Healthflix: Εντός του 2024 η τηλεόραση για την υγεία - Πώς θα λειτουργεί

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Healthflix: Εντός του 2024 η τηλεόραση για την υγεία - Πώς θα λειτουργεί
Το Healthflix θα είναι διασυνδεδεμένο με το Σύμβουλο Υγείας, ένα άλλο ψηφιακό εργαλείο που αναπτύσσεται με στόχο να αποτελέσει την βασική πύλη εισόδου και γνωριμίας του πολίτη με το σύστημα υγείας.

Ένα νέο ψηφιακό εργαλείο για την υγεία θα έχουν στη διάθεσή τους οι Έλληνες πολίτες εντός του 2024. Η τηλεόραση για την υγεία ή αλλιώς Healthflix (κατά το Netflix και Ertflix) είναι μία ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θα παρέχει δωρεάν πολυμεσικό περιεχόμενο (κείμενο, εικόνες, ήχος και βίντεο), με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση πολιτών και επαγγελματιών σχετικά με ζητήματα που αφορούν στην υγεία.

Το Healthflix θα είναι διασυνδεδεμένο με το Σύμβουλο Υγείας, ένα άλλο ψηφιακό εργαλείο που αναπτύσσεται από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), με στόχο να αποτελέσει την βασική πύλη εισόδου και γνωριμίας του πολίτη με το σύστημα υγείας.

Σε ένα ψηφιακό, σύγχρονο και φιλικό περιβάλλον και με βάση το ατομικό προφίλ, το προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό, τις ανάγκες, τις συνήθειες, δημογραφικά και γεωγραφικά δεδομένα και άλλες σταθερές ή μεταβλητές παραμέτρους, ο Σύμβουλος Υγείας, στοχεύει στη διευκόλυνση, προαγωγή και ενδυνάμωση του πολίτη.

Βιβλιοθήκες ενημέρωσης για την αντιμετώπιση και πρόληψη παραγόντων κινδύνου (π.χ. παχυσαρκία, κάπνισμα, αλκοολισμός, ψυχική υγεία κ.ά.), προγράμματα προληπτικού εμβολιασμού και προσυμπτωματικών ελέγχων, ειδικά οριζόμενοι προσυμπτωματικοί έλεγχοι από προσωπικό ή θεράποντα ιατρό, όπως και η Ατομική Έκθεση Υγείας του πολίτη, θα είναι κάποιες από τις λειτουργίες του Συμβούλου Υγείας.

Ουσιαστικά, θα αντλεί δεδομένα από τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με προληπτικά προγράμματα και εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί ο πολίτης, διαμορφώνοντας το ατομικό προφίλ υγείας, σε σχέση με παράγοντες κινδύνου και με τον υπόλοιπο πληθυσμό αντίστοιχης ηλικίας στη χώρα. Παράλληλα, θα καθοδηγεί για το ποιες είναι οι εξετάσεις που θα πρέπει να κάνει κάποιος με βάση την ηλικία και τους παράγοντες κινδύνου που έχει, ποιες τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν στον τρόπο ζωής του καθώς και για το ποια προγράμματα υπάρχουν έτσι ώστε οι απαιτούμενες εξετάσεις για να γίνουν δωρεάν. Τέλος, θα ενημερώνει τον πολίτη σχετικά με τα εμβόλια που θα πρέπει να του έχουν χορηγηθεί και πώς μπορούν να γίνουν δωρεάν και θα τον βοηθά να τα προγραμματίσει.

Πρόκειται για ένα έργο ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται σε στάδιο σχεδιασμού της προκήρυξης του διαγωνισμού.

Healthflix: Τηλεοπτική ενημέρωση και εκπαίδευση

Προς την ίδια κατεύθυνση και με γνώμονα το γεγονός ότι η τηλεόραση είναι το μέσο με την μεγαλύτερη επικοινωνιακή και επιμορφωτική δύναμη, καθότι η χρήση του είναι εύκολη, άμεση και δεν προαπαιτεί ψηφιακές δεξιότητες, έχει σχεδιαστεί και το Healthflix.

Σε πλήρη διασύνδεση με τον Σύμβουλο Υγείας, το Healthflix, θα διανείμει το απαιτούμενο ενημερωτικό ή επιμορφωτικό/εκπαιδευτικό περιεχόμενο σε κάθε πολίτη και επαγγελματία, με τρόπο που θα απαντά αφενός στη σύγχρονη μάστιγα του ψηφιακού αναλφαβητισμού, αφετέρου στην ιδιότυπη νέου τύπου αναπτυσσόμενη πανδημία – infodemic (υπερ- και παρα-πληροφόρηση).

Όπως αναφέρουν καλά γνωρίζοντες, τo Healthflix θα είναι μια ολοκληρωμένη λύση για την ασφαλή διανομή σχετικού με την υγεία περιεχομένου στον πολίτη και τον επαγγελματία. Μια προηγμένη πλατφόρμα αντίστοιχη των Netflix και Ertflix, ειδικά σχεδιασμένη για να υποστηρίξει βίντεο και ζωντανές μεταδόσεις , αφενός καλύπτοντας επιμορφωτικά το περιεχόμενο του Συμβούλου Υγείας, αφετέρου εκπαιδεύοντας με σύγχρονο τρόπο τον πολίτη και τον επαγγελματία υγείας στην χρήση των πολυάριθμων ψηφιακών εφαρμογών που βρίσκονται στην διάθεσή του, όπως π.χ. η άυλη συνταγογράφηση.

Επιπλέον, ο πολίτης θα μπορεί μέσω του Healthflix να ενημερωθεί και να εκπαιδευτεί σχετικά με την «ταυτότητα», την πρόληψη και αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων υγείας, αλλά και αναφορικά με τη χρήση διαγνωστικών και θεραπευτικών εργαλείων, όπως για παράδειγμα, τα self tests ή η αντλία ινσουλίνης για έναν νεοδιαγνωσμένο ασθενή με διαβήτη.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ήδη αρκετές επιστημονικές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την παροχή υλικού. Το Healthflix θα δίνει, επίσης, τη δυνατότητα παρακολούθησης συνεντεύξεων τύπου, εκδηλώσεων και άλλων διοργανώσεων για την υγεία, μέσω ζωντανής μετάδοσης (live streaming).

Ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί στο τέλος του τρέχοντος με αρχές του επόμενου έτους και στόχος είναι η πρώτη έκδοση της πλατφόρμας να είναι έτοιμη πριν από τις Ευρωεκλογές (Ιούνιος 2024).

ΗΔΙΚΑ: Η πορεία των έργων

Η εξέλιξη των έργων, ύψους άνω των 265 εκατ. ευρώ, που βελτιώνουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, τα οποία επιβλέπει και συντονίζει η ΗΔΙΚΑ, ως εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρουσιάστηκε την Τετάρτη (14/12).

Όπως ανέφερε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα, τα έργα που χρηματοδοτούνται κυρίως με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, παίζουν καθοριστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων των νοσοκομείων, με έμφαση στην υψηλή διαθεσιμότητα και ασφάλεια των δεδομένων. Η ψηφιοποίηση, άλλωστε, του τομέα της Υγειάς είναι ένας από τους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κυβέρνησης ευρύτερα.

Στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνονται:

• Η ενοποίηση των Μητρώων που διατηρεί η ΗΔΙΚΑ στους τομείς της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, προϋπολογισμού 12,2 εκατ. ευρώ. Για το έργο αναμένεται σύντομα η υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
• Ο ψηφιακός μετασχηματισμός για τη διαχείριση της περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών, προϋπολογισμού 29,4 εκατ. ευρώ, με τον σχετικό διαγωνισμό να βρίσκεται σε διαδικασία κατακύρωσης.
• Η ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, προϋπολογισμού 45,1 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον σχετικό έλεγχο.
• Η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων των νοσοκομείων. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, προϋπολογισμού 139,5 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών.
• Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος πρωτογενούς πρόληψης που θα αποτελεί το σημείο επικοινωνίας του πολίτη με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Το έργο είναι ενταγμένο στο ΤΑΑ, προϋπολογισμού 10,2 εκατ. ευρώ και θα προκηρυχθεί το νέο έτος.
• Η αναβάθμιση του κέντρου διαχείρισης δεδομένων της ΗΔΙΚΑ, με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου έχει ήδη ξεκινήσει.
• Η εγκατάσταση συστήματος RIS PACS απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου, τα δύο από τα τρία lots, με συνολικό προϋπολογισμό 15,8 εκατ. ευρώ, υλοποιούνται. Το έργο αυτό είναι έργο γέφυρα ανάμεσα στο προηγούμενο και στο τρέχον πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Όπως επισήμανε η κα Τσούμα, η ΗΔΙΚΑ συμμετέχει, επίσης, ενεργά στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως είναι το MyHealth@EU, που επιτρέπει στα 27 κράτη της Ε.Ε. να παρέχουν υψηλής ποιότητας διασυνοριακές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στους πολίτες τους, μέσω της απρόσκοπτης και ασφαλούς ανταλλαγής κλινικών εγγράφων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προχωρούν ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας και η υλοποίηση του data center της ΗΔΙΚΑ

Αναγκαία η επέκταση του ΟΙΚΟΘΕΝ σε περισσότερα ογκολογικά νοσοκομεία και σε άλλες θεραπευτικές κατηγορίες

Αυξάνονται σημαντικά οι αποδοχές των νέων Διοικήσεων Νοσοκομείων και ΥΠΕ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider