Την αντίδραση των ιατρών έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Απριλίου, αλλά και οι αλλαγές που δρομολογούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Το σχέδιο νόμου προβλέπει την υποχρεωτική εγγραφή όλων των πολιτών στον προσωπικό τους γιατρό (ειδικότητας Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής και Παιδιατρικής) και καθιστά απαραίτητη την παραπομπή του για επισκέψεις σε όλους τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων αλλά και για εξετάσεις, ιατρικές πράξεις και εισαγωγή στο νοσοκομείο (gatekeeping).
Παράλληλα προβλέπει την αμοιβή των γιατρών με το σύστημα capitation (ανά εγγεγραμμένο ασθενή) και όχι ανά επίσκεψη ασφαλισμένου όπως ισχύει σήμερα.
Πάγια θέση τόσο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), όσο και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), είναι η ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον ασθενή, η ελεύθερη συμμετοχή όλων των ιατρών στο σύστημα ΠΦΥ, με αμοιβή κατά περίπτωση και πράξη, χωρίς κανένα υποχρεωτικό σύστημα παραπομπών (gatekeeping).
Αποτυχημένο σύστημα
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, ο ΙΣΑ, τονίζει ότι ο εξειδικευμένος ιατρός αποτελεί βασικό πυλώνα ενός σύγχρονου συστήματος ΠΦΥ, σημειώνοντας ότι σε όσα συστήματα έχει εφαρμοστεί το gatekeeping έχουν αποτύχει παταγωδώς.
«Η χώρα μας διαθέτει υψηλά εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, που θα συνεχίσει να οδηγείται στη μετανάστευση και να στηρίζει τα συστήματα υγείας των υπολοίπων χωρών, την ώρα που ο Έλληνας ασθενής θα στερείται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας», αναφέρει ο ΙΣΑ, σημειώνοντας ότι το προεδρείο του Συλλόγου επικοινώνησε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία δεσμεύθηκε ότι θα ξεκινήσει διάλογος με τον ιατρικό κόσμο για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου και αξιόπιστου συστήματος ΠΦΥ.
Αντίδραση και από τον γ.γ. του ΠΙΣ
Στην ίδια γραμμή είναι και τα μηνύματα που έρχονται από τον ΠΙΣ, τον επίσημο θεσμικό φορέα των ιατρών όλης της χώρας. Ο γ.γ. του Συλλόγου Γεώργιος Ελευθερίου, τονίζει ότι τo gatekeeping σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με πληθώρα εξειδικευμένων ιατρών, είναι αναχρονιστικό και θα υποβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, αυξάνοντας τη διαπλοκή στο σύστημα. Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι δεν έχει γίνει καμία επίσημη ενημέρωση στο Σύλλογο και δεν έχει δοθεί κανένα επίσημο κείμενο με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές από την πλευρά του υπουργείου Υγείας.
Ανισότητες με τα απογευματινά χειρουργεία
Αναφερόμενος στα ιδιωτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ (απογευματινά), ο γ.γ. του ΠΙΣ, κάνει λόγο για διαχωρισμό των πολιτών σε πλούσιους και φτωχούς, δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού και διαπλοκής μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και κατηγοριοποίηση των ιατρών σε εντός και εκτός συστήματος.
«Αν το Υπουργείο θέλει να δημιουργήσει ιδιωτικές πτέρυγες στο ΕΣΥ θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να καλύπτει όλα τα έξοδα και να δοθεί το δικαίωμα σε όλους τους φορολογούμενους ιατρούς, είτε είναι στο ΕΣΥ είτε είναι εκτός ΕΣΥ, πρόσβασης στις υπηρεσίες αυτές προκειμένου να χειρουργούν τους ασθενείς τους. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να διαχωρίζει τους πολίτες εντός του ΕΣΥ σε πλούσιους και φτωχούς και τους γιατρούς σε προνομιούχους και μη», αναφέρει ο κ. Ελευθερίου.
Τέλος, καλεί το υπουργείο Υγείας να κοινοποιήσει άμεσα, με επίσημο κείμενο στον ΠΙΣ τις προτάσεις του, προκειμένου να ανοίξει επίσημος διάλογος με τους θεσμικούς φορείς των ιατρών αλλά και την κοινωνία.
Κλινικοεργαστηριακοί γιατροί: Αναμένουμε διαβουλεύσεις με το υπουργείο
Την αντίθεσή της στα σχέδια του υπουργείου Υγείας εκφράζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ). Θέση της Ομοσπονδίας είναι ότι η ΠΦΥ δεν αποτελεί πεδίο για αντιπαράθεση, αλλά είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του συστήματος υγείας. «Όπως είχε πει ο υπουργός από την αρχή της θητείας του ότι δεν θα μας αιφνιδιάζει, αναμένουμε τις διαβουλεύσεις μαζί του.
Η πόρτα μας είναι ανοικτή και καλύτερος σύμβουλος στο υπουργείο υγείας είναι οι θεσμικοί φορείς των ιατρών. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι θέση όλων των φορέων των ιατρών από τις γενικές τους συνελεύσεις είναι η ελεύθερη επιλογή ιατρού από τους ασθενείς, η αμοιβή των ιατρών κατά πράξη και περίπτωση και η κάθετη αντίθεση μας στο υποχρεωτικό σύστημα παραπομπών των ασθενών (Gatekeeping) που στις λίγες Ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόστηκε είχε ολέθριες συνέπειες στους ασθενείς και εγκαταλείφθηκε», τονίζει η Ομοσπονδία.
Υπενθυμίζεται ότι την αντίθεσή της στο νέο μοντέλο ΠΦΥ, είχε εκφράσει προ ημερών και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ).