Μπροστά σε μια δυσεπίλυτη εξίσωση βρίσκονται για μια ακόμη φορά οι επιστήμονες, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν σχετικά με το αν, πότε και ποια περιοριστικά μέτρα μπορούν να αρθούν, καθώς αναμένεται η αποκλιμάκωση της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα.
Η σταθεροποίηση των κρουσμάτων και η τάση σταδιακής αποσυμπίεσης που παρατηρείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αφήνουν μεν περιθώρια αισιοδοξίας, από την άλλη πλευρά όμως, η πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα βάζει «φρένο» στην επιστροφή στην κανονικότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας την Πέμπτη, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 140.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα, τα οποία μπορούν δυνητικά να μεταδώσουν τον ιό, τη στιγμή που περίπου 300.000 άνθρωποι υψηλού κινδύνου (> 60 ετών) παραμένουν ανεμβολίαστοι και κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά ή και να χάσουν τη ζωή τους.
Την κατάσταση περιπλέκει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι τα στοιχεία που συγκεντρώνονται οδηγούν πλέον στο συμπέρασμα ότι η νόσος που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό δεν είναι τόσο ήπια όσο αρχικά θεωρούταν. Είναι ενδεικτικό ότι δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική, όπου συνέκριναν τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί η συγκεκριμένη παραλλαγή, σε σχέση με τη Δέλτα, σε άτομα που δεν είχαν ξανασυναντήσει στη ζωή τους τον ιό, φάνηκε ότι η Όμικρον είναι κατά μόλις 25% ηπιότερη.
Προ ημερών, ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Mike Ryan, πρότεινε η κάθε χώρα να αποφασίσει για την άρση των περιοριστικών μέτρων έναντι της πανδημίας με βάση την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, αλλά και τις δυνατότητες του συστήματος υγείας.
Στο πρόσφατο δελτίο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), που εκδόθηκε στις 27 Ιανουαρίου, εκτιμάται ότι οι επιπτώσεις της επικράτησης Όμικρον σε διάφορες χώρες της Ευρώπης θα διαφέρουν σημαντικά, ανάλογα με την εμβολιαστική κάλυψη των ευάλωτων ανά χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί τονίζουν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ο ίδιος βαθμός αισιοδοξίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία ή άλλες χώρες που ήδη επέλεξαν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, έχοντας θωρακίσει τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.
«Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και χορήγησης των αναμνηστικών δόσεων, όχι μόνο θα προστατεύσει τους ιδιαίτερα ευάλωτους ασθενείς, αλλά παράλληλα θα μειώσει και τις δυσλειτουργίες που έχει προκαλέσει η Όμικρον στην κοινωνία, που οφείλονται στην αναγκαστική απομόνωση των κρουσμάτων και στην απουσία από την εργασία», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Προβληματισμός για τα επόμενα βήματα
Σε μια άτυπη προσέγγιση κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, οι ειδικοί έθεσαν στο τραπέζι το θέμα της άρσης των μέτρων, ανταλλάσσοντας απόψεις για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Ωστόσο, τονίζουν ότι οι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα ληφθούν μετά από πολλή σκέψη και διάλογο. Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή, προγραμματίζουν συναντήσεις και εκτός του πλαισίου των αυστηρών συνεδριάσεων, κατά τις οποίες υπάρχει πίεση χρόνου, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μια πιο ευρεία συζήτηση σχετικά με το αν είναι έτοιμη η χώρα για άρση των περιορισμών και από πού αυτή πρέπει να ξεκινήσει.
«Υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά, πολύ μεγάλος όγκος ενεργών κρουσμάτων. 140.000 συνάνθρωποί μας αυτή τη στιγμή έχουν τον ιό και δυνητικά μπορούν να τον μεταδώσουν, τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς. Συνεπώς, έχουμε καιρό ακόμα μέχρι να φτάσουμε σε εκείνα τα μαγικά νούμερα, τα 2000 και 3000», εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου. «Από την άλλη, ο κόσμος είναι εμβολιασμένος, ο κόσμος έχει ανάγκη να χαλαρώσει. Βλέπουμε και άλλες χώρες ευρωπαϊκές να χαλαρώνουν. Όλα αυτά πρέπει να τα βάλουμε σε μια ζυγαριά, τα υπέρ και τα κατά, να μην δώσουμε λάθος μηνύματα. Άρχισε μια πρώτη άτυπη κουβέντα αυτή την εβδομάδα. Θέλει, όμως, κάποιο καιρό να ωριμάσουν οι σκέψεις και θα το συζητήσουμε», πρόσθεσε.
Πάντως, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής – Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, στις προτεραιότητες είναι τα μέτρα να χαλαρώσουν μόνο για τους εμβολιασμένους. Όπως ο ίδιος εξήγησε, αυτή τη στιγμή, διεξάγεται έντονη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την άρση της υποχρεωτικής διενέργειας τεστ για τη μετακίνηση των εμβολιασμένων. Σε συνάρτηση με την ευρωπαϊκή τάση εκτιμάται ότι το μέτρο αυτό θα αρθεί σύντομα και στη χώρα μας.
Φωτογραφία: Shutterstock