«Οδύσσεια» η συνταγογράφηση φαρμάκων για τους ανασφάλιστους ρευματοπαθείς

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Οδύσσεια» η συνταγογράφηση φαρμάκων για τους ανασφάλιστους ρευματοπαθείς
Ο αριθμός των ρευματολόγων που υπηρετεί σε νοσοκομεία και δημόσιες δομές είναι απελπιστικά μικρός, ενώ υπάρχουν πολλές περιοχές της χώρας χωρίς καθόλου ρευματολόγο σε νοσοκομείο ή άλλη δημόσια δομή.

Σε «Οδύσσεια» έχει μετατραπεί η συνταγογράφηση των φαρμάκων τους για τους ανασφάλιστους πάσχοντες από ρευματικά νοσήματα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς λόγω γραφειοκρατικού «κολλήματος» δε μπορούν να λάβουν τη συνταγή τους από ιδιώτες ρευματολόγους.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούλιο του 2022 η συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες, μπορεί να γίνει μόνο από γιατρούς δημόσιων Νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Από το μέτρο εξαιρούνται -μεταξύ άλλων- όσοι εντάσσονται στον κατάλογο παθήσεων, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου.

Ωστόσο, όπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας (ΕΡΕ) και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας, Δημήτριος Καρόκης, οι ρευματοπαθείς δεν περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις, παρά το γεγονός ότι όλες οι αντιρευματικές θεραπείες συνταγογραφούνται με μειωμένη συμμετοχή, ενώ οι βιολογικές και άλλες νεότερες θεραπείες χορηγούνται με μηδενική συμμετοχή, καθώς τα φάρμακα διακινούνται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Το πρόβλημα εντείνεται λόγω του μικρού αριθμού ρευματολόγων που απασχολούνται στις δημόσιες δομές, με αποτέλεσμα η αναμονή για ραντεβού να ξεκινά από 3-6 μήνες αλλά και της ανισομερούς γεωγραφικής κατανομής τους.

Από τον Ιούλιο του 2022, έχουν γίνει οχλήσεις στο υπουργείο Υγείας για το θέμα αυτό, τόσο από την ΕΡΕ, όσο και από τις ομοσπονδίες ασθενών, εντούτοις, μέχρι στιγμής, δεν έχουν λάβει καμία απάντηση.

«Οι ανασφάλιστοι ρευματοπαθείς δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους και τις εξετάσεις τους σε ιδιώτες γιατρούς, παρότι έχουν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις», υπογράμμισε ο κ. Καρόκης.

Δυσεύρετοι οι ρευματολόγοι στο δημόσιο σύστημα

Οι ρευματικές παθήσεις έχουν μεγάλη συχνότητα, με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα να κυμαίνεται στο 0.8-1%, την ψωριασική αρθρίτιδα στο περίπου 0.5%, την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα στο περίπου 0.5% κλπ.

Σύμφωνα με την ΕΡΕ, όλοι αυτοί οι ασθενείς λαμβάνουν ειδικές θεραπείες και ένα μεγάλο μέρος τους λαμβάνουν ειδικές ανοσοκατασταλτικές θεραπείες (βιολογικούς παράγοντες, στοχευμένα μόρια κλπ), μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων που μόνο ρευματολόγοι μπορούν να χειριστούν. Ωστόσο, ο αριθμός των ρευματολόγων που υπηρετεί σε νοσοκομεία και δημόσιες δομές είναι απελπιστικά μικρός, ενώ υπάρχουν πολλές περιοχές της χώρας χωρίς καθόλου ρευματολόγο σε νοσοκομείο ή άλλη δημόσια δομή. Κατά συνέπεια, οι ανασφάλιστοι ρευματοπαθείς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την κατάσταση της υγείας τους.

Σημειώνεται ότι η ΕΡΕ έχει αυτή τη στιγμή περίπου 400 εγγεγραμμένα μέλη ειδικούς ρευματολόγους και περίπου 80 ειδικευόμενους ανά την Ελλάδα. Οι περισσότεροι είναι συγκεντρωμένοι στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα και Κρήτη. Από τους 400 ρευματολόγους, περίπου το 80% είναι ελευθεροεπαγγελματίες ιδιώτες και μόνο το 20% απασχολούνται σε δημόσιες δομές.

«Υπάρχουν ολόκληρες περιφέρειες χωρίς κανέναν ρευματολόγο σε δημόσια δομή και πόλεις οι οποίες διαθέτουν έναν ή κανέναν ρευματολόγο. Αντίστοιχα, υπάρχουν πόλεις με αρκετούς ιδιώτες ρευματολόγους και κανέναν σε δημόσια δομή. Είναι ιδιαίτερα ανισομερής η γεωγραφική κατανομή», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΡΕ. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο παράδειγμα των Επτανήσων, όπου σε δημόσιες δομές υπάρχουν μόνο τρεις ρευματολόγοι στην Κέρκυρα και κανένας στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα. Αντίστοιχα, στις Κυκλάδες υπάρχουν μόνο δύο στη Σύρο, ενώ στη Μακεδονία υπάρχουν πόλεις που δεν διαθέτουν ρευματολόγους.

Photo: Shutterstock

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ώΡΑ να δούμε τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα στις σωστές διαστάσεις

Αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι λόγω ψυχικής νόσου

Τριπλή επιδημία ενόψει της χειμερινής περιόδου – Η καλύτερη στιγμή για εμβολιασμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider