Βαρύς είναι ο «φόρος αίματος» της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα μας, με τα νούμερα κατά το τελευταίο δίμηνο να εμφανίζονται αμείλικτα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2021 2.195 ασθενείς με covid-19 έχασαν τελικά τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου.
Από αυτούς, περίπου το 90% ήταν ανεμβολίαστοι -μεταξύ αυτών και νεαρά, υγιή κατά τα άλλα άτομα- και περίπου το 10% πλήρως εμβολιασμένοι -στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι με συνοδά προβλήματα υγείας.
Τα 5.449 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, σε σύνολο μόλις 82.593 διαγνωστικών ελέγχων, αποτελούν τον υψηλότερο αριθμό διαγνώσεων από την αρχή της επιδημίας και αναμένεται να «μεταφραστούν» σε πίεση στο σύστημα υγείας τις επόμενες ημέρες.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων βρίσκεται σταθερά σε υψηλά επίπεδα και καθώς αυξάνεται «στερεύουν» οι κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία έχουν καλυφτεί πλήρως.
Έχοντας πλέον πιο σαφή εικόνα από την εφαρμογή των νέων μέτρων που αφορούν σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, οι επιστήμονες έχουν σοβαρές ενδείξεις ότι – πέραν της πτώσης της θερμοκρασίας και του συγχρωτισμού σε εσωτερικούς χώρους- η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, μπορεί να οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη μη τήρηση των περιορισμών στους χώρους της εστίασης και των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.
Σήμερα στο τραπέζι τα νέα μέτρα
Η κατάσταση έχει θορυβήσει την κυβέρνηση και τους ειδικούς, οι οποίοι δεδομένου ότι τα ποσοστά εμβολιασμού δεν αυξάνονται στον απαιτούμενο βαθμό, συζητούν νέα μέτρα προκειμένου να αναχαιτιστεί το νέο επιδημικό κύμα.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το θέμα υπό τον Πρωθυπουργό, ενώ κρίσιμη αναμένεται να είναι και η τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Από τις προτάσεις, μέχρι στιγμής φαίνεται να προκρίνεται η αύξηση των rapid tests που γίνονται υποχρεωτικά για ανεμβολίαστους εργαζόμενους και με δική τους δαπάνη, από ένα την εβδομάδα που ισχύει σήμερα σε δύο, ή ακόμα και σε τρία για τους εργαζομένους την εστίαση και διασκέδαση. Ειδικά ως προς τους τελευταίους, ορισμένα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προτείνουν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ως εναλλακτικό μέτρο.
Επιπλέον, προωθείται η εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των περιορισμών στους χώρους όπου αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία, καθώς και η εξειδίκευση των προϋποθέσεων για τη λειτουργία εξωτερικών χώρων εστίασης, οι οποίοι είναι μικτοί.
Στο στόχαστρο μπαίνουν τα «νάιλον» που χρησιμοποιούνται για την προστασία από το κρύο, τα οποία πιθανότατα βαίνουν προς κατάργηση και η χρήση τους θα σημαίνει αυτόματα ότι πρόκειται για αμιγείς χώρους.
Οι συζητήσεις εστιάζουν και στην περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ καθώς ο χειμώνας βρίσκεται μπροστά μας και οι ανάγκες διαρκώς αυξάνονται.
Σήμερα, μάλιστα, αναμένεται να ψηφιστεί η τροπολογία του υπουργείου Υγείας δίνοντας τη δυνατότητα ενίσχυσης των εφημεριών στα νοσοκομεία από ιδιώτες γιατρούς όπως και από γιατρούς του ΕΣΥ με αμοιβή 250 ευρώ ανά εφημερία.
Από την πλευρά των ειδικών, στο τραπέζι παραμένει η επαναφορά του "βαθύ κόκκινου" (ή "μωβ") επιπέδου στον επιδημιολογικό χάρτη, το οποίο θα επισύρει επιπλέον περιορισμούς στις περιοχές που εντάσσονται, αλλά και η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού (εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους) και για όλους (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους). Επιπλέον, εξετάζεται και το ενδεχόμενο επαναφοράς του περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας στη νυχτερινή διασκέδαση στις περιοχές αυτές, κάτι που εκτιμάται ότι είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα μέτρα.
Αλλεπάλληλες συσκέψεις
Αλλεπάλληλες είναι οι έκτακτες συσκέψεις για τον έλεγχο της επιδημίας από χθες, Δευτέρα. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και Γιώργου Γεραπετρίτη, του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα, παρουσία του καθηγητή Παθολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.
Νωρίτερα, είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη με την συμμετοχή των ιδίων (πλην του Σωτήρη Τσιόδρα) και του προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, αναφορικά με την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε εντατικοποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων, θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας, αλλά και η διεξαγωγή καμπάνιας προκειμένου να πειστούν οι ανεμβολίαστοι να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.
Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα αναδιάταξης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού.
Επισημάνθηκε η σημασία της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν, περιλαμβανομένης της δυνατότητας ενημέρωσης των πολιτών σε προσωπικό επίπεδο και σε περιβάλλον εμπιστοσύνης, μέσω εξατομικευμένων εκστρατειών ενημέρωσης.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των ελέγχων, όχι μόνο όσον αφορά στην είσοδο εμβολιασμένων πολιτών σε αμιγείς χώρους αλλά και για την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας.
Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες εβδομάδες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εντατικοποιήσουν σε ολόκληρη την επικράτεια τη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των μέτρων πρόληψης διασποράς του κορονοϊού, με την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.