ΕΛΣΤΑΤ: 1 στους 4 δεν έλαβαν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρειάστηκαν το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΣΤΑΤ: 1 στους 4 δεν έλαβαν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρειάστηκαν το 2022
Περίπου 1 στους 2 (54,0%), ηλικίας 16 ετών και άνω, χρειάστηκε ιατρική εξέταση ή θεραπεία, εκ των οποίων ποσοστό 24,3% δεν έλαβαν τις υπηρεσίες αυτές κάθε φορά που τις χρειάστηκαν.

Ανικανοποίητες ανάγκες υγείας σε ποσοστό 24% αντιμετώπισαν οι Έλληνες το 2022, σύμφωνα με έκθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., με θέμα την κατάσταση της υγείας, τη χρήση υπηρεσιών υγείας αλλά και παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία. Ο κύριος λόγος που οι πολίτες δεν υποβλήθηκαν σε όλες τις αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις ή θεραπείες ήταν οικονομικός.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών, έτους 2022, κατά τους τελευταίους 12 μήνες πριν τη διενέργειά της, περίπου 1 στους 2 (54,0%) ηλικίας 16 ετών και άνω, χρειάστηκε ιατρική εξέταση ή θεραπεία, εκ των οποίων ποσοστό 24,3% δεν έλαβαν τις υπηρεσίες αυτές κάθε φορά που τις χρειάστηκαν. Από αυτούς το ποσοστό του φτωχού πληθυσμού αντιστοιχεί στο 19,9% και του μη φτωχού πληθυσμού στο 11,6%. Για περίπου 7 στους 10 (66,8%) ο κύριος λόγος ήταν οικονομικός.

Οδοντιατρική περίθαλψη

Κατά την ίδια περίοδο, περίπου 1 στους 2 (46,8%) χρειάστηκαν οδοντιατρική / στοματολογική / ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία και το 32,0% δεν έλαβαν τις υπηρεσίας αυτές κάθε φορά που τις χρειάστηκαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το ποσοστό του φτωχού πληθυσμού δεν ικανοποίησε τις παραπάνω ανάγκες αντιστοιχεί στο 21,0% και του μη φτωχού πληθυσμού ανέρχεται στο 13,7%.

Για περίπου 9 στους 10 (87,5%) ο κύριος λόγος που δεν έλαβαν την αναγκαία οδοντιατρική εξέταση ή θεραπεία ήταν οικονομικός.

Συχνότητα επισκέψεων σε επαγγελματία υγείας

Όσον αφορά στη συχνότητα των επισκέψεων του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω για προσωπικό πρόβλημα υγείας, κατά τους τελευταίους 12 μήνες, 1 -2 φορές επισκέφτηκε:

  • Ιατρό γενικής ιατρικής, παθολόγο ή τον προσωπικό ιατρό, το 33,3%
  • Ιατρό άλλης ειδικότητας ή χειρουργό για ειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες, το 24,2%
  • Οδοντίατρο/στοματολόγο/ορθοδοντικό, το 24,2%

Επιβάρυνση δαπανών υγείας

Με την έρευνα εξετάζεται και το κατά πόσο οι δαπάνες υγείας επιβάρυναν οικονομικά τα νοικοκυριά, κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Το ποσοστό του πληθυσμού 16 ετών και άνω που επιβαρύνεται πάρα πολύ οικονομικά από τις δαπάνες για παροχή ιατρικής φροντίδας ήταν 8,6%. για παροχή οδοντιατρικής / στοματικής φροντίδας ήταν 10,6 και για αγορά φαρμάκων ή βιταμινών ήταν 7,3%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 7,4% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι έχει πολύ κακή ή κακή υγεία, το 15,4% μέτρια, ενώ το 77,2% πολύ καλή ή καλή υγεία. Το 24,9% του πληθυσμού έχει χρόνιο πρόβλημα υγείας. Χρόνιο πρόβλημα ή χρόνια πάθηση δηλώνουν περίπου 3 στις 10 γυναίκες (27,0%) και 2 στους 10 άνδρες (22,6%). Χρόνιο θεωρείται το πρόβλημα υγείας ή η πάθηση που διαρκεί ή πρόκειται να διαρκέσει περισσότερους από 6 μήνες, με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Stelios Papadopoulos (Biogen): Πώς θα γίνει η Ελλάδα διεθνώς ανταγωνιστική στον τομέα της Βιοτεχνολογίας

Με το… σταγονόμετρο το Ozempic στους διαβητικούς – Αυξημένη η συμμετοχή

Υπέρταση: Η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων – Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider