Κορονοϊός: «Θολά» τα νούμερα τις επόμενες ημέρες – Πότε θα ξεκαθαρίσει η εικόνα

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κορονοϊός: «Θολά» τα νούμερα τις επόμενες ημέρες – Πότε θα ξεκαθαρίσει η εικόνα
Oι ειδικοί συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή το επόμενο διάστημα, όσον αφορά στην ανάγνωση των αριθμών των νέων διαγνώσεων

Αυξημένος αναμένεται να είναι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, παρότι η επιδημία παρουσιάζει ύφεση, θολώνοντας τα... νερά σχετικά με την πορεία της. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να δούμε και εκτόξευση των διαγνώσεων καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, διανύουμε μία μεταβατική περίοδο.

Η πολιτική στον τρόπο διενέργειας συστηματικών προληπτικών αυτοδιαγνωστικών και εργαστηριακών ελέγχων έχει αλλάξει και αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων, πριν αφήσει το αποτύπωμά της στον έλεγχο της διασποράς. Πιο συγκεκριμένα, θα δούμε κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων που θα διενεργούνται, καθώς όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές της χώρας θα κάνουν δύο τεστ κάθε εβδομάδα. Ταυτόχρονα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν ένα με δύο rapid test κάθε εβδομάδα, ανάλογα με το περιβάλλον εργασίας τους. Είναι αναμενόμενο, λοιπόν, ότι εφόσον αυξάνονται τα τεστ θα αυξάνονται και οι διαγνώσεις.

Κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο τα νούμερα θα ανταποκρίνονται μεν περισσότερο στην πραγματικότητα, παράλληλα όμως θα διαστρεβλώνουν την εικόνα όσον αφορά στην πορεία της επιδημίας σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Ήδη ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται έφτασε τις 350.000 ανά ημέρα στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, που αποτελεί ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, όταν την προηγούμενη κυμαινόταν στα επίπεδα των 90.000 ανά ημέρα. Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή το επόμενο διάστημα όσον αφορά στην ανάγνωση των αριθμών των νέων διαγνώσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η εικόνα θα ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Την ίδια περίοδο, ωστόσο, αναμένεται και μία αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού, λόγω αύξησης της παραμονής σε εσωτερικούς χώρους. Με βάση την εμπειρία από το προηγούμενο έτος, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από τη Βόρεια Ελλάδα.

«Άλμα» και στη θετικότητα

Παρά τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό των ελέγχων, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της θετικότητας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε κατά την ενημέρωση της Πέμπτης, ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση στη θετικότητα των τεστ που διενεργούνται σε δημόσιες δομές και ΚΟΜΥ, τα οποία αφορούν σε συμπτωματικούς και επιβεβαιώσεις των θετικών self tests. «Θα πρέπει να έχουμε υπ' όψιν μας ότι μπορεί να βλέπουμε υψηλές θετικότητες γιατί, αφενός πλέον μιλάμε για άτομα που κάνουν το τεστ επειδή έχουν συμπτώματα και πηγαίνουν πιο συχνά, αφετέρου γίνονται επιβεβαιώσεις από self test», εξήγησε. Αυτό σημαίνει ότι πλέον θα γίνονται πολλά περισσότερα τεστ σε άτομα που είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Πάντως, οι αρμόδιοι παρακολουθούν συστηματικά όλους τους δείκτες των διαγνωστικών ελέγχων, συνολικά, καθώς και ανά περιφερειακή ενότητα και ανά ηλικιακή ομάδα, έτσι ώστε να προβλέπονται έγκαιρα τυχόν εξάρσεις της επιδημίας. «Έχουμε πλέον μεγάλη εμπειρία από την οικιακή χρήση των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Και είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων ανά περιοχή της χώρας από τον καθηγητή κύριο Τσιόδρα, η θετικότητα των self-test συμβαδίζει με αυτή των εργαστηριακών ελέγχων ανά Περιφέρεια, επιβεβαιώνοντας ότι η διενέργεια των self-test συμβάλλει σημαντικά και αξιόπιστα στην επιτήρηση της πανδημίας», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και επίσης μέλος της Επιτροπής, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, η χρήση αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους μαθητές κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είχε ως αποτέλεσμα τη διάγνωση 212 ασυμπτωματικών παιδιών, ηλικίας 5 έως 17 ετών, στην επικράτεια, ποσοστό περίπου 20% του συνολικού αριθμού των διαγνώσεων στην ηλικιακή αυτή ομάδα.

Προβλέψεις για διασωληνωμένους

Η συρρίκνωση της επιδημίας που παρατηρείται στην Ελλάδα για τρίτη συνεχή εβδομάδα αποτυπώνεται πλέον και στην πίεση που υφίσταται το Σύστημα Υγείας.

Ήδη διαπιστώνεται μια σταθερή αποκλιμάκωση του ΕΣΥ, με τον συνολικό αριθμό των νοσηλευόμενων στην επικράτεια να ανέρχεται στους 2.172. Ο κυλιόμενος μέσος όρος των νέων εισαγωγών του επταημέρου μειώθηκε στις 207 ανά μέρα, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων δείχνει σημαντικά σημεία υποχώρησης κάτω από τη μονάδα.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μειώθηκε κατά περίπου 6%, ενώ ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι λόγω κορονοϊού, αλλά και των ανθρώπων που χάνονται καθημερινά, παρουσιάζει μια σταθεροποίηση.

Τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα σταθερό αριθμό διασωληνωμένων, στα σημερινά επίπεδα, περίπου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Πάντως, οι ειδικοί τονίζουν ότι το φετινό φθινόπωρο, με όπλα τον εμβολιασμό και τα εύκολα προσβάσιμα και γρήγορα τεστ, υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπιστεί η πανδημία πιο αποτελεσματικά και με λιγότερο κοινωνικό κόστος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαευαγγέλου: Εξαιρετικά δυσοίωνο το γεγονός ότι δεν εμβολιάζονται οι άνω των 65

Μαγιορκίνης: Ο εμβολιασμός και τα τεστ τα όπλα μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider