Ψωρίαση και βιολογικοί παράγοντες: Ρωτήστε το γιατρό σας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψωρίαση και βιολογικοί παράγοντες: Ρωτήστε το γιατρό σας
Πολύ σημαντικό θέμα συζήτησης με τον γιατρό σας θα πρέπει είναι το κατά πόσο τα συμπτώματά της ψωρίασης  είναι τόσο έντονα, που σας εμποδίζουν να ζήσετε μια φυσιολογική ζωή και καθημερινότητα. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης (29-10), η Μαρίνα Παπουτσάκη , MD, PhD, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., Α΄ Πανεπιστημιακή Κλινική, Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων «Ανδρέας Συγγρός», γράφει για τη χρήση των βιολογικών παραγόντων στη μάχη με τη νόσο.

Η ψωρίαση επηρεάζει διαφορετικά τον κάθε οργανισμό, γι’ αυτό λοιπόν γίνονται αναφορές στην ποικιλία των διαθέσιμων θεραπειών καθώς δεν υπάρχει κάποια θεραπεία που να απευθύνεται σε όλους. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με τον γιατρό σας, μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε την αποτελεσματικότητα περισσοτέρων από ενός θεραπευτικού σχήματος, μέχρι να καταλήξετε σε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στη δική σας περίπτωση. Η διαδικασία αυτή μπορεί να σας καταβάλει ή και να σας απογοητεύσει κάποιες φορές, όμως είναι απαραίτητη για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για να διατηρηθεί η ψωρίαση σας και τα συμπτώματά της υπό έλεγχο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να σας οδηγήσουν στην αναζήτηση άλλης θεραπείας, όμως δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρετε μόνοι σας.

Εάν προβληματίζεστε σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας σας, συζητήστε τις ανησυχίες σας με τον δερματολόγο σας. Ίσως έχει έρθει πράγματι η στιγμή να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συμπεριλάβετε στο θεραπευτικό σας σχήμα τους βιολογικούς παράγοντες. Οι βιολογικοί παράγοντες είναι ενέσιμα φάρμακα τα οποία λειτουργούν στοχεύοντας συγκεκριμένες πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος, που αποδεδειγμένα σχετίζονται με την εκδήλωση ψωρίασης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο περιορίζουν σε μεγάλο ποσοστό τις δερματικές βλάβες και οδηγούν πολύ συχνά στην πλήρη κάθαρση του δέρματος και στην καθολική υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να σας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι έχει έρθει η ώρα για αυτή την αλλαγή;

Ο βασικότερος και συνηθέστερος λόγος είναι, η θεραπεία που λαμβάνετε να μην είναι πλέον το ίδιο αποτελεσματική.

Εάν η ψωρίασή σας είναι ήπια μορφής, είναι πολύ πιθανόν να συνεχίσετε να την αντιμετωπίζετε αποκλειστικά με τοπικές θεραπείες. Αυτού του είδους οι αγωγές όμως αποσκοπούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων στοχεύοντας αποκλειστικά στο δέρμα. Έτσι, δεν μπορούν να ανακουφίσουν άτομα που πάσχουν από μέτρια - σοβαρή ψωρίαση. Εάν όμως η τοπική θεραπεία αντικατασταθεί με βιολογικούς παράγοντες οι οποίοι είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή από μέσα στοχεύοντας το ανοσοποιητικό, η βελτίωση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι θεαματική. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο γιατρός μπορεί αντί να αντικαταστήσει συνολικά την θεραπεία σας με βιολογικούς παράγοντες, να συστήσει ένα συνδυασμό των δύο. Ο συνδυασμός βιολογικών παραγόντων και τοπικής αγωγής, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αυξήσει την συνολική απόδοση της θεραπείας. Πολύ σημαντικό θέμα συζήτησης με τον γιατρό σας θα πρέπει είναι το κατά πόσο τα συμπτώματά της ψωρίασης είναι τόσο έντονα, που σας εμποδίζουν να ζήσετε μια φυσιολογική ζωή και καθημερινότητα.

Εάν παρουσιάζετε επώδυνες βλάβες στο πρόσωπο, στα χέρια, στα πόδια ή στα γεννητικά όργανα, ακόμα και αν η ψωρίασικές βλάβες δεν καλύπτουν το 10% της επιφάνειας του σώματός σας, αποτελούν αρκετά σοβαρό παράγοντα για τον δερματολόγο σας, ώστε να εξετάσει την εισαγωγή βιολογικών παραγόντων στο θεραπευτικό σας σχήμα.

Έχετε παρουσιάσει παρενέργειες στην ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή ; Τότε είναι καιρός να αναζητήσετε νέα θεραπεία.

Βασικές παρενέργειες που μπορεί να σας ταλαιπωρούν είναι οι στοματικές άφθες, η ναυτία καθώς και ενοχλήσεις στο στομάχι. Εάν βιώνετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα πρέπει να το αναφέρετε αμέσως στον δερματολόγο σας και να εξετάσετε το ενδεχόμενο αλλαγής. Μην θεωρήσετε ότι οι παρενέργειες είναι κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας το οποίο θα πρέπει να υπομείνετε. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές θεραπείες που ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει, αρκεί να είναι ενήμερος σχετικά με τον τρόπο που αντέδρασε ο οργανισμός σας σε κάποια από τις θεραπείες.

Υπάρχει η πεποίθηση ότι οι βιολογικοί παράγοντες είναι πιο «βαριά» θεραπεία. Αν και έχουν πολύ πιο στοχευμενη δράση που απευθύνεται σε πιο σοβαρές μορφές ψωρίασης, συνήθως έχουν λιγότερες παρενέργειες σε σχέση με τις υπόλοιπες διαθέσιμες θεραπείες. Πριν σας χορηγηθεί θεραπεία με βιολογικό παράγοντα θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια σειρά εξειδικευμένων εξετάσεων που θα εξασφαλίσει την ασφαλή χρήση τους καθώς αντενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Βιβλιογραφικές πηγές:

medicalnewstoday.com/articles/biologics-for-psoriasis
jaad.org/article/S0190-9622(08)00273-9/fulltext
aad.org/practicecenter/quality/clinical-guidelines/psoriasis/biologics
psoriasis.org/about-psoriasis/treatments/biologics/resources

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο ρόλος της διατροφής στην ψωρίαση – Βασικές οδηγίες

Ψωρίαση: Σχεδόν το 46% των ασθενών πάσχει από τουλάχιστον μία συννοσηρότητα

Ψωρίαση: Γιατί επιδεινώνεται το χειμώνα – Πώς θα αποφύγετε τις εξάρσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider