Ανοίγει σήμερα, Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου, η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών κατά της Covid-19, προκειμένου να οχυρωθούν απέναντι στη νόσο.
Παρότι η πλειονότητα των παιδιών που μολύνονται από τον κορονοϊό παρουσιάζει ήπια συμπτώματα, οι ειδικοί τονίζουν ότι -δεδομένου ότι δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί ποια παιδιά θα αναπτύξουν σοβαρή νόσο πέραν αυτών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου- η σύσταση για οριζόντιο εμβολιασμό τους είναι αναγκαία.
Το εμβόλιο που έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι το mRNA της Pfizer, το οποίο θα χορηγείται στο 1/3 της δόσης που λαμβάνουν οι ενήλικες (10 mg έναντι των 30 mg).
Η παραλαβή των πρώτων 60.000 δόσεων στη χώρα μας θα γίνει τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 15 Δεκεμβρίου και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων θα διενεργούνται από παιδιάτρους.
Τα εμβολιαστικά σημεία
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, η χορήγηση των εμβολίων στα παιδιά θα γίνεται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΠΦΥ) και σε Νοσοκομεία, ενώ σταδιακά θα προστίθενται και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα και Κέντρα Υγείας. Σε πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιατρικά εμβόλια σε 75 περιοχές της Ελλάδος. Όπως έχει κάνει γνωστό ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά σημεία: στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.
Επίσης, στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμοστούν οι «καταδρομικοί εμβολιασμοί», όπως έγινε και με την πρώτη και τη δεύτερη δόση στους ενήλικες.
Δυνατότητα χορήγησης του εμβολίου δίνεται και στους ιδιώτες παιδιάτρους που έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Ωστόσο, για να μην υπάρξει απώλεια δόσεων, θα πρέπει να ομαδοποιούν τα ραντεβού τους, δεδομένου ότι τα φιαλίδια είναι διαφορετικά για τα παιδιά, με κάθε ένα από αυτά να αντιστοιχεί σε 10 δόσεις, οι οποίες πρέπει να χορηγηθούν εντός 12 ωρών.
Μέχρι στιγμής συμμετέχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού ανηλίκων ηλικίας 12-18 ετών συνολικά 60 ιδιώτες παιδίατροι, οι οποίοι έχουν διενεργήσει περίπου 500 εμβολιασμούς.
Η διαδικασία
Τα ραντεβού θα «κλείνονται» από τους γονείς με τη χρήση του ΑΜΚΑ των παιδιών, ενώ σε περίπτωση που εμβολιαστούν από ιδιώτη παιδίατρο, αυτός θα είναι υπεύθυνος και για την καταχώριση του εμβολιασμού, ώστε να εκδοθεί το αντίστοιχο πιστοποιητικό.
Προς διευκόλυνση των πολιτών, κατόπιν συνεννόησης με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παιδιάτρων, αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα πλαίσιο αλλαγών, ώστε να μπορούν οι παιδίατροι να χορηγούν το εμβόλιο και στους ενήλικες συνοδούς των παιδιών, ενώ επιπλέον αλλαγές αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την αρχή του 2022.
Αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών θα αναρτηθούν σήμερα στο emvolio.gov.gr.
«Εξαιρετικά» τα δεδομένα ασφάλειας
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δεν εγείρουν ανησυχία ως προς την ασφάλεια των εμβολίων για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Όπως επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Βάνα Παπαευαγγέλου την Πέμπτη, «τα δεδομένα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ σχετικά με την ασφάλεια της χορήγησης του εμβολίου στα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι εξαιρετικά».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, μέχρι σήμερα περισσότερα από 5 εκατομμύρια παιδιά έχουν λάβει πρώτη δόση και 1,8 εκατ. παιδιά έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το CDC τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη απρόσμενων ανεπιθύμητων ενεργειών από τη χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά 5-11 ετών, ούτε έχουν καταγραφεί επεισόδια μυοκαρδίτιδας-περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό.
Ερωτηθείσα σε πρόσφατη συνέντευξή της για την ασφάλεια του εμβολιασμού των παιδιών, τώρα που έχουν ήδη ξεκινήσει οι δεύτερες δόσεις, η Διευθύντρια του CDC Dr. Walensky, απάντησε ότι δεν έχει προκύψει κάποια ανησυχία και ότι τα δεδομένα παρακολουθούνται στενά.
Επίσης, το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια δεν παρατηρήθηκε μετά τον εμβολιασμό των πρώτων 60.000 παιδιών στη χώρα.
Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι παρόμοιες με εκείνες σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο του εμβολιασμού, κόπωση, κεφαλαλγία και οίδημα στο σημείο της ένεσης, μυϊκό πόνο και ρίγη. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται εντός ολίγων ημερών από τον εμβολιασμό.
Εμφανή τα αποτελέσματα στους εφήβους
Σήμερα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, έχουν ήδη γνωμοδοτήσει θετικά σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών, ενώ αναμένεται να προστεθούν και άλλες χώρες μετά τη διαθεσιμότητα των εμβολίων στην Ευρώπη τη προσεχή εβδομάδα.
«Είναι λοιπόν κατανοητό γιατί και στη χώρα μας η επιστημονική κοινότητα έχει τεθεί υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών 5-11 ετών. Ο εμβολιασμός τους πρωτίστως θα προστατεύσει τα ίδια, ενώ παράλληλα θα μειώσει τον αριθμό κρουσμάτων στο σχολείο και θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανοσίας της κοινότητας γενικότερα», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.
Όπως η ίδια επεσήμανε, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, ήδη είναι εμφανής η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού των εφήβων, καθώς σε περιφέρειες με αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη, όπως είναι η Αττική, καταγράφεται σαφώς μείωση του αριθμού των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 13-17 ετών σε σύγκριση με περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα, η Λάρισα και η Καρδίτσα.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η καθηγήτρια, η εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων 12-18 ετών αυξάνει με σταθερούς ρυθμούς και σήμερα έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 31.5% των παιδιών 12-14 ετών και το 47.65% των εφήβων 15-17 ετών, σε επίπεδο επικράτειας.