Κορονοϊός: Γιορτές και παραλλαγή Όμικρον στο «τραπέζι» των ειδικών - Το πλεονέκτημα της Ελλάδας

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κορονοϊός: Γιορτές και παραλλαγή Όμικρον στο «τραπέζι» των ειδικών - Το πλεονέκτημα της Ελλάδας
Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εν όψει των Χριστουγέννων και υπό την απειλή της παραλλαγής Όμικρον. 

Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη (21/12), στις 13.00, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, εν όψει των Χριστουγέννων και υπό την απειλή της παραλλαγής Όμικρον. Νωρίτερα, η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων θα αξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί η Ολομέλεια σχετικά με το πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εορταστική περίοδο.

Η Κυβέρνηση έχει εξαρχής δηλώσει την πρόθεσή της να μην λάβει περιοριστικά μέτρα εν όψει των γιορτών, ΄μία κατεύθυνση προς την οποία κινείται και η Επιτροπή των ειδικών, επικεντρώνοντας στη χρήση μάσκας και στο αυξημένο testing. Ωστόσο, η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, με τη ραγδαία εξάπλωσή της, έχει καταστήσει την κατάσταση ιδιαίτερα ρευστή, κατά συνέπεια δεν αποκλείεται να σημειωθούν και ανατροπές. Πάντως οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετική φάση της πανδημίας απ’ ό,τι άλλες χώρες που επιβάλλουν νέα μέτρα, ορισμένα εκ των οποίων ήδη εφαρμόζονται στη χώρα μας.

«Η Επιτροπή συνεδριάζει, θα ξανασυνεδριάσει αύριο, θα συζητήσει την κατάσταση και θα τοποθετηθεί. Σίγουρα η κατάσταση στην Ευρώπη μας ανησυχεί, καθώς δείχνει την ταχεία διασπορά μίας νέας μετάλλαξης, η οποία ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μία πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων. Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση, προκειμένου να ληφθούν νέα μέτρα, σε περίπτωση που χρειαστεί», υπογράμμισε ο καθηγητής Παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση του ΕΚΠΑ για την πανδημία, τη Δευτέρα (20/12).

Rapid test και για τους εμβολιασμένους

Τα μέτρα που προωθούνται για την περίοδο των γιορτών, επί των οποίων θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν οι επιστήμονες, είναι η επίδειξη αρνητικού rapid test για την είσοδο και των εμβολιασμένων πολιτών σε εσωτερικούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, πιθανόν στοχευμένα την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, καθώς και ισχυρή σύσταση για διενέργεια rapid test και self test, πριν από συναθροίσεις σε σπίτια. Στόχος είναι, αφενός η καθυστέρηση της διασποράς της παραλλαγής Όμικρον στην κοινότητα ώστε να προλάβει να προχωρήσει ο εμβολιασμός, αφετέρου η διαμόρφωση μίας πιο σαφούς εικόνας για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να συμπληρώσουν το ήδη ισχύον μίγμα των μέτρων που αφορούν στους ανεμβολίαστους, τα οποία στο σύνολό τους θα πλαισιωθούν από σαρωτικούς ελέγχους για την τήρησή τους.

«Θα κάνουμε και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Το λέω επειδή ακούω διάφορα σενάρια. Δεν υπάρχουν σκέψεις να πάμε σε περιορισμούς οι οποίοι θα παραπέμπουν σε lockdown. Επομένως, αυτή τη στιγμή, λειτουργούμε με το πρότυπο το οποίο λειτουργούσαμε, δηλαδή με κλειστούς χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους. Εμείς αυτό το οποίο θέλαμε ήταν να γινόταν ένα τεστ σε όλο τον πληθυσμό, προκειμένου να δούμε την πραγματική εικόνα. Ενώ καλέσαμε τον κόσμο, δυστυχώς δεν υπήρξε η ανταπόκριση που θα θέλαμε τις εβδομάδες του δωρεάν testing. Οπότε, υπ’ αυτή την έννοια, το να μπορέσουμε κάποια στιγμή να έχουμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας- και για τους εμβολιασμένους και για τους ανεμβολίαστους- είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε και θα το συζητήσουμε. Θα συνεδριάσει η Επιτροπή και θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα», ανέφερε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Υγείας, κατέστησε σαφές ότι οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων δεν θα έχουν κανένα περιθώριο ανοχής για τους παραβάτες. «Από τις 24/12 έως τις 31/12 θα βγουν, ενδεχομένως, όσα κλιμάκια έχουν βγει συνολικά σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί. Και ξεκαθαρίζω κάτι: Το μαγαζί που θα σκεφτεί, θα διανοηθεί να μην τηρήσει τα μέτρα και να έχει μέσα έστω και ένα άτομο, το οποίο θα είναι ανεμβολίαστο, οποιαδήποτε ώρα, 2:00, 3:00, 4:00, 5:00, να ξέρει ότι θα το μετανιώσει οικτρά», δήλωσε ο κ. Πλεύρης.

Το πλεονέκτημα της Ελλάδας

Το πλεονέκτημα που διαθέτει σε αυτή τη φάση η Ελλάδα, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα, είναι το γεγονός ότι η έλευση της παραλλαγής Όμικρον βρίσκει την επιδημία σε ύφεση.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, γι' αυτό και η χώρα μας μπαίνει σε διαδικασία αυξημένης ηχνηλάτησης και είναι πολύ πιθανό να μπει και σε διαδικασία αυξημένου testing. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τη διασπορά της Όμικρον, ενδέχεται να χρειαστούν νέα μέτρα», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης.

Σημειώνεται ότι, σε συνέχεια των τριών προηγούμενων εβδομάδων, και αυτήν την εβδομάδα καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων στη χώρα μας, ενώ διαφαίνεται μία ήπια αποσυμπίεση του συστήματος υγείας. Εντούτοις, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όπως και η αγωνία των ειδικών για το αποτύπωμα της παραλλαγής Όμικρον στα νοσοκομεία.

«Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και γι΄ αυτό το λόγο 20 περιοχές εξακολουθούν να βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο, με τάσεις όμως -αν όλα πάνε καλά- μείωσης της επιβάρυνσης στις περιοχές αυτές. Η εικόνα δεν είναι ίδια σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Υπάρχει αυτή η διαβάθμιση βορρά-νότου και τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα στο βορρά και λίγο καλύτερα στο νότο», είπε από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Παγώνα Λάγιου, επισημαίνοντας τη συσχέτιση μεταξύ εμβολιαστικής κάλυψης και επιδημιολογικής κατάστασης σε κάθε περιοχή.

«Είναι εντυπωσιακό το πώς τα καλύτερα επίπεδα εμβολιασμού, εγγυώνται και την καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση των διάφορων περιοχών. Ωστόσο, είχαμε και κάποιες περιοχές που ξέφευγαν λίγο από τον κανόνα της μείωσης του φορτίου, όπως ήταν το Λασίθι στην Κρήτη και η Λακωνία», πρόσθεσε η καθηγήτρια.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα έχουν ανακοινωθεί 26 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, τα οποία εντοπίζονται στην Κρήτη, τη Λακωνία και την Αττική. Τα περισσότερα από αυτά δεν σχετίζονται με ταξίδι σε χώρες με αυξημένη διασπορά του νέου στελέχους, γεγονός που -σύμφωνα με τους ειδικούς- καταδεικνύει ότι ο ιός ήδη κυκλοφορεί στην κοινότητα.

«Αναμένεται η αύξηση της διασποράς στη χώρα μας. Παρακολουθούμε τους επιδημιολογικούς χάρτες. Αν σε κάποια περιοχή που αυτή τη στιγμή τα κρούσματα πέφτουν αρχίσουν να αυξάνονται, μπορεί να είναι ένα σήμα, ότι εκεί αυξάνεται η διασπορά της Όμικρον», σχολίασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, παρότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες, ως προς τη διασπορά του νέου στελέχους, υπάρχει ο κίνδυνος να υποκρύπτεται ένα κύμα της παραλλαγής Όμικρον μέσα σε ένα τωρινό κύμα της παραλλαγής Δέλτα, ενδεχόμενο που -όπως διαβεβαίωσε- παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θεοδωρίδου: Αναγκαία η τρίτη δόση για την προστασία από την «Όμικρον»

Τσιόδρας: Σοβαρή απειλή η Όμικρον και με μεγάλες αβεβαιότητες - Εκδήλωση ΕΚΠΑ για την Covid-19

«Καμπανάκι» ΠΟΥ: Η Όμικρον μπορεί να «υπερφορτώσει» τα συστήματα υγείας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider