Υπουργείο Υγείας: Δωρεάν υγιεινά τρόφιμα στο πρόγραμμα κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υπουργείο Υγείας: Δωρεάν υγιεινά τρόφιμα στο πρόγραμμα κατά της παιδικής παχυσαρκίας
Παράλληλα, αναμένονται πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην καλύτερη διαχείριση των τροφίμων, με την εθελοντική συμμετοχή των παιδιών.

Με την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους αναμένεται να δούμε στην πλήρη ανάπτυξή του το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας στα σχολεία, που αποτελεί κεντρικό πυλώνα της Εθνικής Δράσης για την Καταπολέμηση της Παιδικής Παχυσαρκίας, η οποία υλοποιείται από το υπουργείο Υγείας και τη UNICEF.

Όπως ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε η «Συμμαχία για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας», ήδη έχουν γίνει συνεργασίες και έχουν ξεκινήσει αθλητικές δράσεις, με πολλά παιδιά να έχουν εγγραφεί στα αθλητικά σωματεία. Υπενθυμίζεται ότι -μεταξύ άλλων- προβλέπεται η δημιουργία συλλόγων/προγραμμάτων που ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα (π.χ. αθλητικές ομάδες καλαθοσφαίρισης, λέσχες περιπάτου) και συμμετοχή σε υφιστάμενες ομάδες και αθλητικές δράσεις.

Στα σχολεία παρέχονται ήδη υγιεινά γεύματα, ενώ, στο ευρύτερο πλαίσιο, έχει προβλεφθεί και η δωρεάν παροχή υγιεινών τροφίμων στις οικογένειες που δεν δύνανται να τα προμηθευτούν.

«Στο πρόγραμμα κατά της παιδικής παχυσαρκίας έχουμε προβλέψει τη δωρεάν παροχή φρούτων και λαχανικών στις οικογένειες που τα έχουν ανάγκη, όχι με τη μορφή των κοινωνικών παντοπωλείων, όχι με voucher, ούτε με το να στήνονται οι άνθρωποι στις ουρές, αλλά με έναν πολύ αξιοπρεπή και σωστό τρόπο, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει», τόνισε η κ. Αγαπηδάκη.

Η ίδια επεσήμανε ότι το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, λαμβάνοντας τη «σκυτάλη» από το υπουργείο Εργασίας, παρέχει ήδη σχολικά γεύματα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει εισηγηθεί η αρμόδια επιτροπή, προκειμένου τα παιδιά να τρέφονται σωστά, ενώ αναμένονται και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην καλύτερη διαχείριση των τροφίμων, με την εθελοντική συμμετοχή των παιδιών.

«Την ίδια στιγμή που πολλά παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στα υγιεινά τρόφιμα, πολλοί άλλοι πετάμε πάρα πολλά τρόφιμα. Στο πλαίσιο μιας πολύ σπουδαίας πρωτοβουλίας, για την οποία θα πούμε περισσότερα σε λίγες ημέρες, τα παιδιά έρχονται μέσα από τον εθελοντισμό να αξιοποιήσουν όλο αυτό το κομμάτι που πάει δυστυχώς στα σκουπίδια. Και είναι τρόφιμα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πάρα πολλούς», τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός.

Θεσμοθετείται το Ευρωπαϊκό Κέντρο στο Χαροκόπειο

Η κ. Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι σε λίγες εβδομάδες αναμένεται η θεσμοθέτηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας, το οποίο ιδρύεται στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας. Πρόκειται για ένα νέο ερευνητικό κέντρο, με στόχο την παραγωγή έρευνας, ιδεών και προτάσεων πολιτικής, αλλά και με ενεργό ρόλο στον επιστημονικό συντονισμό και στην επιστημονική αξιολόγηση της Εθνικής Δράσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις σε επίπεδο πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, στο σπίτι, στο σχολείο, στις υπηρεσίες υγείας και στην ευρύτερη κοινότητα, με στόχο όλα τα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών, καθώς και τις οικογένειές τους.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπονται μεταρρυθμίσεις με στόχο την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής για τα παιδιά – ιδίως μέσω της βελτίωσης της πρόσβασης σε υγιεινά τρόφιμα στα σχολικά κυλικεία, καθώς και την ενσωμάτωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων διατροφής και σωματικής δραστηριότητας στα σχολεία.

Πρόληψη δεν σημαίνει στέρηση

Η παχυσαρκία είναι μία χρόνια, πολυπαραγοντική, πολυσυστηματική, δύσκολα αντιμετωπίσιμη και υποτροπιάζουσα νόσος, που απαιτεί διεπιστημονική παρέμβαση. Οδηγεί σε πολλές σοβαρές ασθένειες και χαρακτηρίζεται ως «πανδημία», καθώς απειλεί τα θεμέλια της δημόσιας υγείας, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Tα παχύσαρκα παιδιά έχουν υψηλό κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες, με την παιδική παχυσαρκία να αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για αυξημένη νοσηρότητα στην ενήλικο ζωή.

Όπως ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός, μέσα από τα προγράμματα πρόληψης δίνονται τα εργαλεία στους πολίτες να αντιλαμβάνονται ότι πρόληψη δεν σημαίνει στέρηση, αλλά ένας τρόπος να διατηρείς το βιολογικό σου κεφάλαιο σε πραγματικά καλό επίπεδο, ώστε να απολαμβάνεις τη ζωή από την παιδική ηλικία έως και την ενήλικη ζωή, την τρίτη και τέταρτη ηλικία.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί γύρω από δύο άξονες:

• Την αλλαγή των αντιλήψεων, ιδιαίτερα όσον αφορά στην παιδική ηλικία για το κανονικό ή μη βάρος. Να μην θεωρείται το υπέρβαρο παιδί κανονικό ή το κανονικό παιδί ελλιποβαρές, όπως θεωρούσαν ο παππούς και η γιαγιά, οι οποίοι έχουν βιώσει περιόδους στέρησης τροφής. Να αναθεωρηθεί το μέγεθος της μερίδας φαγητού και το κυριότερο να μην συνδέεται η αγάπη και η φροντίδα των παιδιών με την προετοιμασία και την παροχή του φαγητού.
• Την αλλαγή της αντίληψης που έχουμε ως ενήλικες για το πώς φροντίζουμε τον εαυτό μας, δηλαδή να γίνουμε ο γονιός του εαυτού μας.

Η κ. Αγαπηδάκη υπογράμμισε ότι η παχυσαρκία δεν είναι ατομική επιλογή και τάχθηκε κατά του στίγματος. «Το να στιγματίζονται παιδιά και ενήλικες όχι μόνο δεν είναι αποδεκτό, αλλά είναι επιστημονικά λανθασμένο. Μια σειρά από εξωτερικούς παράγοντες, οι κοινωνικοί προσδιοριστές, επιδρούν στα άτομα και έχουν ως αποτέλεσμα την παχυσαρκία», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η αναγνώριση από τα άτομα πως χρειάζονται βοήθεια δεν είναι δείγμα αδυναμίας, αλλά δύναμης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η παχυσαρκία είναι νόσος και όχι ατομική επιλογή

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας: Η υγεία, ο πλανήτης, οι νέοι και τα νέα φάρμακα

ΠΟΥ: Περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από παχυσαρκία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider