Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα
Οι μη θανατηφόρες απόπειρες εκτιμάται ότι είναι 15 – 20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν ετησίως τα τελευταία χρόνια στη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 5000 πενθούντες ανά έτος. Στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι 15 – 20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών.

Η αυτοκτονικότητα είναι η μοναδική θανατηφόρος κλινική ψυχιατρική οντότητα. Το βασικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (10/9) είναι ότι η αυτοκτονία μπορεί να προληφθεί και μάλιστα σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 95%.

Πάγιο αίτημα η κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

Σύμφωνα με το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, η απουσία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και μίας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής όχι μόνο δεν επιτρέπει την ευθυγράμμιση των πολιτικών δημόσιας υγείας της χώρας με αυτές των ευρωπαϊκών κρατών, αλλά, κυρίως, διαιωνίζει την παραγνώριση της αυτοκτονίας ως μείζονος ζητήματος της δημόσιας υγείας (όπως προβλέπεται στις σχετικές κατευθύνσεις του ΠΟΥ ήδη από το 1990), και δυσχεραίνει τη συνολική αναβάθμιση των εθνικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας & της 24ωρης Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018, δεδομένης και της θέσης εθνικού αντιπροσώπου της χώρας στη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, έχει αναπτύξει ένα διευρυμένο και δυναμικό πλαίσιο ανάπτυξης ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την πρόληψη της αυτοκτονίας μέσω συντονισμένων, διεπιστημονικών παρεμβάσεων, χαμηλού κόστους, σε διάφορα επίπεδα της κοινωνικής σφαίρας καθώς και στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

«Είναι υποχρέωση όλων να κρατήσουμε ασφαλείς και ζωντανούς τους ανθρώπους που, υπό το φορτίο του ψυχικού πόνου, αποφασίζουν να αυτοκτονήσουν. Δεν επιτρέπεται να συνεχίσουμε να είμαστε παθητικοί αποδέκτες ειδήσεων για αυτοκτονίες και «τραγικά τέλη». Δεν επιτρέπεται, όχι μόνο σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και ως μία ένδειξη αφύπνισης και ουσιαστικής αλληλεγγύης απέναντι στο διπλανό, φίλο, συγγενή, οικείο που βιώνει την απογοήτευση και την απελπισία», αναφέρει.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας διεξάγει εκδήλωση, ανοιχτή στο ευρύ κοινό. Θα ακολουθήσει συζήτηση, στην οποία οι συμμετέχοντες/ουσες μπορούν, να υποβάλουν ερωτήσεις και θα δοθούν χρηστικές συμβουλές και οδηγίες, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του συνόλου του πληθυσμού στα πεδία της πρόληψης της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

Για να παρακολουθήσετε το Webinar μέσω Zoom εγγραφείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_HnGt7JXHR7WvbiQjXRLe-g

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Στην Ελλάδα τα πρώτα επικαιροποιημένα εμβόλια – Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις

Έρευνα: 9.800 βήματα τη μέρα είναι τα ιδανικά για σημαντική μείωση του κινδύνου άνοιας

ΠΟΕΔΗΝ: «Πάσχουν» τα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας - Ο χάρτης με τις ελλείψεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider