Αυξάνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες από γρίπη και Covid-19, με τους ειδικούς να κρούουν «καμπανάκι» για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, αυξημένα εμφανίζονται τα κρούσματα αλλά και νοσηλείες COVID-19 στα νοσοκομεία όλης της χώρας, παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η περίοδος δραστηριότητας του ιού της γρίπης.
Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα (27/11-3/12), η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα υπερέβη το όριο του 10% που αποτελεί ενδεικτικό εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC. Καταγράφηκαν 2 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Συνολικά, από την αρχή επιτήρησης της γρίπης έχουν νοσηλευθεί 9 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 4 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν καταγραφεί 30 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), και συγκεκριμένα τα 29 (97%) ήταν τύπου Α και ένα (3%) τύπου Β.
«Ανεβαίνει» και ο κορονοϊός
Αυξημένη, όμως, εμφανίζεται και η δραστηριότητα του κορονοϊού αλλά και νοσηλείες περιστατικών COVID-19 στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με τις εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες να πλησιάζουν τις 1.000 (991 συγκεκριμένα), αυξημένες κατά 153 σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση 24% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.
Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.
Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 54. Καταγράφηκαν 44 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 34-97 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.
«Καμπανάκι» από τους ειδικούς
Οι ειδικοί κρούουν «καμπανάκι» για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, προκειμένου να προστατευθούν από τη βαριά νόσηση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως τις 10/12/2023 έχουν διενεργηθεί σε όλη την επικράτεια 2.592.428 εμβολιασμοί κατά της γρίπης. Όσον αφορά στον κορονοϊό, μέχρι και τις 08/12/2023 (10:00 p.m.), με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer XBB έχουν πραγματοποιηθεί 123.952 εμβολιασμοί
«Μπαίνουμε σε μία περίοδο που αναζωπυρώνεται η γρίπη. Από τον κορονοϊό, όπως ξέρουμε όλοι, δεν έχουμε ξεμπλέξει. Είναι επίσης η εποχή όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», Γαρυφαλλιά Πουλάκου.
«Είναι πάνω από 200 οι αναπνευστικοί ιοί που προκαλούν λοιμώξεις οι οποίες μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα. Σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να εξελιχθούν σε πνευμονία», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι για την προστασία από κάποιους από αυτούς υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια.
«Έχουμε μια πάρα πολύ καλή φαρέτρα με εμβόλια, τα οποία απευθύνονται πρωτίστως σε εκείνους που είναι πάρα πολύ ευπαθείς, αλλά και στον γενικό πληθυσμό. Η γρίπη είναι ένα νόσημα που μας ταλαιπωρεί εκατοντάδες χρόνια, με μεγάλες πανδημίες. Ο κόσμος, γενικώς, έχει εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της γρίπης. Εφέτος, λοιπόν, πρέπει να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα», επισήμανε.
Όσον αφορά το εμβόλιο για τον κορονοϊό, η κυρία Πουλάκου επισήμανε πως έχει υπάρξει ένας κορεσμός στο κοινό, κάτι που όμως έχει συνέπειες. «Στην Κλινική μας νοσηλεύουμε άτομα που έχουν να εμβολιαστούν πάνω από ένα χρόνο», είπε. Και πρόσθεσε: «Επομένως δεν έχουν κάνει ούτε την τέταρτη δόση ούτε τώρα την αναμνηστική».
Παράλληλα, τόνισε και τη σημασία της χορήγησης του εμβολίου για τον πνευμονιόκοκκο. «Οι άνθρωποι που είναι ευπαθείς χρειάζονται και τα τρία εμβόλια: για τη γρίπη, τον πνευμονιόκοκκο και την COVID-19», κατέληξε.