Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο παράτασης των υφιστάμενων ή λήψης νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα, η οποία βρίσκεται σε έξαρση εξαιτίας της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.
Ο αριθμός των κρουσμάτων κατά την τελευταία εβδομάδα έχει ξεπεράσει μακράν κάθε προηγούμενο ενώ, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για «δυσθεώρητα» νούμερα τις επόμενες ημέρες,. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης τη Δευτέρα (3/1), οι πρώτες εικόνες δειγματοληψίας από πέντε Περιφέρειες -Πάτρα, Θεσσαλία, Κρήτη, Αττική και Θεσσαλονίκη- δείχνουν πως ο μέσος όρος κρουσμάτων με Όμικρον ανέρχεται περίπου στο 70%.
Μετά την κατακόρυφη αύξηση των διαγνώσεων, πολιτεία και επιστήμονες αναμένουν το αποτύπωμα που αυτή θα αφήσει στο σύστημα υγείας προκειμένου να επαναφέρουν στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα των μέτρων, με την κυβέρνηση να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα εκτός από το lockdown. Ήδη έχει προαναγγελθεί η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλους τους πολίτες στους 7 μήνες, ενώ έντονη είναι η συζήτηση για τη διεύρυνση των πληθυσμιακών ομάδων που υπόκεινται στην υποχρεωτικότητα, μέτρα που δεν αποκλείεται να έρθουν και νωρίτερα εάν το απαιτήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Παράλληλα, συζητείται η αύξηση του αριθμού των τεστ που θα απαιτείται προκειμένου να προσέρχονται στην εργασία τους οι ανεμβολιαστοι εργαζόμενοι (από δύο την εβδομάδα σε τρία), ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο αποκλεισμού των μη εμβολιασμένων από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης.
Τα «μηνύματα» από το ΕΣΥ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, ο κινούμενος επταήμερος μέσος όρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία παρουσιάζει ήδη μία αύξηση της τάξεως του 30%, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο σε μικρή πτώση παραμένουν οι διασωληνώσεις και σταθεροποιούνται οι θάνατοι από επιπλοκές της Covid-19.
«Βλέπουμε πως τις τελευταίες μέρες το 70% των εισαγωγών σε νοσοκομεία της Αττικής είναι από τη μετάλλαξη Όμικρον», ανέφερε ο κ. Ζαούτης, σημειώνοντας ότι η παγκόσμια βιβλιογραφία κλίνει προς το δεδομένο πως η νοσηρότητα είναι χαμηλότερη με την Όμικρον, ενώ από τα αναδυόμεναι δεδομένα για τη θνητότητα φαίνεται ότι και αυτή είναι αρκετά χαμηλότερη, σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού. Η καταγραφή στα νοσοκομεία της Αττικής ξεκίνησε από τις τελευταίες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας και αναμένονται τα στοιχεία αναφορικά με τη διάρκεια της νοσηλείας, τη νοσηρότητα και τη θνητότητα που προκαλεί το νέο στέλεχος. Ωστόσο, στην κοινότητα εξακολουθεί να κυκλοφορεί και η παραλλαγή Δέλτα, η οποία όπως έχει αποδειχθεί μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τα νοσοκομεία.
ΠΟΕΔΗΝ: Πάνω από 2000 υγειονομικοί σε καραντίνα
Η πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας, αποτελεί καθοριστικό κριτήριο στη λήψη των αποφάσεων, γι’ αυτό και παρακολουθείται στενά μέρα με την ημέρα. Εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα από νοσηλείες περιστατικών με την παραλλαγή Δέλτα, με την κάλυψη των απλών κλινών Covid να ανέρχεται περίπου στο 55% και των κλινών ΜΕΘ Covid να διαμορφώνεται στο 93%.
Όπως ανέφερε το Insider τη Δευτέρα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η διασπορά μεταξύ των υγειονομικών, που θέτει σε πενθήμερη καραντίνα τους εργαζομένους, προκαλώντας δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία.
Ακολουθώντας την πορεία που διαγράφει η επιδημία στην κοινότητα, ήδη υπάρχουν κρούσματα στο υγειονομικό προσωπικό, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», όπου νοσούν 92 γιατροί και νοσηλευτές σε σύνολο 3.400 εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες από σήμερα, Τρίτη (4/1), οι υγειονομικοί σε καραντίνα πέντε ημερών θα είναι 57, καθώς επιστρέφουν στην εργασία τους 35. Μάλιστα, μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων, τα επισκεπτήρια στο νοσοκομείο περιορίστηκαν στο ελάχιστο για το διάστημα των επόμενων δύο εβδομάδων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, πριν από 15 ημέρες υπήρχαν 500 υγειονομικοί σε καραντίνα και τώρα έχουν ξεπεράσει τις 2.000. Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει ότι η μείωση του χρόνου καραντίνας στις 5 ημέρες, επέφερε το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο και ζητά να ανακληθεί άμεσα η απόφαση του ΕΟΔΥ.
«Δεν φθάνει που χάσαμε 7.000 συναδέλφους με αναστολή και 2.000 συναδέλφους που συνταξιοδοτήθηκαν χωρίς να αναπληρωθούν, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις επικίνδυνες αποφάσεις του ΕΟΔΥ για τη μείωση του χρόνου καραντίνας του υγειονομικού προσωπικού.
Επανέρχονται συνάδελφοι στα νοσοκομεία για εργασία αν και νοσούν με ελαφρά συμπτώματα στις πέντε ημέρες. Επίσης εργάζονται κανονικά οι συνάδελφοι που έρχονται σε στενή επαφή με κρούσματα. Τα rapid test ξεγελάνε. Τα αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου που γίνονται στους συναδέλφους καθυστερούν δύο και πλέον ημέρες. Έτσι υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στα νοσοκομεία .Παρότι μειώθηκε ο χρόνος καραντίνας δεν κερδίζουμε αλλά χάνουμε συνεχώς περισσότερο προσωπικό σε καραντίνα. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς κινδυνεύουν λόγω νοσοκομειακής διασποράς. Νοσούν από κορονοϊό, αναβάλλονται έκτακτα χειρουργεία, αναβάλλονται θεραπείες. Αποψιλώνονται συνεχώς από προσωπικό τα νοσοκομεία. Να ανακληθεί άμεσα αυτή η επικίνδυνη απόφαση του ΕΟΔΥ», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος.
Σήμερα οι αποφάσεις για τα σχολεία
Σήμερα, στις 14:00, είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση των ειδικών για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα και θα γίνουν οι εισηγήσεις για την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, όπως ήταν εξ αρχής προγραμματισμένο.