Τελευταία ενημέρωση: 18:49
Η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού θα γίνει διαθέσιμη για όλους όσοι είναι άνω των 60 ετών, μετά την 3η δόση και το σχετικό όφελος αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, εκτιμά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Όπως ανακοινώθηκε η δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) θα γίνεται με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna, 4 μήνες μετά από την 1η αναμνηστική δόση (3η δόση).
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν στην ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά του κορονοϊού, το άνοιγμα της πλατφόρμας θα γίνει σταδιακά.
Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα
Σταδιακά θα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό με την δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) εμβολίου κατά της covid-19 για τους άνω των 60 ετών. Ειδικότερα θα ανοίγει ανά ηλικιακή δεκαετία και η αρχή θα γίνει την Πέμπτη 7 Απριλίου για τους 80 και άνω.
Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών και θα ακολουθήσει η ομάδα 60-69 ετών.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο covid-19, όπου και ανακοινώθηκε η σύσταση για 4η δόση εμβολιασμού κατά της covid-19 για τους άνω των 60 ετών μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, «η Εθνική Επιτροπή συζήτησε σήμερα διεξοδικά για την 4η δόση (2η αναμνηστική). Η τρίτη δόση αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική ακόμα και για τις παραλλαγές. Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας και της χαλάρωσης των μέτρων εξακολουθούμε να παρατηρούμε μεγάλο αριθμό μολύνσεων» και πρόσθεσε πως «παρά τα περιορισμένα δεδομένα, η ΕΘνική Επιτροπή εκτιμά ότι το όφελος από την τέταρτη δόση θα είναι μεγαλύτερο σε άτομα άνω των 70 ετών όπως και στους 60 ετών και άνω με υποκείμενα νοσήματα. Γι αυτό προτείνουμε 4η δόση (2η αναμνηστική) μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την πρώτη αναμνηστική (3η δόση) για τους πολίτες άνω των 60 ετών.
«Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης, δεν συνίσταται η χορήγηση τέταρτης δόσης έναντι του εμβολίου», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.
Εμβολιασμοί παιδιών και εφήβων
H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στις δηλώσεις της αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων 12 -17 με ανοσοκαταστολή για τα οποία εγκρίθηκε η χορήγηση 4ης δόσης τρεις μήνες μετά την 3η δόση.
Για παιδιά 12 - 17 ετών με αυξημένους κινδύνους (διαβήτης, παχυσαρκία κλπ) χορηγείται τρίτη δόση μετά από έξι μήνες από την β' δόση ανέφερε.
Διεύρυνση μεσοδιαστήματος μεταξύ δόσεων
Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών ανακοίνωσε, επίσης, πως διευρύνεται το μεσοδιάστημα από την πρώτη στη δεύτερη δόση των εμβολίων Pfizer και Moderna, στο γενικό πληθυσμό, το οποίο αυξάνεται σε 8 εβδομάδες. Το πιο σύντομο διάστημα (3 και 4 εβδομάδες αντίστοιχα) εξακολουθεί να συστήνεται σε άτομα με ανοσοκαταστολή, σε άτομα άνω των 65 ετών και σε εκείνους που έχουν ανάγκη ταχείας ανοσοποίησης.
«Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η ανοσογονικότητα και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυξάνεται όταν το μεσοδιάστημα υπερβαίνει τις τέσσερις εβδομάδες, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι μειώνεται σχετικά ο μικρός μεν αλλά υπαρκτός κίνδυνος της μυοκαρδίτιδας, ιδιαίτερα σε άρρενες ηλικίας 12-39 ετών», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.
Πορεία των εμβολιασμών
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 20.590.000 εμβολιασμοί κατά της covid-19.
Ειδικότερα, για την πορεία των εμβολιασμών ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.894.000 πολίτες, δηλαδή το 75,2% του γενικού πληθυσμού και 84,8% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 75,1 % του γενικού πληθυσμού και 85,6% του ενήλικου πληθυσμού.
Περισσότεροι από 7.595.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,4% του γενικού πληθυσμού και 81,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72,4% του γενικού πληθυσμού και 83,1% του ενήλικου πληθυσμού.
Σχετικά με την 1η αναμνηστική δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δικαιούχοι αυτή τη στιγμή είναι 6.858.000 πολίτες, ποσοστό 90,4% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.695.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 83% των δικαιούχων και ακόμα 100.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, συνολικά 85%.
Δείτε την ενημέρωση:
Επίδειξη πιστοποιητικών και διαγνωστικοί έλεγχοι
Eντός των ημερών, αναμένεται ο τελικός οδικός χάρτης για την καθολική χαλάρωση των μέτρων, μετά από την επεξεργασία των ειδικών και με «φόντο» την έναρξη της τουριστικής περιόδου που «επιβάλλει» ενιαίους κανόνες μεταξύ των χωρών.
Έτσι, την ανακοίνωση της αναστολής του προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, που θα ισχύσει από τις 15 Απριλίου και της επέκτασης του χρόνου ισχύος των πιστοποιητικών, στους 6 μήνες για τη νόσηση και στους 9 για τον εμβολιασμό, αναμένεται να ακολουθήσει η άρση της υποχρεωτικής επίδειξης των πιστοποιητικών για την πρόσβαση σε όλους του εξωτερικούς χώρους (εστίαση, θερινά σινεμά, θέατρα, θεάματα) ακόμη και από τις 2 Μαΐου, με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν.
Προς την ίδια κατεύθυνση, δρομολογείται και η σταδιακή μείωση, με στόχο την τελική κατάργηση, των υποχρεωτικών διαγνωστικών ελέγχων σε εργασιακούς χώρους, ενώ προ των πυλών βρίσκεται και η οριστική κατάργηση των υποχρεωτικών τεστ που διενεργούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η οποία πιθανόν να ισχύσει αμέσως μετά το Πάσχα.
Υγειονομικές αρχές και επιστήμονες έχουν καταστήσει σαφές ότι το τελευταίο μέτρο που θα αρθεί είναι η χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, με ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο να παραμείνει στις δομές Υγείας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.