Την καθιέρωση εννέα κριτηρίων ποιότητας στη σχέση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας προωθεί το υπουργείο Υγείας, με το νομοσχέδιο «ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡEΣΙΕΣ ΤΟΥ EΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», το οποίο έχει αναρτηθεί προς διαβούλευση.
Όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προβλέπεται η διασύνδεση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών με το ύψος της αποζημίωσης των παρόχων αλλά και με τη σύναψη συμβάσεων.
Ειδικότερα, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα μπορεί να διαμορφώνει πολιτικές αποζημιώσεων και σύναψης συμβάσεων, με κριτήρια ποιότητας, για τον καθορισμό των τιμών αποζημίωσης των υπηρεσιών υγείας, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υλικών (πάροχοι υγείας) και για την εφαρμογή υποχρεωτικών εκπτώσεων βάσει κριτηρίων ποιότητας (ποιοτικό rebate), σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες βέλτιστες πρακτικές.
Ως κριτήρια ποιότητας των υπηρεσιών των παρόχων υγείας ορίζονται:
1. η ηλικία, η κατάσταση, η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, της υλικοτεχνικής υποδομής και του εξοπλισμού,
2. η εκπαίδευση και η εξειδίκευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού,
3. οι πιστοποιήσεις από αναγνωρισμένους εθνικούς ή διεθνείς δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς δημιουργίας ή έκδοσης προτύπων,
4. η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και η εισαγωγή καινοτομιών,
5. οι νοσηλευτικές και ιατρικές ειδικότητες που προσφέρονται και η εξειδίκευση των υπηρεσιών που παρέχονται,
6. η βαρύτητα των περιστατικών που εξυπηρετούνται,
7. η ανάπτυξη κλινών και η ύπαρξη ειδικών κλινών και κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.),
8. η ορθή κλινική πρακτική, η συχνότητα εμφάνισης επιπλοκών ή ιατρικών λαθών κατά την παροχή υπηρεσιών υγείας ή τη χρήση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υλικών και
9. η ύπαρξη πολιτικής κατά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Σημειώνεται, ότι η καθιέρωση ποιοτικών κριτηρίων για τους παρόχους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ήταν μία από τις πρώτες προτεραιότητες του υπουργού Υγείας, από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και κλιμακωτό rebate
Παράλληλα, στο σχέδιο νόμου, προβλέπεται η σύσταση Επιτροπής Διαπραγμάτευσης στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η οποία θα διαπραγματεύεται με όλους τους συμβαλλόμενους με τον Οργανισμό παρόχους τις τιμές αποζημίωσης των υπηρεσιών, των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υλικών, καθώς και τους όρους των σχετικών συμβάσεων, και θα εισηγείται στο Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τη διατήρηση ή την τροποποίησή τους. Για τη συμμετοχή των συμβαλλόμενων με τον Οργναισμό παρόχων στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, οι πάροχοι θα καταβάλουν, πριν από την έναρξή της, εφάπαξ Τέλος Διαπραγμάτευσης.
Εκτός από το ποιοτικό rebate, το νομοσχέδιο προβλέπει και την καθιέρωση μηνιαίου κλιμακωτού ποσοστού εκπτώσεων (rebate) επί των μηνιαίων μη εκκαθαρισμένων υποβαλλόμενων δαπανών των οριζόμενων. Το ποσό της έκπτωσης θα υπολογίζεται και θα αφαιρείται κατά τη μηνιαία υποβολή δαπάνης του παρόχου, ο οποίος θα εκδίδει το νόμιμο φορολογικό παραστατικό. Οι διατάξεις του παρόντος τυγχάνουν εφαρμογής και επί των ισχυουσών συμβάσεων που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών υγείας. Ο ορισμός και η εξειδίκευση των ποσοστών και της προοδευτικής διαβάθμισης των εκπτώσεων, θα γίνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, η οποία θα εκδίδεται μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Βάση θα είναι το ύψος της μηνιαίας υποβαλλόμενης δαπάνης, καθώς και ποιοτικά και πληθυσμιακά κριτήρια, ή περαιτέρω αναγκαία μέτρα και μηχανισμοί για την πιστή εκτέλεση και τήρηση του εγκεκριμένου ανά έτος, προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..