Προβληματισμός επικρατεί στους κύκλους των ειδικών σχετικά με την ανοσία έναντι της Covid -19 στα ηλικιωμένα άτομα, ακόμα και αν είναι πλήρως εμβολιασμένα.
Κατά το παρελθόν έχει διαπιστωθεί ότι στις ηλικίες αυτές η ανοσοαπόκριση μετά από εμβολιασμό υπολείπεται, ενώ η ανοσία έχει την τάση να φθίνει ευκολότερα από αυτή των νεότερων, διαγράφοντας ένα μεγάλο ερωτηματικό σχετικά με την προστασία στο εξής των πολιτών άνω των 75 ετών που εμβολιάστηκαν στις αρχές του έτους.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση το 80% των ατόμων ηλικίας 70-79 ετών και το 70,8% των ατόμων ηλικίας άνω των 85 ετών.
Nοσοκομειακές πηγές αναφέρουν ότι, παρότι η συντριπτική πλειονότητα των νοσηλευομένων με Covid στη χώρα μας είναι ανεμβολίαστα άτομα νεαρής ηλικίας, γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικούς στον εμβολιασμό των μεγαλύτερων ηλικιών, υπάρχουν περιπτώσεις ηλικιωμένων, άνω των 75 ετών και συνήθως με υποκείμενα νοσήματα, που ενώ έχουν εμβολιαστεί πλήρως νοσούν και χρειάζονται νοσηλεία.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, εάν θα πρέπει και οι ηλικιωμένοι να ενταχθούν στις ομάδες των ανθρώπων που θα πρέπει να λάβουν αναμνηστική δόση.
Ωστόσο, ήδη υπάρχει μεγάλη ανησυχία σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι μετά το πέρας των καλοκαιρινών διακοπών, όταν οι νεαρότεροι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και θα έρθουν σε επαφή μαζί τους.
Ο διάλογος σχετικά με το ενδεχόμενο ενίσχυσης της ανοσίας των ηλικιωμένων με αναμνηστική δόση του εμβολίου έχει ανοίξει διεθνώς, σε μία προσπάθεια να προστατευθούν οι ίδιοι αλλά και να αποτραπεί μια μεγάλη πίεση στα υγειονομικά συστήματα, δεδομένου ότι αυτή η ομάδα του πληθυσμού είναι που διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για βαριά νόσηση.
Οι τοποθετήσεις των αρμόδιων διεθνών φορέων συγκλίνουν στο ότι είναι ακόμα νωρίς για να οριστεί αν θα χρειαστεί χορήγηση αναμνηστικής δόσης των εμβολίων, καθώς υπάρχουν περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με το πόσο διαρκεί η προστασία από τα τρέχοντα σχήματα δόσεων, όπως και για το εάν μια πρόσθετη αναμνηστική δόση θα ήταν επωφελής και για ποιους.
«Δεν γνωρίζουμε εάν θα χρειαστούν αναμνηστικές δόσεις για να διατηρηθεί η προστασία έναντι της COVID-19, έως ότου συλλεχθούν πρόσθετα δεδομένα, αλλά το ερώτημα εξετάζεται από ερευνητές», ανέφερε προ ημερών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στο πρακτορείο Reuters.
Πάντως, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκαθάρισε τη Δευτέρα, ότι η ομάδα που αποδεδειγμένα πρέπει να λάβει επαναληπτική δόση είναι καταρχήν οι ανοσοκατεσταλμένοι, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες ομάδες που έχει φανεί από τη βιβλιογραφία ότι υπολείπονται σε ανοσολογική ανταπόκριση. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της τρίτης δόσης, το τοποθέτησε χρονικά μετά το Σεπτέμβρη.
Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image