Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ο θεσμός του προσωπικού γιατρού. Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός πολιτών έχει ήδη εγγραφεί στο σύστημα, ενώ έχουν ήδη γίνει κινήσεις για την ενίσχυση του δικτύου γιατρών, ούτως ώστε να καλυφθούν τα κενά που εντοπίζονται κυρίως σε αστικές περιοχές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα συμμετέχουν περίπου 3.300 γιατροί, ένας αριθμός που είναι δυναμικός, ενώ υπάρχουν 85.000 ραντεβού «ανοιχτά» σε γενικούς γιατρούς ή παθολόγους. Το 90% των ιδιωτών γιατρών έχουν ανεβάσει τα ραντεβού τους στην πλατφόρμα και περίπου το 93% των Κέντρων Υγείας.
Την ίδια στιγμή, 4,3 εκατ. πολίτες είναι εγγεγραμμένοι, εκ των οποίων το 65% είναι άνω των 65 ετών, δηλαδή αυτοί που κάνουν κύρια χρήση του συστήματος. Εγγεγραμμένοι είναι, επίσης, το 55% του ηλικιακού γκρουπ 40-64 ετών και το 30% των πολιτών ηλικίας από 18 έως 39 ετών.
«Ξέρουμε ότι υπάρχουν αστικές περιοχές, όπως η Αττική, όπου η κάλυψη φτάνει στο 50% και όχι στο 70-80% που θα θέλαμε. Όμως, στόχος σε πρώτη φάση είναι αυτοί που εγγράφονται να αρχίσουν να μπαίνουν σε μια κουλτούρα επαφής με το γιατρό τους, ενημέρωσης του ιατρικού τους φακέλου, να μπορέσουν να κάνουν κάποιες προληπτικές εξετάσεις ή εξετάσεις βάσει του προφίλ τους και να διατηρούνται οι πολίτες υγιείς αντί να φτάνουν στο σημείο να θεραπεύουν μια ασθένεια. Άρα να γίνει σιγά σιγά κουλτούρα στον συμπολίτη μας μια τέτοια νοοτροπία, και να φύγουμε από μία κουλτούρα όπου, επί της αρχής, δεν υπάρχει καμία επαφή με το σύστημα υγείας και όταν συμβεί κάτι, που ενδεχομένως είναι παντελώς εκτός της έννοιας του έκτακτου, να απευθυνόμαστε στα νοσοκομεία που εφημερεύουν», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Προσωπικός Ιατρός & Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Η Επικαιρότητα της Μεταρρύθμισης» που διοργάνωσαν η Ελληνική Ακαδημία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας.
Και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι στο τέλος του χρόνου θα είμαστε σε ένα τέτοιο επίπεδο και εγγραφών πολιτών και συμμετοχής γιατρών αλλά και συστηματοποίησης των ραντεβού, ούτως ώστε σιγά σιγά ο πολίτης από την 1η Ιανουαρίου να βλέπει την πλήρη λειτουργία του θεσμού. Όχι προφανώς στο 100% κάλυψη αν δεν έχουμε τους γιατρούς που χρειαζόμαστε, αλλά σίγουρα σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό που θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του θεσμού».
«Το 100% δεν το έχει πιάσει ούτε η Αγγλία μετά από 45 χρόνια εφαρμογής του GP. Στόχος της Ελληνικής Πολιτείας είναι να εγγράψει το 60-80%. Με βάση αυτό πρέπει να γίνονται οι εκτιμήσεις σχετικά με το πόσους γιατρούς χρειαζόμαστε», ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Ήδη μπήκαν στο σύστημα οι 10 ειδικότητες, καθώς δεν υπήρξε η απαιτούμενη συμμετοχή από γενικούς γιατρούς και παθολόγους. Δεν ήταν πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στο plan b, που δεν ξέρουμε και πόσο θα αποδώσει, γιατί είναι αχαρτογράφητα νερά, ούτε να πάμε και στα επόμενα στάδια. Ωστόσο, υπάρχουν μελετημένα βήματα για το τι θα γίνει σε κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε να φτάσουμε το στόχο του 60-80%.
Αυτή τη στιγμή επειδή είναι αρχή, υπάρχουν κενά ραντεβού. Όταν θα υπάρχει αργή εξυπηρέτηση, παρέχεται η δυνατότητα στον πολίτη να αλλάξει γιατρό, κάτι που είναι και η καλύτερη αξιολόγηση του συστήματος. Αν το σύστημα "μπουκώσει" είναι δική μας δουλειά να το επιλύσουμε. Αλλά αυτό, αν έρθει, θα έρθει σε μεταγενέστερο χρόνο», πρόσθεσε.