Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας 2024 ρίχνει φως στη σημαντική επίδραση της κατάθλιψης στα ποσοστά επιβίωσης και στην ποιότητα ζωής των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος μεταξύ των γυναικών και η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι 1 στις 11 γυναίκες στην ΕΕ-27 θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού πριν από την ηλικία των 74 ετών.
Η ψυχολογική επίπτωση του καρκίνου του μαστού είναι καλά τεκμηριωμένη και προηγούμενες μελέτες έχουν υπολογίσει ότι, παγκοσμίως, το 32% των πασχόντων από τη νόσο ζουν επίσης με κατάθλιψη. Παρά τις βελτιώσεις στον προσυμπτωματικό έλεγχο, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, οι ασθενείς εξακολουθούν να μην ελέγχονται σωστά για παθήσεις ψυχικής υγείας και συχνά δεν λαμβάνουν επαρκή υποστήριξη.
Τα βασικά ευρήματα
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα ερευνητών στη Ρωσία, διεξήγαγε μια ολοκληρωμένη ανάλυση της υπάρχουσας έρευνας σχετικά με τον επιπολασμό και τον αντίκτυπο της κατάθλιψης σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.. Στις διάφορες μελέτες διαπιστώθηκε ένα ευρύ φάσμα στον αναφερόμενο επιπολασμό της κατάθλιψης μεταξύ των ασθενών με καρκίνο του μαστού, που κυμαίνεται από 4,5% έως 38%.
Η έρευνα υπογραμμίζει μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ κατάθλιψης και θνησιμότητας:
- 50% αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας από όλες τις αιτίες σε ασθενείς με κατάθλιψη σε σύγκριση με μη καταθλιπτικές ασθενείς με καρκίνο του μαστού, σταδίου Ι-ΙΙΙ.
- 2-2,5 φορές αύξηση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού και από όλες τις αιτίες σε ασθενείς με πρώιμο στάδιο (στάδιο Ι & ΙΙ) καρκίνου και κατάθλιψης.
- 2,5 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος θανάτου, μέσα σε 8-15 χρόνια, για γυναίκες με μη μεταστατικό καρκίνο του μαστού και ήπια έως μέτρια καταθλιπτικά συμπτώματα μετά από χειρουργική επέμβαση, σε σύγκριση με εκείνες με ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα κατάθλιψης.
«Συνολικά, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τόσο η κατάθλιψη όσο και το άγχος μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα ποσοστά επιβίωσης και να μειώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο του μαστού.
Ως εκ τούτου, καθήκον μας είναι να εντοπίσουμε την παρουσία ψυχικών διαταραχών σε ασθενείς κατά την αρχική διάγνωση του καρκίνου του μαστού, προκειμένου να ξεκινήσουμε τη θεραπεία όσο το δυνατόν νωρίτερα, επειδή η ποιότητα ζωής και η συνολική επιβίωση των ασθενών είναι εξαιρετικά σημαντική», δήλωσε ο Δρ Ruslan A. Starostin, ογκολόγος και χειρουργός μαστού στην Druzhkov Clinic LLC, Kazan, Ρωσία.