Υπ. Υγείας: Οι οδηγίες των ειδικών για τις ημέρες με καύσωνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπ. Υγείας: Οι οδηγίες των ειδικών για τις ημέρες με καύσωνα
Σε έκτακτη ενημέρωση προχώρησε σήμερα το υπουργείο Υγείας, λόγω των συνεχόμενων κυμάτων καύσωνα που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα και με το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ.

Σε έκτακτη ενημέρωση προχώρησε σήμερα το υπουργείο Υγείας, λόγω των συνεχόμενων κυμάτων καύσωνα που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ.

Στο πλαίσιο αυτό, επιστήμονες - μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έδωσαν οδηγίες προστασίας από τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Όπως τόνισαν οι ειδικοί, περισσότερο ευάλωτοι στις υψηλές θερμοκρασίες είναι οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και τα νήπια κάτω των 3 ετών, όπως και τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι και όσοι ζουν σε περιοχές όπου υπάρχουν πυρκαγιές.

Μιλώντας για θέματα γενικού πληθυσμού, ο Καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας (Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, τόνισε ότι η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας συνεδρίασε εν όψει των δύσκολων ημερών που βρίσκονται μπροστά μας. «Έχουμε ένα κύμα καύσωνα, το οποίο θα κρατήσει. Σε τέτοιες συνθήκες κινδυνεύουν αρκετοί συμπολίτες μας», τόνισε ο καθηγητής. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι από τις υψηλές θερμοκρασίες κινδυνεύουμε όλοι, ωστόσο, οι ομάδες του ποληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά, οι έγκυες ή θηλάζουσες, όσοι έχουν χρόνια προβλήματα υγείας άτομα παχύσαρκα, υπέρβαρα, άτομα που ασκούνται πολύ, συμβουλεύοντας αυτές τις ημέρες να περιοριστεί η σωματική δραστηριότητα. Επίσης, αυξημένος είναι ο κίνδυνος για τα άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες.

Ο καθηγητής κάλεσε τους πολίτες να μην αφήσουν μόνους τους ηλικιωμένους αυτή την περίοδο, οι οποίοι αν χρειαστεί να βγουν έξω θα πρέπει να το κάνουν απογευματινές ή βραδινές ώρες. «Εάν μπορούμε να τους εξυπηρετούμε αυτές τις ημέρες, να το κάνουμε», τόνισε ο καθηγητής. Και πρόσθεσε:
«Να μην αφήνουμε παιδιά και ηλικιωμένους σε κλειστό αυτοκίνητο. Να έχουν πρόσβαση σε δροσερό, κλιματιζόμενο χώρο»,.

Κατά τις ημέρες του καύσωνα η οδηγία είναι να πίνουμε πολλά υγρά, να έχουμε ανεμιστήρες ή κλιματισμό, να κάνουμε χλιαρά ντους, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις, να επιλέγουμε ελαφρύ ντύσιμο, χρήση καπέλου και γυαλιών. Στον αντίποδα, δεν πρέπει να έχουμε άμεση έκθεση στον ήλιο και να χρησιμοποιούμε φούρνο. Οι ειδικοί λένε «όχι» στην έντονη σωματική άσκηση και για όποιον το κάνει συμβουλεύουν να προτιμά τις πολύ πρωινές ώρες.

Προσοχή στα παιδιά

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας (ΕΚΠΑ), Βάνα Παπαευαγγέλου, από την πλευρά της, αναφέρθηκε έδωσε οδηγίες για τα νεογνά, τα παιδιά, τις έγκυες και τις λεχώνες. «Τα παιδιά κάτων των 3 ετών και τα βρέφη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης, γιατί η επιφάνεια του σώματός τους είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το βάρος τους. Πρέπει να μένουν μέσα στο σπίτι τις ώρες από τις 12:00 έως τις 17:00. Όταν λέμε μέσα δεν εννοούμε να είναι στην παραλία κάτω από την ομπρέλα, ούτε στη βεράντα του σπιτιού αυτές τις ώρες. Εννοούμε να είναι μέσα στο σπίτι», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, συμβούλευσε τους γονείς να κατεβάζουν τις τέντες, να έχουν κλειστά τα παραθυρόφυλλα και να δημιουργούν ένα όσο το δυνατόν πιο δροσερό περιβάλλον.

«Μετά τις 6 το απόγευμα μπορούν να πάνε και στην παραλία και στην παιδική χαρά», είπε η καθηγήτρια. Η ίδια υπογράμμισε ότι ταυτόχρονα υπάρχει έξαρση ιογενούς γαστρεντερίτιδας, η οποία επιδεινώνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. «Θα πρέπει, οι γονείς να προσφέρουν συνεχώς νερό και υγρά στα παιδιά, χωρίς να περιμένουν να διψάσουν ή να το ζητήσουν τα ίδια», σημείωσε.

Άτομα με αναπνευστικά/καρδιολογικά προβλήματα

Αναφερόμενος στους ασθενείς με αναπνευστικά και καρδιολογικά θέματα, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας (Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επεσήμανε τα συμπτώματα που υποδηλώνουν θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία: «Αυτός που ξαφνικά ζαλίζεται, πονάει το κεφάλι του, δεν αισθάνεται καλά, αυτός έχει μάλλον συμπτώματα που εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Καλό είναι να πίνει μικρές γουλιές νερό και να τον δροσίζουμε με πετσέτες.

Εκείνος που παρουσιάζει σύγχυση και πολύ ζεστό δέρμα θα πρέπει επίσης να έχει παρόμοια φροντίδα, με τη διαφορά ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καλέσουμε και το ΕΚΑΒ. Σε αυτό τον άνθρωπο δε δίνουμε ποτέ νερό από το στόμα, γιατί κινδυνεύει να πάθει εισρόφηση», εξήγησε. Και πρόσθεσε: «Βάζουμε κρύο νερό στις μασχάλες, αφαιρούμε όσα ρούχα έχει, ώστε να μπορέσει να αποβάλει τη θερμοκρασία».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, οι ηλικιωμένοι και όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια αναπνευστικά ή/και καρδιολογικά προβλήματα θα πρέπει να να επικοινωνούν με το γιατρό τους για ενδεχόμενη τροποποίηση της αγωγής τους. Όσον αφορά στα άτομα που ζουν σε περιοχές όπου υπάρχει φωτιά, συμβούλευσε να διατηρήσουν κλειστά τα παράθυρα, ενώ εάν είναι απαραίτητο να βγουν έξω, να χρησιμοποιήσουν μάσκα όπως αυτή που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε για τον κορονοϊό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καιρός: Από σήμερα η 2η φάση του καύσωνα - Στους 43 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος

Kάλεσμα Γεωργιάδη στους εργοδότες να τηρούν τις προβλεπόμενες οδηγίες ενόψει καύσωνα

Παίρνουν μπρος οι καταγραφές των ζημιών από τις πυρκαγιές - Τριαντόπουλος: «Άμεσα η πρώτη αρωγή»

gazzetta
gazzetta reader insider insider