Τσιόδρας: Σοβαρή απειλή η Όμικρον και με μεγάλες αβεβαιότητες - Εκδήλωση ΕΚΠΑ για την Covid-19

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τσιόδρας: Σοβαρή απειλή η Όμικρον και με μεγάλες αβεβαιότητες - Εκδήλωση ΕΚΠΑ για την Covid-19
15 Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ απάντησαν σε όλες τις καίριες ερωτήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Την επικινδυνότητα της μετάλλαξης Όμικρον και τις σημαντικές αβεβαιότητες τις οποίες επιφέρει στην Ευρώπη και διεθνώς επεσήμανε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος συντόνισε ενημερωτική εκδήλωση για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία, που διοργάνωσε η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Ο κ. Τσιόδρας, Συντονιστής της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και Αντιμετώπισης της Πανδημίας της Ιατρικής Σχολής, ο οποίος έκανε τις ερωτήσεις στους παρευρισκόμενους Καθηγητές και συντόνισε τις ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, το καλωσόρισμα για την έναρξη της ενημερωτικής εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος, ο οποίος τόνισε την μεγάλη συμβολή των Πανεπιστημιακών Κλινικών και Εργαστηρίων στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως ανέφερε, τα δυο χρόνια της πανδημίας απέδειξαν ότι σε αυτή τη μάχη πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Εθνικό Σύστημα Υγείας, Πολιτεία, Πανεπιστήμια, Ιατρικές Σχολές, ιατρικοί σύλλογοι, ερευνητές, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό. Η ενότητα όλου του επιστημονικού χώρου, του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, των φορέων και η ομοψυχία ήταν καθοριστική για την έως σήμερα αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. “Με ενότητα, εγκυρότητα και αποτελεσματικότητα οφείλουμε να συνεχίσουμε μέχρι να κερδηθεί οριστικά η μάχη”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αφού δήλωσε ότι η όμικρον αποτελεί μια πολύ υψηλού κινδύνου απειλή για την Ευρώπη αυτή την στιγμή, με σημαντικές αβεβαιότητες, τόνισε πως πως ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση εκτιμάται ότι παρέχει προστασία από σοβαρή νόσο ή θάνατο σε ποσοστό 80-90% και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η χρήση φαρμάκων θα βοηθήσει στον έλεγχο της διασποράς. Ο εμβολιασμός, απλά μετρά υγιεινής σε συνδυασμό με πολλούς διαγνωστικούς ελέγχους θα βοηθήσουν στον έλεγχο της διασποράς, ειδικά στην εορταστική περίοδο.

Τα στοιχεία για τα εμβόλια του Covid-19 στην Ελλάδα δείχνουν 85-90% αποτελεσματικότητα στην αποφυγή της διασωλήνωσης ή του θανάτου δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο Καθηγητής Παιδιατρικής και Πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Θεοκλής Ζαούτης.

Η Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας και Διευθύντρια της Α’ Κλινικής ΜΕΘ της Ιατρικής Σχολής σχολίασε μεταξύ άλλων ότι όλοι οι εντατικολόγοι είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν και αυτό το κύμα της Πανδημίας.

Ο καθηγητής Ιστολογίας Βασίλειος Γοργούλης ανέλυσε την μεταπήδηση του ιού σε διάφορα είδη και ξεκαθάρισε ότι η πηγή του ιού είναι η νυχτερίδα και δεν πρόκειται φυσικά για εργαστηριακό ιό.

Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, θα μας προστατεύσουν και από την καινούργια μετάλλαξη εφόσον εμβολιαστούμε όλοι σύμφωνα με τις οδηγίες τόνισε η Μαρία Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Δ/ντρια Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού.

Στη συνέχεια ο Σπυρίδων Πουρνάρας, Καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Κλινικής Μικροβιολογίας στο Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ανέφερε ότι τα μοριακά και rapid test ανιχνεύουν αξιόπιστα και την μετάλλαξη όμικρον.

Η Αντωνία Κουτσούκου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α΄ Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία ανέφερε ότι όσοι νοσούν ήπια και δεν χρειάζονται νοσηλεία δεν πρέπει να παίρνουν φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι. Επίσης ανέφερε ότι όταν κάποιος νοσήσει βαριά και μπει στη ΜΕΘ οι επιλογές θεραπείας είναι περιορισμένες και η μόνη λύση για να μην φτάσει κάποιος σε αυτό το σημεία είναι ο εμβολιασμός.

Εν συνεχεία η Παγώνα Λάγιου, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Δ/ντρια Εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής επισήμανε την σημασία των εμβολιασμών αφού ο εμβολιασμένος έχει 11 φορές μικρότερη πιθανότητα να νοσηλευτεί και 14 φορές να χάσει τη ζωή του από τον ιό. Είναι εντυπωσιακή η συσχέτιση που υπάρχει ανάμεσα στο ποσοστό εμβολιασμού και την επιδημιολογική κατάσταση στις διαφορές περιοχές της χώρας. Επιδημιολογικά υπάρχει ύφεση στην πανδημία για τρίτη εβδομάδα και μια μικρή αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει μεγάλο. Αυτό που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι η παραλλαγή όμικρον η οποία φαίνεται πολύ μεταδοτική με χρόνο διπλασιασμού των κρουσμάτων στις 3 ημέρες σε σχέση με τις 11-15 που βλέπουμε στην παραλλαγή Δέλτα.

Ο Στυλιανός Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Β΄ Πνευμονολογική Κλινική, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας μίλησε για την αναγκαιότητα στις γιορτές για έλεγχο πριν βρεθούμε με τους φίλους και συγγενείς μας. Στην εκδήλωση οποιουδήποτε συμπτώματος ο καθένας μας να προβεί σε τεστ και την αποφυγή επαφής με άλλους μέχρι την επιβεβαίωση ότι δεν νοσεί από τον ιό. Διαφορετικά αυξάνεται η διασπορά καθώς και ο κίνδυνος εξάπλωσης της όμικρον η οποία γίνεται σε ταχύτατο βαθμό από την 1η κιόλας επαφή.
Ο Νικόλαος Σύψας, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας-Λοιμωξιολογίας στην Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας στο Λαϊκό Νοσοκομείο δήλωσε χαρακτηριστικά ότι με την Δέλτα και την Όμικρον αλλάζουν τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε σε όσους νοσούν και πλέον πιο συχνά υπάρχει εικόνα κοινού κρυολογήματος με πονοκέφαλο, πονόλαιμο, συνάχι και φτέρνισμα.

Μεγάλη έμφαση από πολλούς ομιλητές δόθηκε στις μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με τον ιό και τα παιδιά. Σχετικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και για αυτές τις ηλικίες και για τις παραμέτρους που ενισχύουν την ένταση των συμπτωμάτων η Βασιλική Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας εφίστησε την προσοχή σχετικά με το ότι τα υγιή παιδιά προσβάλλονται εξίσου αν και η θνησιμότητα στις παιδικές ηλικίες είναι ελάχιστη. Ακόμα και 2-3 ημέρες να επιμένουν τα συμπτώματα θα πρέπει να παρακολουθηθεί από ιατρό.

Η Γεωργία Βρυώνη, Καθηγήτρια Μικροβιολογίας, ανέφερε ότι αν κάποιος έχει συμπτώματα θα πρέπει να κάνει ταχύτατα μοριακό ή rapid test ακόμη και αν είναι εμβολιασμένος.

Στο τέλος τονίστηκε η αναγκαιότητα για έγκυρη, έγκαιρη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση από τους πλέον ειδικούς από την Συντονίστρια της Επιτροπής Εξωστρέφειας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ καθηγήτρια Έφη Μπάσδρα η οποία ανακοίνωσε τη συνέχιση των εκδηλώσεων σχετικά με την πανδημία COVID-19 οι οποίες θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider