Κορονοϊός: Καθοριστική για τις εξελίξεις η τρέχουσα εβδομάδα

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κορονοϊός: Καθοριστική για τις εξελίξεις η τρέχουσα εβδομάδα
Χθες, Τρίτη (29/6) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού  εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα άνω των 20.084, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των ειδικών.

Καθοριστικές για τις εξελίξεις θα είναι οι επόμενες ημέρες, καθώς αναμένεται να έχουν οι επιστήμονες μια πιο σαφή εικόνα για την τροπή που θα πάρει η «θερινή έξαρση» για ορισμένους ή «6ο κύμα» για κάποιους άλλους της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα και κυρίως για το πώς θα «μεταφραστεί» η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε όρους πίεσης στις ΜΕΘ.

Χθες, Τρίτη (29/6) τα νέα κρούσματα εκτοξεύτηκαν σε επίπεδα άνω των 20.000, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των ειδικών. Συνολικά, επτά περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα (οι έξι βρίσκονται στην Αττική συν η Θεσσαλονίκη) είχαν τετραψήφιο αριθμό νέων διαγνώσεων, ενώ άλλες 30 είχαν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν και περιοχές που περιορίζονται σε μερικές δεκάδες περιστατικά ή ακόμα και σε μονοψήφιους αριθμούς.

Τα σενάρια

Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι παρότι η αύξηση στις διαγνώσεις είναι παρούσα τουλάχιστον δύο εβδομάδες, προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί σημαντική πίεση στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής – Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, «η κινητική και δυναμική στις διασωληνώσεις εντός αυτής της εβδομάδας θα είναι και ο σημαντικότερος προγνωστικός δείκτης» για το τι μέλλει γενέσθαι. Πάντως, τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς φαίνεται να σταθεροποιούνται. Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε τη Δευτέρα ότι το βασικό σενάριο πρόβλεψης για την «θερινή έξαρση», η οποία οδηγείται από τις υποπαραλλαγές της παραλλαγης Όμικρον, ΒΑ.4 (Ο4) και ΒΑ.5 (Ο5), παραμένει σε κορύφωση μέχρι τις 10 Ιουλίου, που θα κυμανθεί στο επίπεδο των 20.000 διαγνώσεων (7-ήμερος μέσος όρος).

Ωστόσο, δυσμενέστερο είναι το σενάριο για άλλους επιστήμονες όπως ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος αναμένει κορύφωση του «κύματος» που είναι σε εξέλιξη μέχρι τα μέσα Ιουλίου, με διπλασιασμό των κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση. Ο ίδιος εκτιμά πως έως το τέλος του Ιουλίου ή τις αρχές του Αυγούστου θα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ 400 ασθενείς διασωληνωμένοι.

Αναφερόμενος στη δυναμική έξαρσης των στελεχών Ο4 και Ο5, ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί:

«Για να καταλάβουμε την δυναμική της έξαρσης της Ο4-Ο5 είναι σημαντικό να βλέπουμε τους ασθενείς στις ΜΕΘ.

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται η θερινή έξαρση της O4-O5 στην Πορτογαλία σε αντιπαράθεση με την "χειμερινή" (λόγω Νότιου Ημισφαιρίου) έξαρση της Ο4-Ο5 στη Νότιο Αφρική όσον αφορά τους ασθενείς σε ΜΕΘ.

Η κορύφωση στις ΜΕΘ στη Ν. Αφρική είχε το 0.33 της Όμικρον ενώ στην Πορτογαλία το 0.66 της Όμικρον. Οι διαφορές αυτές μάλλον οφείλονται στα δημογραφικά στοιχεία που είναι διαφορετικά μεταξύ των χωρών.

Για να γίνει αντιληπτό πόση πίεση ασκήθηκε στην Πορτογαλία στο αποκορύφωμα της έξαρσης της Ο4-Ο5, αναλογικά στην Ελλάδα η κατάληψη στις ΜΕΘ θα ήταν της τάξης των 120 ασθενών. Να θυμίσω ότι τώρα στην Ελλάδα έχουμε περίπου 95 ασθενείς στις ΜΕΘ.

Αυτό το αναφέρω διότι η Πορτογαλία χρησιμοποιείται άστοχα ως παράδειγμα χώρας που "ζορίστηκε" από την Ο4-Ο5».

Άνοιξε ο διάλογος για την επαναφορά της μάσκας

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το εάν και πότε θα ήταν ίσως σκόπιμη η επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους αλλά και αναφορικά με το ενδεχόμενο γενίκευσης του μέτρου σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Μιλώντας στο MEGA, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτίμησε ότι εάν ο αριθμός των διασωληνωμένων φτάσει τους 250, τότε ενδεχομένως να χρειαστούν μέτρα. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι προς το παρόν «είμαστε μακριά από αυτό το σενάριο».

Η επαναφορά της χρήσης μάσκας έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι ως πιθανό ενδεχόμενο υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ωστόσο μέλη της Επιτροπής εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την εφαρμογή του μέτρου από τους πολίτες εάν και εφόσον αποφασιστεί. Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, ούτως ώστε να παρέμβουν έγκαιρα εάν το απαιτήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΙ, διαβεβαίωσε ότι δε θα ληφθούν μέτρα κατά του κορονοϊού, ούτε σε τοπικό επίπεδο, παρά την εκτόξευση των κρουσμάτων, καθώς το ΕΣΥ δεν πιέζεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλεύρης: Δεν θα λάβουμε μέτρα - Σε συνύπαρξη με τον ιό και από το φθινόπωρο

Σαρηγιάννης: 25.000 κρούσματα κορoνοϊού έως τις 15 Ιουλίου

Τζανάκης: Θα φτάσουμε 30.000 κρούσματα – Μετά τις 15 Ιουλίου η κορύφωση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider