Κορονοϊός: Στα δύο χωρισμένη η χώρα – Κορυφώνεται η ανησυχία για τη Β. Ελλάδα

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κορονοϊός: Στα δύο χωρισμένη η χώρα – Κορυφώνεται η ανησυχία για τη Β. Ελλάδα
Μια πρώτη «γεύση» σχετικά με το «αποτύπωμα» των νέων μέτρων στα επιδημιολογικά δεδομένα αναμένεται σε 10-15 ημέρες, αρχής γενομένης από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου,

Σε δύο μέρη έχει χωριστεί ο χάρτης της Ελλάδας, όσον αφορά στα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης, κατά συνέπεια και στις προοπτικές για την εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού.

Από τη μία πλευρά είναι η Βόρεια Ελλάδα με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας και μεγαλύτερο κίνδυνο για αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων και από την άλλη η Κεντρική και Νότια Ελλάδα που, λόγω της μεγαλύτερης εμβολιαστικής κάλυψης, είναι επί το πλείστον πιο οχυρωμένη απέναντι στην πανδημία, με μεγάλα ωστόσο περιθώρια βελτίωσης.

Οι αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση μετά την παραχώρηση επιπλέον ελευθεριών στους εμβολιασμένους, η οποία θα επιφέρει αύξηση της κινητικότητας και του συγχρωτισμού, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί όσον αφορά στις βόρειες περιοχές της χώρας, στις οποίες ελλοχεύει μεγαλύτερος κίνδυνος για αυξημένη επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας, συνυπολογίζοντας και τον αντίκτυπο των παρελάσεων.

Για νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη μίλησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, χθες, κατά την παρέμβασή του σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών, τονίζοντας ότι όσο υψηλότερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη σε μια περιοχή, τόσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός νοσηλειών και θανάτων.

Μια πρώτη «γεύση» σχετικά με το «αποτύπωμα» των νέων μέτρων στα επιδημιολογικά δεδομένα αναμένεται σε 10-15 ημέρες, αρχής γενομένης από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, οπότε και τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα, με τις προβλέψεις ορισμένων επιστημόνων να είναι αποκαρδιωτικές.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική ΚΥΑ έχει ισχύ για 15 ημέρες και προβλέπει επαναξιολόγηση των μέτρων.

Τα ανησυχητικά στοιχεία

Είναι προφανές ότι, όπως και πέρυσι, ως «αδύναμος κρίκος» στην αντιμετώπιση της πανδημίας αναδεικνύεται η Βόρεια Ελλάδα, με τη διαφορά ότι φέτος υπάρχουν εμβόλια, τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό.

Χθες, Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.383 νέα κρούσματα, με τα 349 εξ αυτών να εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα παρουσιάζεται στη συμπρωτεύουσα μια αύξηση των κρουσμάτων της τάξεως του 20% σε σχέση με την περασμένη Δευτέρα, ενώ οι νοσηλείες παραμένουν σχετικά σταθερές.

Κατά την τελευταία εβδομαδιαία επισκόπηση του επιδημιολογικού χάρτη από τους επιδημιολόγους, παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που συνοδεύεται από αύξηση των νοσηλειών, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (42% - 55%), όπως είναι η Καστοριά, η Πιερία, η Καρδίτσα και οι Σέρρες.

Η πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας παραμένει αυξημένη. Έτσι, παρότι ο λόγος εισιτηρίων-εξιτηρίων στην επικράτεια βρίσκεται κοντά στη μονάδα, στη Βόρεια Ελλάδα το ισοζύγιο είναι θετικό, με τις εισαγωγές να ξεπερνούν σταθερά τα εξιτήρια. Την ίδια στιγμή η πληρότητα των ΜΕΘ Covid βρίσκεται περίπου στο 94% στη Θεσσαλονίκη.

Τα δεδομένα από τα νοσοκομεία της 3ης και 4ης Υ. Πε. είναι χαρακτηριστικά:

Τη Δευτέρα (11/10) στην 3η Υ. Πε. νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες 309 ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων οι 262 (84,8%) ανεμβολίαστοι και οι 47 (15,2%) εμβολιασμένοι.

Σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλός ροής οξυγόνου νοσηλεύονταν 18 ασθενείς, εκ των οποίων οι 16 (88,9%) ανεμβολίαστοι και οι 2 (11,1%) εμβολιασμένοι.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονταν 66 ασθενείς, από τους οποίους οι 60 (90,9%) ανεμβολίαστοι και οι 6 (9,1%) εμβολιασμένοι.

Αντίστοιχα, στην 4η Υ. Πε., τη Δευτέρα νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες 285 ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων οι 219 (76,8%) ανεμβολίαστοι και οι 66 εμβολιασμένοι.

Στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν 59 ασθενείς, εκ των οποίων οι 55 (93,2%) ανεμβολίαστοι και οι 4 εμβολιασμένοι.

Οι θάνατοι που έχουν σημειωθεί κατά τον τελευταίο μήνα (12/9-10/10) στην 4η ΥΠΕ ανέρχονται σε 209, εκ των οποίων οι 195 (93,3%) ασθενείς ήταν ανεμβολίαστοι.

«Είναι σαφές ότι στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη υπάρχει πίεση και αύξηση των θετικών κρουσμάτων. Η προσπάθεια μας θα συνεχιστεί, σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να μην περάσουμε τον περυσινό Νοέμβριο», δηλώνει ο Διοικητης της 4ης Υ. Πε, Δημήτριος Τσαλικάκης.

ΠΟΕΔΗΝ: Λειτουργικό αδιέξοδο εξαιτίας των αναστολών

Λειτουργικό αδιέξοδο επικρατεί στα νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονίας εν μέσω της πανδημίας, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Στην περιοχή δύο νοσοκομεία περιθάλπουν περιστατικά κορονοϊού, της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, τα οποία έχουν πληγεί από τις αναστολές εργασίας και βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.

«Δεν έχουν τις δυνατότητες πιά να αναπτύξουν τον ίδιο αριθμό κλινών ΜΕΘ και απλής νοσηλείας, όπως στη κορύφωση του τρίτου κύματος, λόγω των ελλείψεων προσωπικού που προέκυψαν από τις αναστολές. Είναι ήδη στα όρια τους. Το επιχειρησιακό σχέδιο λειτουργίας των νοσοκομείων μετά τις αναστολές απέτυχε παταγωδώς», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

Στο νοσοκομείο Καβάλας, στους 1050 συνολικά εργαζόμενους τέθηκαν 100 σε αναστολή εκ των οποίων 50 νοσηλευτικό προσωπικό που δεν αναπληρώθηκαν.

Σήμερα το Νοσοκομείο είναι στα όρια του με γεμάτη τη κλινική κορονοϊού 40 ασθενών και γεμάτη τη ΜΕΘ με 7 διασωληνωμένους ασθενείς.

Στο τρίτο κύμα της πανδημίας νοσήλευαν 150 ασθενείς σε κλινικές κορονοϊού και 12 στη ΜΕΘ. Τώρα έχουν ήδη φτάσει σε οριακή κατάσταση με 40 ασθενείς με κορονοϊό στις κλινικές και 7 διασωληνωμένους με κορονοϊό στη ΜΕΘ. Επίσης, για διασωληνωμένα γενικά περιστατικά λειτουργούσαν 8 κλίνες ΜΕΘ και τώρα 6.
Διακομίζουν ήδη διασωληνωμένα περιστατικά κορονοϊού στην Αλεξανδρούπολη.

Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας 86 υγειονομικοί.
14 γιατροί και 72 λοιπό προσωπικό.

Από το νοσηλευτικό προσωπικό τέθηκαν σε αναστολή 44 συνάδελφοι και αντικαταστάθηκαν από 4.
Νοσηλεύουν 45 περιστατικά κορονοϊού σε απλές κλίνες και είναι σχεδόν γεμάτες.

Νοσηλεύουν, επίσης, 13 διασωληνωμένα περιστατικά κορονοϊού σε ΜΕΘ από τις 16 κλίνες που διαθέτουν.
Στο τρίτο κύμα της πανδημίας είχαν ανεπτυγμένες και νοσήλευαν πάνω από 80 περιστατικά κορονοϊού σε απλές κλινικές. Έπίσης είχαν ανεπτυγμένες 21 κλίνες ΜΕΘ Covid και τώρα μετά βίας 16.

«Με την υπάρχουσα στελέχωση τα νοσοκομεία έχουν φθάσει στα όρια τους, με το ένα τέταρτο της κίνησης.
Είναι επιβεβλημένη η αρση του μέτρου των αναστολών με δύο rapid test την εβδομάδα και μέτρα προστασίας. Κανείς δεν ενδιαφέρεται να προσληφθεί για τρείς μήνες όπως προβλέπει ο νόμος», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Στη Β. Ελλάδα η Μίνα Γκάγκα

Πάντως η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, πραγματοποιεί περιοδεία στη Β. Ελλάδα, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο και τους Διοικητές της 4ης και της 3ης ΥΠΕ, Δημήτρη Τσαλικάκη και Παναγιώτη Μπογιατζίδη.

Η περιοδεία γίνεται στο πλαίσιο των επισκέψεων της Αν. Υπουργού σε νοσοκομεία όλης της χώρας με σκοπό την ενημέρωση, την άμεση επίλυση των όποιων προβλημάτων και την ενίσχυση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)- δυναμικότητας 30 κλινών- και το υπό κατασκευή Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο στη Β. Ελλάδα και θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί και άλλα νοσοκομεία.

Στα Νοσοκομεία Κατερίνης, Κιλκίς, Δράμας και Καβάλας, η κα Γκάγκα πραγματοποίησε συσκέψεις με τους Διοικητές και τους Αναπληρωτές Διοικητές, τους Διευθυντές Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίες και τους Διευθυντές των ΜΕΘ και των Κλινικών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Επιπλέον, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των Συλλόγων Εργαζομένων και επισκέφθηκε τις Κλινικές, τα Εργαστήρια καθώς και τα Εμβολιαστικά Κέντρα των Νοσοκομείων, όπου συνομίλησε με ιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός θα παραστεί σήμερα το πρωί στα εγκαίνια του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και αργότερα θα επισκεφθεί το Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου», το οποίο σήμερα εφημερεύει.

Αγώνας δρόμου για την ενίσχυση των εμβολιασμών

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους από σήμερα Τρίτη έως και την ερχόμενη Πέμπτη θα βρίσκεται στη Β. Ελλάδα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού και με στόχο την ενίσχυση του τείχους ανοσίας έναντι της νόσου Covid-19.

Ο κ. Θεμιστοκλέους θα επισκεφθεί περιοχές της Μακεδονίας και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με υγειονομικούς καθώς και με φορείς της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αντικείμενο τις προωθούμενες ενέργειες για την εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος.

«Καλούμε τους ανεμβολίαστους πολίτες και τους κατοίκους των περιοχών αυτών να έρθουν να επισκεφθούν τις Κινητές Μονάδες, ακόμα και αν δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά θα είναι εκεί το υγειονομικό προσωπικό, έτσι ώστε να μπορέσει να συζητήσει μαζί τους, να λύσει οποιεσδήποτε απορίες έχουν και είναι δική τους απόφαση αν θέλουν να εμβολιαστούν ή όχι», ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας ο κ. Θεμιστοκλέους.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα εμβολιασμών από τις Κινητές Μονάδες εδώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζέρβας για εμβολιασμό Covid: Οι πολίτες να «πάρουν την υγεία στα χέρια τους»

Κορονοϊός: Συρρικνώνεται η πανδημία παγκοσμίως – Τα δύο «στοιχήματα» για την Ελλάδα

Το πρόγραμμα εμβολιασμών από κινητές μονάδες σε χωριά της Βόρειας Ελλάδας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider