Δημόσιος και Ιδιωτικός τομέας, οι δύο πυλώνες του ΕΣΥ: Το πετυχημένο μοντέλο που έδωσε εξετάσεις την περίοδο της πανδημίας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δημόσιος και Ιδιωτικός τομέας, οι δύο πυλώνες του ΕΣΥ: Το πετυχημένο μοντέλο που έδωσε εξετάσεις την περίοδο της πανδημίας
Ήταν μια πρώτη μορφή ΣΔΙΤ, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αποδεικνύοντας την ετοιμότητα του Ιδιωτικού Τομέα.

Γράφει ο Θεόδωρος Χαμακιώτης*

Ο Ιδιωτικός Τομέας Υγείας στην Ελλάδα ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις προκλήσεις της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης την περίοδο της πανδημίας και σήμερα στην μετα-covid εποχή ενισχύει περαιτέρω τις επενδύσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη, με νέες υποδομές, νέα ιατρικά πρωτόκολλα και τεχνολογίες. Απασχολεί περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους και συντηρεί πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας μέσω έμμεσων συνεργασιών. Καλύπτει δε το 39% των υπηρεσιών υγείας της χώρας, συνεισφέροντας σημαντικά στο εγχώριο ΑΕΠ και αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε πόλο έλξης για διεθνείς ασθενείς.

Παράλληλα, συγκρατεί ένα σημαντικό αριθμό επιστημονικού δυναμικού, ενώ επαναπατρίζει διακεκριμένους επιστήμονες εξασφαλίζοντάς τους τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικά υποδομές παγκοσμίως.

Από την πρώτη μέρα της πανδημίας, ως Ιδιωτικός Τομέας Υγείας, σταθήκαμε στο πλευρό της Πολιτείας, παραχωρώντας άμεσα Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στη διαχείρηση του ΕΚΑΒ και στην πορεία διατέθηκαν 174 κλίνες επί συνόλου 233. Στην κορύφωση δε της covid-19 τα Ιδιωτικά Νοσοκομεία και κλινικές παραχώρησαν στο ΕΣΥ 1.100 απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ, τόσο για περιστατικά covid όσο και non covid, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των ασθενών.

Από τις πιο σημαντικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας ήταν ότι για πρώτη φορά συνεφημέρευσαν ιδιωτικά με δημόσια νοσοκομεία, σε επίπεδο επειγόντων περιστατικών, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό ουσιαστικά ήταν μια πρώτη μορφή ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αποδεικνύοντας την ετοιμότητά μας.

Να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο συνεχίζεται και σήμερα, όπου ως Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών, συνδράμουμε τα Δημόσια Νοσοκομεία για την αποσυμφόρηση τους από τα ράντζα κατά την διάρκεια της εφημερίας τους, ενώ παράλληλα εφημερεύουν και αναισθησιολόγοι Ιδιωτικών Νοσοκομείων εντός των Δημόσιων Νοσοκομείων.

Οι κύριοι παράγοντες που συνετέλεσαν στην καταλυτική συνδρομή των ιδιωτικών παρόχων υγείας προς το ΕΣΥ κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο ήταν η ευελιξία, η άμεση αντίδραση, η ικανότητα προσαρμογής, το άριστα καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό, πάντα με την χρήση της υψηλής τεχνολογίας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η πολιτεία και η ελληνική κοινωνία αντιλήφθηκαν τη δυναμική του ιδιωτικού τομέα αλλά και τα οφέλη από μια ευρύτερη συνεργασία με τον δημόσιο τομέα. Αυτό οδήγησε και στην κατάθεση νομοσχεδίων που προάγουν τη συνεργασία αυτή.

Δύο αντιαναπτυξιακά μέτρα

Και ενώ αναγνωρίζεται πλέον ως καίριος ο ρόλος του Ιδιωτικού τομέα Υγείας διατηρούνται δύο μέτρα καταφανώς αντιαναπτυξιακά, που πλήττουν την δυναμική τροχιά ανάπτυξης του χώρου. Δύο μέτρα από τα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης.

Δεν νοείται στη σημερινή, εποχή και μάλιστα σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να διατηρείται το άδικο μέτρο του clawback, δηλαδή, να τιμολογείται μια υπηρεσία με έναν συγκεκριμένο τιμοκατάλογο που έχει θεσπιστεί από την Πολιτεία και στο τέλος του χρόνου η ίδια η Πολιτεία να αφαιρεί το 50%.

Επίσης, η εφαρμογή του ΦΠΑ στις υπηρεσίες υγείας στην συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών δεν υφίσταται. Ο ΦΠΑ πλήττει κυριότατα τον ιατρικό τουρισμό, δίνοντας πλεονέκτημα σε ανταγωνιστικές χώρες, όπως πχ η Τουρκία, οι οποίες πολλές φορές υστερούν στην ποιότητα παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι βάσει μελετών η Ελλάδα έχει δυναμική εσόδων από τον ιατρικό τουρισμό 12 δισ. ευρώ, με την δημιουργία 150.000 θέσεων εργασίας, σε χρονικό διάστημα 5 ετών.

Συνοψίζοντας, ο χώρος της υγείας παγκοσμίως, ιδιαίτερα και μετά την πανδημία, αλλάζει δραματικά και ταχύτατα, με διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις.

Ήρθε λοιπόν η ώρα ο δημόσιος τομέας με τον κοινωνικό του χαρακτήρα, τις δομές και την διασπορά του και ο ιδιωτικός τομέας με τα τεχνοκρατικά του κριτήρια και την υψηλή τεχνολογία να λειτουργήσουν ως δυο πυλώνες του ΕΣΥ, δρώντας συμπληρωματικά, πάντα προς όφελος του Έλληνα ασθενή.

Το δείγμα γραφής στη φάση της πανδημίας αλλά και μετέπειτα είναι το μοντέλο που πρέπει να ακολουθηθεί.

* Ο Θεόδωρος Χαμακιώτης είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider