Στα τέλη του τρέχοντος μήνα αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα για τη δωρεάν μαστογραφία, με την αποστολή SMS σε 1.300.000 γυναίκες, όπως ανέφερε από το βήμα του Economist Impact ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Θα ακολουθήσουν προγράμματα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου αλλά και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με τον εμβολιασμό κατά του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV).
«Ήδη ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα και είναι έτοιμο να ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού. Είναι το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει και ο Πρωθυπουργός, το οποίο θα φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά, Για πρώτη φορά, εκμεταλλευόμενοι την άρτια λειτουργία της εμβολιαστικής κάλυψης και του εμβολιαστικού προγράμματος του πληθυσμού, θα αποστέλλεται SMS σε πρώτη φάση σε 1.300.000 γυναίκες, προκειμένου να κάνουν τη δωρεάν μαστογραφία και αντιστοίχως τα αποτελέσματά τους να εξεταστούν από έναν γιατρό. Θα είναι η πρώτη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας για προληπτικό έλεγχο, όπου δεν θα καλούμε στην πραγματικότητα τον ασθενή να πάει στον ιατρό, προκειμένου να κάνει αυτό τον προληπτικό έλεγχο, αλλά αντιθέτως θα τον αναζητούμε με την αποστολή του SMS και θα τον καθοδηγούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στην ενότητα «Η ατζέντα της Ελλάδας για την καταπολέμηση του καρκίνου στην μετά Covid-19 εποχή».
Ο ίδιος τόνισε ότι από τον Ιούλιο και μετά, θα ξεκινήσουν τα προγράμματα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
«Σε αυτό το σκέλος και στον εμβολιασμό του HPV για τον καρκίνο της μήτρας, για πρώτη φορά στη χώρα μας το πρόγραμμα το οποίο γίνεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά τον στόχο που έχουμε μέχρι το 2030 να έχουμε εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο εμβολιασμός πλέον αφορά και αγόρια και κορίτσια ηλικίας 9 με 18 ετών, κάτι το οποίο στη χώρα μας δεν γινόταν και ως πατέρας περιμένω στα δύο χρόνια που θα γίνει 9 χρόνων ο γιος μου να πάει να εμβολιαστεί. Διότι μέχρι στιγμής ήταν ένα ταμπού στη χώρα το κατά πόσο ο συγκεκριμένος εμβολιασμός θα πρέπει να γίνεται και στα αγόρια.
Άρα ξεκινάμε στο κομμάτι της πρόληψης και αυτό το κομμάτι πιστεύοντας ότι θα έχουμε μια μεγάλη ανταπόκριση και θα γίνει μια μεγάλη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των γονέων ώστε να εμβολιάσουν άμεσα τα παιδιά τους. Και για αυτό το λόγο δημιουργείται και ένα ψηφιακό βιβλιάριο που θα διευκολύνει να κληθούν οι γονείς όλων των παιδιών προκειμένου να γίνει ο εμβολιασμός», σημείωσε.
Καινοτόμες θεραπείες
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της πολιτείας να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερες θεραπείες στη χώρα, μέσω της διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων:
«Απευθύνομαι εδώ σε ανθρώπους που γνωρίζουν ότι η ιδιαιτερότητα που έχει η χώρα μας με τους κλειστούς προϋπολογισμούς στο φάρμακο και με το claw back θα προσπαθήσουμε και με τις νέες οδηγίες, οι οποίες θα δίνονται για πρώτη φορά, να εκτιμάται η θεραπευτική αξία του φαρμάκου και στις εκπτώσεις που θα καλούνται τα φάρμακα αυτά να δίνουν στις διαπραγματεύσεις.
Στόχος μας είναι να μην αποτρέψουμε να έρθουν φάρμακα στη χώρα μας προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στους Έλληνες ασθενείς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του καρκίνου. Και σε κάθε περίπτωση να έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες», είπε ο υπουργός Υγείας.
Κλινικές δοκιμές
Προσπάθειες γίνονται αντιστοίχως και στο σκέλος των κλινικών δοκιμών, στην απορρόφηση των οποίων -όπως παραδέχθηκε ο Θάνος Πλεύρης: «Είμαστε κάπως πίσω στην εφαρμογή του κανονισμού και χρειάζεται να αναπτύξουμε ταχύτητα. Και ξέρετε, πολλές φορές το κομμάτι των κλινικών δοκιμών το βλέπουμε από την πλευρά της προσέλκυσης επενδύσεων, που είναι μια λανθασμένη κατεύθυνση για τον Υπουργό Υγείας» δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι θέμα του Υπουργού Οικονομίας: «Ο Υπουργός Υγείας θα πρέπει να το βλέπει ως δυνατότητα στους Έλληνες ασθενείς -και ειδικά όταν λέμε στις κλινικές δοκιμές στην κορωνίδα βρίσκεται η Ογκολογία- να έχουν πρόσβαση οι ασθενείς σε καλύτερες και καινοτόμες θεραπείες», κατέληξε ο υπουργός.