Φαρμακοβιομηχανία: «Χωρίς αποδείξεις οι κατηγορίες εναντίον εταιρειών για τις ελλείψεις φαρμάκων»

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φαρμακοβιομηχανία: «Χωρίς αποδείξεις οι κατηγορίες εναντίον εταιρειών για τις ελλείψεις φαρμάκων»
Ο ΣΦΕΕ τονίζει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ελλείψεων φαρμάκων στα Νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά στο κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων, των οποίων η προμήθεια γίνεται μέσω του χονδρεμπορίου.

Από τον έναν «κρίκο» της εφοδιαστικής αλυσίδας στον άλλον μεταφέρεται το... μπαλάκι των ευθυνών για τις ελλείψεις φαρμάκων, με κοινό σημείο την παραδοχή ότι το πρόβλημα έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω αύξησης της ζήτησης καθώς και προβλημάτων στην παραγωγή και διακίνηση.

Την ίδια στιγμή, από τα ράφια των φαρμακείων εξακολουθούν να λείπουν πολλά σκευάσματα, ωστόσο σταδιακά η κατάσταση στην ελληνική αγορά έχει αρχίσει να βελτιώνεται.

Μετά τις αιτιάσεις των φαρμακαποθηκαρίων για ελλείψεις φαρμάκων λόγω υποεφοδιασμού της αγοράς από 9 φαρμακοβιομηχανίες, τις απαντήσεις τους δίνουν σήμερα (27/1) ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και το Διοικητικό Συμβούλιο του PhARMA Innovation Forum (PIF) Greece, το οποίο εκπροσωπεί την καινοτόμο φαρμακοβιομηχανία.

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, ο ΕΟΦ έχει τη δυνατότητα να ελέγξει εάν οι φαρμακευτικές εταιρίες καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών της χώρας και να ορίσει αν υφίσταται υποεφοδιασμός. Επιπλέον, οι εταιρείες ενημερώνουν τον ΕΟΦ όταν προκύπτουν προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς, για οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων παραγωγής ή υπερβολικής αύξησης της ζήτησης.

Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι ο ΠΣΦ δεν δέχθηκε ποτέ να δώσει στοιχεία για τις πωλήσεις των μελών του σε συνεχή βάση, όπως η φαρμακοβιομηχανία, δηλώνοντας ότι και η Πολιτεία δεν υποστήριξε τη διαφάνεια σε αυτόν τον τομέα. Όπως σημειώνει, «ως εκ τούτου δεν μπορεί η Διοίκηση των Φαρμακαποθηκάριων να αναφέρεται σε υποεφοδιασμό, με αποκλειστική ευθύνη των εταιρειών».

Παράλληλα, τονίζει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ελλείψεων φαρμάκων στα Νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά στο κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων, των οποίων η προμήθεια γίνεται μέσω του χονδρεμπορίου.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι σε πολλά από τα αναφερθέντα προϊόντα, οι εταιρείες έχουν δεχθεί σημαντικές επιστροφές το 2022, γεγονός που -όπως εκτιμά- αποδεικνύει ότι ποσότητες λιμνάζουν στην αγορά, υποκείμενες σε εποχιακή ζήτηση παράλληλων εξαγωγών.

Τέλος, ο Σύνδεσμος, υπογραμμίζει ότι οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα αφήνουν ένα τεράστιο περιθώριο κέρδους (από 50% έως 300%) σε αυτούς που πραγματοποιούν παράλληλες εξαγωγές, τονίζοντας ότι αυτοί είναι οι χονδρέμποροι και όχι οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Ο ΣΦΕΕ διαβεβαιώνει ότι οι πολυεθνικές και οι τοπικές φαρμακευτικές εταιρίες ανελλιπώς (ακόμη και σε περιόδους εορτών) καλύπτουν τη ζήτηση για συνταγογραφούμενα φάρμακα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ένας από τους παράγοντες των ελλείψεων είναι προβλήματα σε πρώτες ύλες σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες επηρεάζουν την παραγωγή πολλών φαρμάκων.

PIF: Χωρίς αποδείξεις οι καταγγελίες

Το PIF επισημαίνει, από την πλευρά του, ότι οι εταιρείες κατονομάστηκαν χωρίς αποδείξεις, τονίζοντας ότι η καινοτόμος φαρμακοβιομηχανία δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών όλων των ασθενών και καλώντας όλους τους φορείς να κινούνται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα προς την ίδια κατεύθυνση.

«Σε μία περίοδο που η πλειοψηφία των εμπλεκόμενων φορέων εργάζεται προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ελλείψεων φαρμάκων, είναι τουλάχιστον λυπηρό κάποιοι να εκτοξεύουν ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες κατηγορίες εναντίον συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών, κατονομάζοντάς τις χωρίς αποδείξεις.

Το θέμα των ελλείψεων και της επαρκούς παραγωγής φαρμάκων είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και αποτελεί διεθνή πρόκληση. H καινοτόμος φαρμακοβιομηχανία εκπροσωπούμενη από το PhARMA InnovationForum (PIF) Greece, δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών όλων των ασθενών και συμμετέχει στο θεσμικό διάλογο προσφέροντας λύσεις και καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις. Καλούμε όλους τους φορείς να κινούνται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα προς την ίδια κατεύθυνση», αναφέρει η ανακοίνωση του PIF.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε την Τετάρτη (25/1), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), επέρριψε μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για τις ελλείψεις φαρμάκων σε συγκεκριμένες εταιρείες, καταλογίζοντάς τους συστηματικό υποεφοδιασμό της αγοράς. Ο Σύλλογος έχει ήδη προβεί σε επίσημη καταγγελία 9 εταιρειών και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει διατάξει έλεγχο, προαναγγέλλοντας αυστηρά πρόστιμα, σε περίπτωση που οι καταγγελίες επιβεβαιωθούν.

Μάλιστα, οι φαρμακαποθηκάριοι έδωσαν στη δημοσιότητα και τα έγγραφα που στάλθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), κατονομάζοντας τις 9 φαρμακευτικές εταιρείες, 7 διεθνείς και 2 ελληνικές, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τον ΕΟΦ και να αποδειχτεί ότι ισχύουν τα όσα καταγγέλλονται.

Πάντως, οι φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και οι φαρμακοποιοί, κατά το προηγούμενο διάστημα, έχουν επιρρίψει μεγάλο μέρος της ευθύνης για το πρόβλημα των ελλείψεων στις φαρμακαποθήκες, εστιάζοντας στο κομμάτι των παράλληλων εξαγωγών.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο ΣΦΕΕ, επιμένει εδώ και καιρό να ελέγχονται και οι φαρμακαποθήκες όπως όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες από τον Μάιο του 2016, δηλαδή, να δηλώνουν ψηφιακά στον ΕΟΦ, σε καθημερινή βάση, τις πωλήσεις τους, ανά κωδικό και ανά ΑΦΜ, ούτως ώστε να παρακολουθείται η πορεία της προμήθειας ενός φαρμάκου και να συγκρίνεται με άλλες περιόδους.

Παράλληλα, ζητά κάθε προϊόν, για το οποίο μια φαρμακευτική εταιρεία δηλώνει περιορισμένη διάθεση ή έλλειψη στην σχετική πλατφόρμα του ΕΟΦ, να τίθεται άμεσα σε απαγόρευση εξαγωγών μέχρι τη λήξη του διαστήματος έλλειψης.

Σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς

Σύμφωνα με τα στοιχεία των φαρμακαποθηκαρίων, ελλείψεις φαρμάκων εξακολουθούν να υπάρχουν, ωστόσο η κατάσταση στην φαρμακευτική αγορά ομαλοποιείται σταδιακά, κυρίως στα αντιπυρετικά (παρακεταμόλη) και αντιβηχικά φάρμακα. Συγχρόνως, η λίστα που ανήρτησε ο ΕΟΦ δείχνει να αρχίζει να λειτουργεί και φαίνεται ότι οι ασθενείς στρέφονται προς τα ελληνικά γενόσημα σε αυτή την θεραπευτική κατηγορία. Εντούτοις, δεν φαίνεται καμία ιδιαίτερη βελτίωση στα παιδιατρικά αντιβιοτικά σιρόπια, τα οποία εξακολουθούν να είναι σε έλλειψη, ενώ δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές με γενόσημα.

Ο ΣΦΕΕ και οι εταιρίες μέλη του τονίζουν ότι προτεραιότητα είναι η Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και συνεργάζονται με τις Αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής και απρόσκοπτη προμήθεια φαρμάκων στους ασθενείς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider