Ορατός ο κίνδυνος για ελλείψεις ηπαρινών στην ελληνική αγορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ορατός ο κίνδυνος για ελλείψεις ηπαρινών στην ελληνική αγορά
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός  Υγείας (ΠΟΥ) έχει κατατάξει τις ηπαρίνες στον κατάλογο φαρμάκων που είναι απολύτως απαραίτητα για τα συστήματα υγείας.

Αιφνιδιασμός επικρατεί στην αγορά των ηπαρινών, καθώς η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας για την εξαίρεση τους από την καταβολή clawback για το 2022, δεν συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο «Γιατρός για όλους», το οποίο αναμένεται εισήχθη σήμερα για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να δημιουργήσει ελλείψεις στην Ελλάδα, καθώς λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής των ηπαρινών τα τελευταία τρία χρόνια (επιδημία αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα) και των εγχώριων clawbacks και rebates έγιναν τα προϊόντα μη κερδοφόρα έως και ζημιογόνα, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να δυσκολεύονται να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την ελληνική αγορά.

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κατατάξει τις ηπαρίνες στον κατάλογο φαρμάκων που είναι απολύτως απαραίτητα για τα συστήματα υγείας. Μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικός ήταν ο ρόλος τους στη διαχείριση των θρομβώσεων που προέκυψαν ως επιπλοκή της COVID-19.

Επιπλέον, οι ηπαρίνες είναι αναντικατάστατες σε πάρα πολλές θεραπευτικές ενδείξεις, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν με από του στόματος ή άλλα ενέσιμα αντιπηκτικά, όπως για παράδειγμα σε εγκυμονούσες – καρκινοπαθείς – αιμοκαθαιρόμενοι, ασθενείς Covid καθώς και σε επεμβάσεις καρδιάς. Κατά συνέπεια, η πιθανή έλλειψή τους αναμένεται να πλήξει άμεσα τη δημόσια υγεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην Ολομέλεια σήμερα το νομοσχέδιο Πλεύρη: Πώς θα αμείβεται ο προσωπικός ιατρός

Κατατέθηκε η τροπολογία για το φάρμακο – Οι αλλαγές που προβλέπει

gazzetta
gazzetta reader insider insider