Νοσοκομεία: Προς αυτοματοποίηση η αποθήκευση και διαχείριση φαρμάκων και αναλωσίμων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νοσοκομεία: Προς αυτοματοποίηση η αποθήκευση και διαχείριση φαρμάκων και αναλωσίμων
Η αποθήκευση σε ανοιχτά ράφια και χειρωνακτική χορήγηση από νοσηλευτές έχει αποδειχθεί ότι είναι χρονοβόρα και επιρρεπής σε λάθη.

Πρόσκληση για την υποβολή πρότασης στο ΤΠΑ Υγείας, αναφορικά με την ανάπτυξη αυτοματοποιημένων συστημάτων αποθήκευσης και διαχείρισης φαρμάκων και αναλωσίμων για τα νοσοκομεία, με στόχο -μεταξύ άλλων- την ασφάλεια των ασθενών και τη διευκόλυνση του προσωπικού, δημοσίευσε το Υπουργείο Υγείας.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο, «όλα τα βήματα στη διαδικασία της φαρμακευτικής αγωγής - συνταγογράφηση, προετοιμασία και χορήγηση φαρμάκων στον ασθενή καθώς και παρακολούθηση των επιπτώσεών τους- είναι επιρρεπή σε σφάλματα. Για τη βελτίωση της ασφάλειας του ασθενούς, έχουν αναπτυχθεί διάφορες βασισμένες στην τεχνολογία λύσεις, όπως ηλεκτρονική καταχώρηση εντολής ιατρού (CPOE) και έχουν εφαρμοστεί συστήματα barcoding (BC) ασθενών στη χρήση φαρμάκων. Στα παραδοσιακά συστήματα αποθήκευσης και διακίνησης φαρμάκων, συνήθως αποθηκεύονται φάρμακα με αλφαβητική σειρά, σε ανοιχτά ράφια και χορηγούνται χειρωνακτικά από νοσηλευτές. Ωστόσο, μια τέτοια χορήγηση φαρμάκων έχει αποδειχθεί ότι είναι χρονοβόρα και επιρρεπής σε λάθη».

Η παρούσα πρόσκληση προβλέπει την χρηματοδότηση για την προμήθεια, παραμετροποίηση, εγκατάσταση και τεχνική υποστήριξη – συντήρηση αυτοματοποιημένων συστημάτων διαχείρισης και αποθήκευσης φαρμάκων και αναλωσίμων. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα συστήματα αυτά θα επιτρέπουν την ασφαλή αποθήκευση, διαχείριση και διανομή φαρμάκων και αναλωσίμων και θα εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία εντός του νοσοκομειακού περιβάλλοντος.

Η δημόσια δαπάνη (ΕΠΑ) που διατίθεται ανέρχεται σε 15.700.000,00 ευρώ και αφορά στον Άξονα Προτεραιότητας «Υγεία - υποδομές - εξοπλισμός».

    Οι στόχοι του έργου

    Στους στόχους του έργου περιλαμβάνονται:

    1. Η άμεση πρόσβαση στα προς χορήγηση φάρμακα ανά πάσα στιγμή στο νοσηλευτικό προσωπικό
    2. Η δραστική μείωση της περίπτωσης λάθους χορήγησης σε είδος ή δόση φαρμάκου, μέσω συγκεκριμένων δικλείδων ασφαλείας
    3. Η έγκυρη και έγκαιρη αποχρέωση των φαρμάκων και η κατάργηση της φυσικής απογραφής
    4. Η εξάλειψη φαινόμενων έλλειψης ζητούμενων φαρμάκων και ταυτόχρονα η μείωση των πλεονασμάτων στις κλινικές
    5. Ο διαρκής έλεγχος των ημερομηνιών λήξης των φαρμάκων και η προστασία των θερμοευαίσθητων φαρμάκων από αστοχία διατήρησής της αλυσίδας ψύξης
    6. Η απελευθέρωση χώρων μέσα στις κλινικές για διαφορετική χρήση, αφού όλα τα φάρμακα θα μεταφερθούν σε συγκεκριμένο σημείο
    7. Η δραστική μείωση των αγχωτικών παραγόντων του νοσηλευτικού προσωπικού, εφόσον πλέον θα γνωρίζει την ακριβή θέση και τον ακριβή αριθμό των διαθέσιμων φαρμάκων της μονάδας.
    8. Ανακατανομή του χρόνου ενασχόλησης του νοσηλευτικού προσωπικού από την παρακολούθηση της κατανάλωσης των φαρμάκων σε χρόνο ενασχόλησης με την περίθαλψη των ασθενών, το οποίο αποτελεί βασικό καθήκον του προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό, οι δυνητικοί δικαιούχοι θα πρέπει να περιγράψουν αναλυτικά το αντικείμενο, το σκοπό, τους στόχους και τα αναμενόμενα οφέλη της πρότασής τους.

    Συστήματα αυτόνομης διανομής

    Για την αντιμετώπιση των κινδύνων της χειροκίνητης διανομής και διαχείρισης, έχουν αναπτυχθεί αυτοματοποιημένες λύσεις με ποικιλία συστημάτων αυτόματης διανομής.

    • Υπάρχουν αποκεντρωμένα συστήματα, στα οποία η διανομή φαρμάκων βασίζεται σε θαλάμους όπως τα αυτοματοποιημένα ντουλάπια διανομής (ADC), χρησιμοποιούνται για να βοηθούν τους νοσηλευτές στη χορήγηση. Αυτά τα συστήματα συνήθως παρέχουν ελεγχόμενο από υπολογιστή αποθήκευση, διανομή και ιχνηλάτηση φαρμάκων.
    • Επίσης υπάρχουν κεντρικά συστήματα διανομής όπου ακολουθείται η τεχνολογία διανομής καρουζέλ (CDT) και χρησιμοποιούνται ρομποτικά συστήματα συλλογής φαρμάκων παρέχουν φάρμακα για εσωτερικούς ασθενείς.
    • Τέλος υπάρχουν συστήματα υβριδικά που συνδυάζουν χαρακτηριστικά από συγκεντρωτικά και αποκεντρωμένα συστήματα

    Τι δείχνουν οι μελέτες

    Συστηματική αναζήτηση βιβλιογραφίας που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές Hanne Katriina Ahtiainen, Miia Marjukka Kallio, Μarja Airaksinen, και Anna-Riia Holmstrom στα επιστημονικά περιοδικά/ιστοσελίδες MEDLINE Ovid, Scopus, CINAHL και EMB, για την περίοδο 2005 έως Μάιο 2016, η οποία μελέτησε δημοσιεύσεις που αφορούσαν τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην διαδικασία διανομής και χορήγησης φαρμάκων σε νοσοκομεία και αναφορές που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητά τους σε χρόνο, κόστος και ασφάλεια έδωσαν τα παρακάτω αποτελέσματα:

    • Όλα τα Αυτοματοποιημένα Συστήματα Αποθήκευσης και Διαχείρισης Φαρμάκων και Αναλωσίμων βελτίωσαν την ασφάλεια των φαρμάκων και την ποιότητα της περίθαλψης, κυρίως με τη μείωση των φαρμακευτικών σφαλμάτων.
    • Τα κεντρικά και υβριδικά συστήματα εξοικονομούσαν χρόνο.
    • Τα κόστη φαρμακευτικής φροντίδας μειώθηκαν με χρήση τέτοιων συστημάτων κυρίως σε υψηλού κόστους μονάδες.

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    Διαβάστε ακόμη

    Κόντρα εργαστηριακών γιατρών και φαρμακοποιών για το strep test - Μήνυση από τον ΠΦΣ

    «Καμπανάκι» ΕΕ για τους κινδύνους από τη χρήση νέων ψυχοδραστικών ουσιών

    Η Ελλάδα στους δημοφιλέστερους προορισμούς για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

    gazzetta
    gazzetta reader insider insider