Έρευνα: Φάρμακο για τον διαβήτη φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη του Πάρκινσον

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έρευνα: Φάρμακο για τον διαβήτη φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη του Πάρκινσον
Σύμφωνα με το Ίδρυμα για το Πάρκινσον περισσότερο από 10 εκατ. άνθρωποι σε όλο το κόσμο ζουν με την νευροεκφυλιστική ασθένεια - τα νεύρα του εγκεφάλου εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου προκαλώντας προβλήματα στην κίνηση, την ισορροπία και την μνήμη, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα για το Πάρκινσον περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο το κόσμο ζουν με την νευροεκφυλιστική ασθένεια - τα νεύρα του εγκεφάλου εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου προκαλώντας προβλήματα στην κίνηση, την ισορροπία και την μνήμη, μεταξύ άλλων.

Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι πλέον διαχειρίσιμα με αγωγή αλλά δεν υπάρχει πραγματική θεραπεία.

Μία νέα ανακάλυψη Γάλλων επιστημόνων όμως μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα, ένα φάρμακο για το διαβήτη τύπου 2, η λιξισενατίδη (lixisenatide), μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών συμπτωμάτων. Το εν λόγω εύρημα ενδέχεται να υποδηλώνει ότι το Πάρκινσον σχετίζεται με την αντίσταση του εγκεφάλου στην ινσουλίνη. Η λιξισενατίδη ανήκει στη νέα γενιά φαρμάκων που ονομάζεται αγωνιστές GLP-1R και η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 156 άνθρωποι που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με Πάρκινσον που χωρίστηκαν σε δύο ισάριθμες ομάδες. Οι συμμετέχοντες και των δύο ομάδων συνέχισαν κανονικά να λαμβάνουν την αγωγή τους για το Πάρκινσον, η διαφορά ήταν ότι η μία ομάδα έκανε καθημερινά μία ένεση λιξισενατίδης ενώ η άλλη λάμβανε έγχυση με εικονικό φάρμακο (placebo).

Πριν, μετά αλλά και κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ασθενείς υποβάλλονταν σε εξετάσεις αξιολόγησης των κινητικών τους συμπτωμάτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά από 12 μήνες χρήσης, όσοι λάμβαναν τη λιξισενατίδη, δεν παρουσίασαν επιδείνωση των κινητικών τους συμπτωμάτων, ενώ σε όσους δινόταν το placebo είχαν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους, της τάξης των τριών μονάδων στην κλίμακα αξιολόγησης MDS-UPDRS part III – διαφορά που κλινικά θεωρείται αρκετά σημαντική.

Η διαφορά στην εξέλιξη των συμπτωμάτων παρέμεινε για δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της κλινικής δοκιμής. Αυτό κατά τους ερευνητές υποδηλώνει ότι η λιξισενατίδη προστατεύει τον εγκέφαλο από την απώλεια των νεύρων.

Το μειονέκτημα ήταν ότι περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν λιξισενατίδη ανέφεραν ως παρενέργεια του φαρμάκου τη ναυτία και το 13% έμετο.

Ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Μπορντό, Wassilios Meissner, δηλώνει έκπληκτος με την αποτελεσματικότητα τις κλινικές δοκιμές. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις ερμηνείες των ευρημάτων και με την εφαρμοστικότητα στο παρόν στάδιο, αλλά πρόκειται για ένα πολύ, πολύ ισχυρό σήμα προς την θεραπεία, που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ, παρά μόνο στην κλινική δοκιμή της εξενατίδης», ανέφερε.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι περαιτέρω έρευνα απαιτείται ώστε να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της κλινικής δοκιμής, να εξεταστεί εάν η επίδραση της λιξισενατίδης παραμένει στο χρόνο και πόσο μπορεί αυτή να παραταθεί εφόσον βρεθεί η κατάλληλη δοσολογία και τέλος εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς σε πιο προχωρημένο στάδιο της αρρώστιας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 6,2 χρόνια την τελευταία 30ετία

Κεφαλαλγία: Τα σημάδια που υποδηλώνουν σοβαρό πρόβλημα υγείας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider