Στις επείγουσες προτεραιότητές του έχει εντάξει ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, την αντιμετώπιση των ελλείψεων στα φάρμακα και τη θωράκιση της χώρας εν όψει του χειμώνα. Το πρόσφατο παρελθόν απέδειξε ότι απαιτούνται μέτρα και δράσεις πριν κορυφωθεί το πρόβλημα και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φαίνεται αποφασισμένος να αποτρέψει την εμφάνιση ακραίων φαινομένων, όπως αυτά της προηγούμενης σεζόν.
Το θέμα απασχόλησε τον Υπουργό από τις πρώτες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ το έθεσε στο τραπέζι και κατά τη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας. Όπως γνωστοποίησε στις αρχές του μήνα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), οι πρωτοβουλίες του υπουργείου εστιάζουν αρχικά στην απαγόρευση εξαγωγών, στην υποχρεωτική δήλωση πωλήσεων και αποθεμάτων μέσω ειδικής πλατφόρμας στις φαρμακαποθήκες, στην αύξηση αποθεμάτων στις φαρμακευτικές, στη χορήγηση μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων στα φαρμακεία και στην ενθάρρυνση της συνταγογράφησης γενοσήμων στους γιατρούς.
Προς την κατεύθυνση αυτή, τις τελευταίες ημέρες, ο ΕΟΦ ανακοίνωσε την ενεργοποίηση δύο εξ αυτών των πρωτοβουλιών.
Πλατφόρμα δήλωσης αποθεμάτων
Στο πλαίσιο της παρακολούθησης της αγοράς φαρμάκων με σκοπό την εξασφάλιση της επάρκειάς τους, ο Οργανισμός, καθιέρωσε νέα Ηλεκτρονική Υπηρεσία «Δήλωσης Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης», στη διαδικτυακή πύλη του. Παράλληλα, καλεί τους Κατόχους Άδειας Χονδρικής πώλησης φαρμάκων να προετοιμαστούν, δημιουργώντας λογαριασμό για την εν λόγω υπηρεσία, εντός 7 ημερών.
Νέα απαγόρευση εξαγωγών
Στην ίδια κατεύθυνση, ο ΕΟΦ εξέδωσε την Πέμπτη (27/7) νέα λίστα απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης φαρμάκων, μετά από αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειας των εν λόγω προϊόντων στην αγορά. Η νέα λίστα ισχύει από 1/8 και περιλαμβάνει περισσότερα από 280 φαρμακευτικά σκευάσματα.
Στη σχετική απόφαση, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Φιλίππου, υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, μετά από έγκριση του Ε.Ο.Φ. για έκτακτη εισαγωγή ή με απόφαση κατ’ εξαίρεση κυκλοφορίας με ξενόγλωσση επισήμανση.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία), σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη. Εξαιρείται η διακίνηση φαρμάκων από ή μέσω Ελλάδας προς την Κύπρο ή άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., όταν αυτή γίνεται από τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας/τοπικούς αντιπροσώπους ή τους εξουσιοδοτημένους κατόχους άδειας χονδρικής πώλησης και προβλέπεται ρητά σε σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής και της εταιρίας του εξωτερικού. Όπως επισημαίνεται, ο ΕΟΦ επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων και η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.
Σημειώνεται ότι οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, το οποίο απασχολεί έντονα ολόκληρη την Ευρώπη. Οι παράλληλες εξαγωγές, συγκαταλέγονται διαχρονικά στις βασικότερες αιτίες του φαινομένου στη χώρα μας, μία συνθήκη που αποδίδεται στις χαμηλές τιμές των φαρμάκων στην ελληνική αγορά, οι οποίες οδηγούν σε παράτυπες εξαγωγές σε χώρες της ΕΕ, όπου πωλούνται σε υψηλότερες τιμές.
Αύξηση αποθεμάτων
Εδώ και αρκετούς μήνες τα θεσμικά όργανα των φαρμακαποθηκαρίων και των φαρμακοποιών έχουν καταγγείλει ότι διατίθενται αισθητά μικρότερες ποσότητες συγκεκριμένων φαρμάκων στην αγορά της Ελλάδας.
Σύμφωνα με παράγοντες τις αγοράς, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ζητήσει από τις φαρμακευτικές εταιρείες την αύξηση των αποθεμάτων των φαρμάκων που διαθέτουν στη χώρα μας, τουλάχιστον κατά 10%.
Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών, ωστόσο, τονίζουν ότι η αύξηση του όγκου των σκευασμάτων που διατίθενται στην εγχώρια αγορά θα επιφέρει δραματική αύξηση του κόστους στη βιομηχανία, σε ένα περιβάλλον μάλιστα που οι επιχειρήσεις μαστίζονται από τις υποχρεωτικές επιστροφές. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να επιβάλλεται ένα οριζόντιο μέτρο, τη στιγμή που η ζήτηση διαφέρει από σκεύασμα σε σκεύασμα και κάνουν λόγο για «ημίμετρο στο μείζον και σύνθετο πρόβλημα των ελλείψεων».