Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι το θέμα των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στις σχολικές μονάδες, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Αυγούστου. Οι αποφάσεις σχετικά με το πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες, στις 12 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ληφθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, αφού πρώτα αξιολογηθούν και τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα.
Μέχρι στιγμής, πάντως, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το έντονο καλοκαιρινό κύμα βρίσκεται σε πορεία αποκλιμάκωσης, ωστόσο, «θολό» παραμένει το τοπίο για τη συνέχεια, δεδομένου ότι τους φθινοπωρινούς-χειμερινούς μήνες η μολυσματικότητα του κορονοϊού αυξάνεται σημαντικά, λόγω του ότι περνάμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε εσωτερικούς χώρους.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη (23/8), εκτιμάται ότι ένα επερχόμενο κύμα είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο στη χώρα μας, αλλά τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν παρέχουν τεκμηρίωση ότι αυτό θα συμβεί μετά βεβαιότητας. Επίσης, τα μεγάλα ποσοστά υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό και η μεγάλη ένταση του πρόσφατου κύματος με την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 καθιστά όχι απόλυτα προβλέψιμη την πορεία του κορονοϊού στο άμεσο μέλλον. Εντούτοις, όπως τονίζει ο Οργανισμός, αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο, είναι ότι η προστασία που μας παρέχει το εμβόλιο έναντι σοβαρής νόσου είναι σημαντική και ότι ο κορονοϊός παρότι συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά αναφορικά με τις ιδιότητες του ιού, προκαλεί σε μικρότερα ποσοστά σοβαρή νόσο σε σχέση με το παρελθόν.
Στο πλαίσιο αυτό, η Πολιτεία προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση των όσο το δυνατόν ηπιότερων περιορισμών στα σχολεία, όπως δήλωσε την Τρίτη, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Ιδιαίτερα πιθανό είναι το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας, εκτός εάν το απαιτήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
«Αν χρειαστεί σε συγκεκριμένους χώρους να επεκταθεί η χρήση της μάσκας, τότε θα το εξετάσουμε. Ο χειμώνας έχει κι άλλους παράγοντες που επιβαρύνουν, όπως η γρίπη. Όταν υπάρχει και ο κορονοϊός θα πρέπει να υπάρχει μία στρατηγική», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.
Προς την ίδια κατεύθυνση, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. «Επειδή όλες οι προσπάθειες σε Ευρώπη και Αμερική είναι να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς υποχρεωτικά μέτρα, θεωρούμε ότι τελικά θα ανοίξουμε χωρίς συστάσεις και αν υπάρξει σοβαρή επιδείνωση, τότε θα γίνουν προσαρμοστικές κινήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
ΠΟΕΔΗΝ: Μεγάλο ρίσκο τα σχολεία χωρίς μέτρα
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) χαρακτηρίζει «μεγάλο ρίσκο», το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς μέτρα, τη στιγμή που -όπως τονίζει- περισσότερα από 50 παιδιά νοσηλεύονται σήμερα με κορονοϊό. Παράλληλα, σημειώνει ότι ναι μεν παρατηρείται αποκλιμάκωση των νοσηλευόμενων ασθενών με covid, ωστόσο, απαιτείται προσοχή και όχι εφησυχασμός.
«Με τέτοιο αριθμό ρεκόρ νοσηλευόμενων παιδιών στα νοσοκομεία το καλοκαίρι, είναι υψηλό το ρίσκο να συζητάμε το άνοιγμα των σχολείων χωρίς τεστ και μάσκες. Χθες και σήμερα βρήκαμε να νοσηλεύονται πάνω από 50 παιδιά με κορονοϊό στα παιδιατρικά νοσοκομεία και τις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε σχετική ενημέρωση, τονίζοντας ότι πριν από ημέρες νοσηλεύονταν πάνω από 100 παιδιά με κορονοϊό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» νοσηλεύονται 26 παιδιά με Covid, στο «Αγλαΐα Κυριακού» 5, στο «Παίδων Πεντέλης» 1, στο «Καρμανδάνειο» 3, στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης 7, στο «Παπαγεωργίου» 1, στο «ΡΙΟ» 5 συν 2 ύποπτα, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης 1( την περασμένη εβδομάδα 10), στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων 3 (έφθασαν μέχρι και 8) και στο νοσοκομείο Χανίων 1.
«Πώς να ανοίξουν τα σχολεία σε λίγες ημέρες χωρίς μέτρα προστασίας, τα οποία την περασμένη σχολική χρονιά απέδωσαν και εκείνη τη περίοδο στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν ελάχιστα παιδάκια. Εκτός του κινδύνου διασποράς είναι κρίμα και για τα παιδιά που θα χάνουν μαθήματα, αφού συνεχώς θα κλείνουν τάξεις λόγω κρουσμάτων», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ναι μεν τα παιδιά που προσβάλλονται από κορονοϊό έχουν πολύ καλή πρόγνωση, δεν παύουν όμως να έχουν ηλικιωμένους στην οικογένειά τους ή μέλη με υποκείμενα νοσήματα, που μπορεί να τους κολλήσουν και να κινδυνεύσει η ζωή τους.
«Είναι λάθος να καλλιεργείται κλίμα εφησυχασμού στη κοινωνία, γιατί δεν θέλει πολύ η κατιούσα πορεία των νοσηλευόμενων ασθενών, να γυρίσει σε ανιούσα. Ειδικά τώρα που επιστρέφουν οι εκδρομείς του Αυγούστου», τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος.