«Χαριστική βολή» για διαγνωστικά και κλινικοεργαστηριακούς η παρακράτηση του clawback

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χαριστική βολή» για διαγνωστικά και κλινικοεργαστηριακούς η παρακράτηση του clawback
Αγανάκτηση και οργή επικρατεί στα διαγνωστικά εργαστήρια και τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ για την παρακράτηση του clawback. 

Αγανάκτηση και οργή επικρατεί στα διαγνωστικά εργαστήρια και τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ για την παρακράτηση του clawback.

Οι ιδιωτικοί φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ζητούν άμεση απόσυρση και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Διαβάσαμε χθες με αγανάκτηση και οργή, την αιφνίδια ανακοίνωση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την είσπραξη του clawback του 2021 σε 120 δόσεις και των μηνών του Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2023 σε 9 δόσεις, γεγονός που σημαίνει ότι άνω του 50% της μηνιαίας υποβολής θα παρακρατείται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και σε συνδυασμό με την παρακράτηση φόρου θα φτάνει και στο 70%», αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ, σε σημερινή του ανακοίνωση.

Όπως σημειώνει, πρόκειται για εντολή του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνου Πετραλιά, η οποία οδηγεί σε θάνατο τους γιατρούς.

«Είχαμε ζητήσει και από τον προκάτοχο του κυρίου Πετραλιά όπως και επανειλημμένα και από τον ίδιο να υπάρξει διαγραφή του τεχνητού χρέους του clawback, όπως έχει συμβεί και με την επιστρεπτέα προκαταβολή, για να μην πτωχεύσουν οι ιατροί, παραλλήλα δε αύξηση της χρηματοδότησης για τις διαγνωστικές εξετάσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ζητήσαμε επανειλημμένα συνάντηση με τον κύριο Πετραλιά την οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αποδεχθεί», τονίζουν οι ιδιωτικοί φορείς. Και προσθέτουν:

«Δεν αντιλαμβάνεται ο κύριος Πετραλιάς την ευθύνη του στην ελληνική κοινωνία και το γεγονός ότι με τις ενέργειες του καταστρέφονται οι ιατροί, τους οποίους οδηγεί σε θάνατο οικονομικό και φυσικό και ότι κληρονομούν τα χρέη τους στα παιδιά τους;».

Το Συντονιστικό Όργανο καλεί τον Υφυπουργό να δώσει άμεσα εντολή στον ΕΟΠΥΥ να αποσυρθούν οι «κατάπτυστες» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- ανακοινώσεις παρακράτησης του clawback και ζητά άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας, αφού οι κρούσεις προς τον Υφυπουργό δεν έχουν οδηγήσει σε αποτέλεσμα.

Παράλληλα, καλεί όλο τον κλάδο σε ετοιμότητα για συγκέντρωση όποτε αυτή ορισθεί και όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της Χώρας να συμπορευτούν μαζί του για οργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) τονίζει ότι η απόφαση αυτή οδηγεί σε οικονομική ασφυξία του φορείς ΠΦΥ, που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, λόγω του άδικου μέτρου του clawback.

Και ο ΙΣΑ καλεί τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας να ανακαλέσει την αιφνιδιαστική του απόφαση και ζητά την αύξηση χρηματοδότησης για τη διαγνωστικές εξετάσεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

«Τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι το clawback πρέπει να καταργηθεί, γιατί είναι άδικο φορές πρακτικό μέτρο που απειλεί τη βιωσιμότητα των φορέων της ΠΦΥ», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απάτη - ΕΟΠΥΥ: Προφυλακίστηκαν ακόμα δύο γιατροί και τρεις φαρμακοποιοί - Έξι οι προσωρινά κρατούμενοι

ΣΦΕΕ: Τα 3,5 εκατ. ευρώ της απάτης στον ΕΟΠΥΥ να μειωθούν από το clawback

ΕΣΠΑ: Νέο «εργαλείο» για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας στην Αττική – Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider