Χρυσικός (Grivalia) στο insider.gr: Γιατί είπαμε «ναι» στο deal με τη Eurobank

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρυσικός (Grivalia) στο insider.gr: Γιατί είπαμε «ναι» στο deal με τη Eurobank
Ο CEO της Grivalia αποκαλύπτει πώς γεννήθηκε η ιδέα της συγχώνευσης με τη Eurobank, πώς το deal κρατήθηκε μυστικό και γιατί είναι «η απόλυτη win-win» συμφωνία που αλλάζει τα δεδομένα στον τραπεζικό κλάδο.

Τα μυστικά του deal που προκάλεσε «σεισμό» στην ελληνική -και όχι μόνο- αγορά αποκαλύπτει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο insider.gr ο CEO της Grivalia, Γιώργος Χρυσικός*, και εξηγεί γιατί είναι «η απόλυτη win-win» συμφωνία.

«Βασικό μου μέλημα ως διευθύνων σύμβουλος της Grivalia ήταν να διασφαλιστούν οι μέτοχοι και οι άνθρωποι της εταιρείας. Και οι δύο πλευρές υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τη συμφωνία συγχώνευσης με τη Eurobank και οι μέτοχοί μας μού έδωσαν την εντολή να προχωρήσω», δηλώνει ο κ. Χρυσικός. «Είδαμε το deal ως μια μεγάλη ευκαιρία να πολλαπλασιάσουμε τις αποδόσεις για τους μετόχους της Grivalia», εξηγεί ο ίδιος και υπογραμμίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα αποφασίζαμε να συγχωνευτούμε με μία τράπεζα που δεν έχει καθαρίσει από τα κόκκινα δάνεια».

Καθαρίζει η τράπεζα, αυξάνονται τα κέρδη

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο σχεδιασμός περιλαμβάνει δύο ταυτόχρονες δράσεις: τη συγχώνευση των δύο εταιρειών και τη σύσταση του SPV για μεταφορά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ύψους 7 δισ. ευρώ. Με την απορρόφηση της Grivalia, η Eurobank εξασφαλίζει 900 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει το SPV, χωρίς να έχει την ανάγκη νέων κεφαλαίων. Ταυτόχρονα, μειώνει δραστικά τον δείκτη NPEs από 39% σήμερα, στο 15% στο τέλος του 2019, εκτοξεύοντας την κερδοφορία λόγω των μειωμένων προβλέψεων.

Πράγματι, εφόσον το deal υλοποιηθεί έως το τέλος του 2019 σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα οργανικά κέρδη του νέου ομίλου εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 500 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020. Από τα κέρδη αυτά, θα αναλογούν 200 εκατ. ευρώ στους μετόχους της Grivalia, αφού κατέχουν μερίδιο 41% στο νέο σχήμα. «Ποιος δεν θα ήθελε πενταπλασιασμό των κερδών για τους μετόχους του σε μία διετία;», διερωτάται ο κ. Χρυσικός, δηλώνοντας ιδιαίτερα περήφανος για αυτή την επιχειρηματική απόφαση.

Πώς κατόρθωσαν να κρατήσουν «μυστικό» το deal;

«Ελάχιστα άτομα γνώριζαν για τη συμφωνία, από τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησε ο σχεδιασμός. Οποιαδήποτε διαρροή θα υπέσκαπτε τα σχέδιά μας», αποκαλύπτει ο κ. Χρυσικός. Τονίζει, πάντως, ότι από την αρχή της σύλληψης, η ιδέα απολάμβανε την αμέριστη στήριξη του βασικού μετόχου της Fairfax, Πρεμ Γουάτσα, που είναι και κοινός μέτοχος των δύο πλευρών.

«Η συμφωνία του αιώνα»

Στην ερώτηση πώς υποδέχθηκαν τη συμφωνία εποπτικές αρχές και επενδυτές, ο κ. Χρυσικός είναι κατηγορηματικός: «Και οι δύο πλευρές ενθουσιάστηκαν με την πρότασή μας. Είναι μια πραγματική καινοτομία που όμοιά της δεν έχει υλοποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Στη Φρανκφούρτη αναγνώρισαν τα οφέλη της συμφωνίας και για τις δύο πλευρές, αλλά και για τον τραπεζικό κλάδο ευρύτερα. Γι αυτό πήραμε και το πράσινο φως να προχωρήσουμε το deal».

Ιδιαίτερα θετικοί ήταν και οι επενδυτές, στον κύκλο συναντήσεων που είχε μαζί τους τόσο η διοίκηση της Eurobank όσο και της Grivalia τις τελευταίες εβδομάδες, επιβεβαιώνει ο κ. Χρυσικός. «Μας είπαν ότι είναι η συμφωνία του αιώνα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη, αφού εμπεριέχει μια σειρά από καινοτομίες», προσθέτει.

Μία από αυτές είναι ότι, επειδή το SPV θα συσταθεί με ιδία κεφάλαια, οι μέτοχοι της νέας Eurobank θα καρπωθούν μέσω του μερίσματος τα οφέλη από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Αντί, δηλαδή, η τράπεζα να πουλήσει τα NPEs σε τρίτους που αποκομίζουν κέρδη έως και 20-25% στη δευτερογενή αγορά, τα μεταβιβάζει στο SPV το οποίο αποτελεί ουσιαστικά «κληρονομιά» των μετόχων. Επιπλέον, όπως εξηγεί ο κ. Χρυσικός, το SPV θα έχει την ευχέρεια να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των ενυπόθηκων NPEs όπως το ίδιο κρίνει, χωρίς να πιέζεται από τους στόχους έχουν θέσει οι τράπεζες ενώπιον του SSM. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζονται υψηλότερα οφέλη για τους μετόχους του νέου ομίλου.

Πότε θα δούμε τα οφέλη στο… ταμπλό

Ερωτηθείς γιατί τα κέρδη 23% που κατέγραψε η μετοχή της Grivalia μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας περιορίστηκαν στο 13% (κλείσιμο 18/12), ο ίδιος επικαλείται τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά και στις διεθνείς αγορές. «Η μετοχή της Grivalia έχει ενισχυθεί μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας και αυτό σημαίνει για εμάς θετική αποτίμηση στην αγορά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για το πότε θα δούμε τα οφέλη της συμφωνίας να ενσωματώνονται στην τιμή της μετοχής της Eurobank, ο CEO της Grivalia εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί στη διάρκεια του επόμενου έτους και καθώς υλοποιούνται σταδιακά τα βήματα της συγχώνευσης και εφόσον βελτιωθεί το γενικότερο επενδυτικό κλίμα. Αναγνωρίζει, πάντως, τον υψηλό κίνδυνο υλοποίησης που εμπεριέχει ένα φιλόδοξο εγχείρημα σαν αυτό, κάτι που έχουν άλλωστε επισημάνει στις πρόσφατες εκθέσεις τους και οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι. «Εμείς οφείλουμε να κάνουμε αυτά που πρέπει μέσα στο 2019», καταλήγει ο κ. Χρυσικός.

*Ο κ. Χρυσικός θα προταθεί για τη θέση του μη-εκτελεστικού αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank και θα ενταχθεί στην Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού της νέας τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider