Μορφή… χιονοστιβάδας παίρνουν τα περιστατικά βίας σε βάρος του προσωπικού των νοσοκομείων, ένα διαχρονικό φαινόμενο το οποίο φαίνεται ότι εντείνεται. Τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία Ναυπλίου, Μεσολογγίου, Κορίνθου, Κέρκυρας αλλά και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα και κέντρα υγείας, σημειώθηκαν αναίτιες επιθέσεις ασθενών, συγγενών και επισκεπτών σε υγειονομικούς, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα και τη λειτουργία των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τα περισσότερα συμβάντα καταγράφονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ενώ η συντριπτική πλειονότητα των επιθέσεων κατά του προσωπικού των υγειονομικών μονάδων προέρχεται από τους Ρομά, σε πολλές περιπτώσεις υπό την επήρεια ουσιών. Μετά τις επιθέσεις, οι διοικήσεις προτείνουν στους υγειονομικούς - θύματα να κάνουν οι ίδιοι μηνύσεις, κάτι που -όπως τονίζουν- προϋποθέτει την επιβάρυνσή τους με τα δικαστικά έξοδα και θα έχει ως αποτέλεσμα την στοχοποίηση των ίδιων και των οικογενειών τους.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι περιστατικό που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή, στο νοσοκομείο Κορίνθου, όταν ασθενής λίγο έλειψε να βάλει φωτιά σε βαρέλι με βενζίνη. Ωστόσο, άλλοι ασθενείς και συνοδοί -μεταξύ αυτών και Ρομά- τον ακινητοποίησαν και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, αφού σε κοντινή απόσταση υπήρχαν φιάλες οξυγόνου. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην αστυνομία που τον συνέλαβε, ο λόγος που προέβη σε αυτήν την κίνηση ήταν η καθυστέρηση για εξέταση. Σημειώνεται ότι στα Επείγοντα υπήρχαν δύο γιατροί.
Αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε και στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, στις 18/8/2023, στις 4 τα ξημερώματα, όταν προσήλθε τραυματίας από παράσυρση αυτοκινήτου. Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, την ώρα που του παρέχονταν οι πρώτες βοήθειες έκανε «γυαλιά καρφιά» τον εξοπλισμό του ΤΕΠ και χειροδίκησε εναντίον του προσωπικού.
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αποδίδουν τα φαινόμενα βίας εναντίον τους στην πλημμελή φύλαξη των υγειονομικών δομών και ζητούν την άμεση λήψη μέτρων.
«Που θα πάει όλο αυτό; Είναι βέβαιον ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα θα θρηνήσουμε συναδέλφους. Στα τυπικά μας προσόντα πρόσληψης δεν συμπεριλαμβάνεται η γνώση σε πολεμικές τέχνες. Τι χρειάζεται λοιπόν; Καλύτερη φύλαξη των υγειονομικών μονάδων, με περισσότερο συμβασιούχο προσωπικό, συχνές περιπολίες της αστυνομίας γύρω από τα νοσοκομεία, υποβολή μηνύσεων από τις διοικήσεις των υγειονομικών μονάδων στους νταήδες. Τώρα τι γίνεται; Βαράνε, σπάνε ότι βρουν μπροστά τους στα νοσοκομεία, συλλαμβάνονται από την αστυνομία και, επειδή δεν υποβάλει κανείς μήνυση, πάνε σπίτι τους, σαν κύριοι......», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Έκκληση από τους νοσοκομειακούς γιατρούς
Χαρακτηριστικό είναι και περιστατικό που σημειώθηκε στο νοσοκομείο Ναυπλίου. Πριν μερικές ημέρες εισέβαλλαν συγγενείς αποβιώσαντος ασθενούς, ξυλοκοπώντας υγειονομικούς, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό δύο γιατρών.
Οι γιατροί και οι λοιποί εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως, αν και παρόμοια συμβάντα είναι δυστυχώς συχνά, με ενόχους όχι μόνο Ρομά όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί από την διοίκηση των συνδιοικούμενων νοσοκομείων Άργους – Ναυπλίου, ούτε από την διοίκηση της 6ης ΥΠΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), αυτήν την φορά πριν από το περιστατικό είχε ειδοποιηθεί έγκαιρα τόσο ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου όσο και η αστυνομία, η οποία όμως έστειλε μόνο δυο αστυνομικούς, που αρκέστηκαν να «παρακολουθούν διακριτικά» τους εισβολείς να ξυλοκοπούν υγειονομικούς.
Η Ομοσπονδία τονίζει πως παρόμοια συμβάντα, με την αστυνομία πρακτικά απούσα, είναι πάρα πολλά και με ενόχους όχι μόνο «εξοργισμένους συγγενείς ασθενών», αλλά σε πολλές περιπτώσεις άλλες ομάδες ατόμων (οργανωμένους οπαδούς, ακροδεξιούς «θεματοφύλακες – αντιδιασωληνωτές» κλπ).
«Σε πολλές περιπτώσεις οι διοικήσεις των νοσοκομείων αρνούνται ακόμα και να αναλάβουν τις εκ των υστέρων απαραίτητες νομικές ενέργειες, παρουσιάζοντας έτσι αυτές τις επιθέσεις ως δήθεν… “προσωπικές διενέξεις των υγειονομικών με πολίτες”, οι οποίες τάχα “δεν αφορούν τις διοικήσεις των νοσοκομείων”», τονίζει η ΟΕΝΓΕ.
Τέλος, καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας Πολίτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προστασία των υγειονομικών και της λειτουργίας των νοσοκομείων.