Φαρμακεία: Νέες υπηρεσίες για την πρόληψη της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών και του καπνίσματος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φαρμακεία: Νέες υπηρεσίες για την πρόληψη της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών και του καπνίσματος
Πρόκειται για συμμετοχή σε δράσεις της Πολιτείας με σκοπό την πρόληψη της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καπνίσματος, οι οποίες θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το ρόλο του φαρμακείου ως πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Νέες υπηρεσίες υγείας μέσω των φαρμακείων δρομολογούνται το επόμενο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για συμμετοχή σε δράσεις της Πολιτείας με σκοπό την πρόληψη της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καπνίσματος, οι οποίες θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το ρόλο του φαρμακείου ως πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Την ίδια στιγμή ήδη κατοχυρώθηκε με νόμο η διενέργεια στα φαρμακεία όλων των εμβολίων για τους ενήλικες, ενώ έως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για την καταχώριση των εμβολίων κατά της COVID-19, η διενέργεια των οποίων θα γίνεται και στα φαρμακεία.

Επιπλέον, πριν λίγες ημέρες άρχισε και η προληπτική δράση για τη δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία των self tests για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια του PHARMA point 2024 με τίτλο «Connecting community. Το ανθρωποκεντρικό φαρμακείο», που διοργάνωσε στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2024, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Στο επίσημο καλωσόρισμά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης επισήμανε ότι «το ανθρωποκεντρικό φαρμακείο παραμένει σταθερά προσανατολισμένο στην ανάδειξη του ρόλου του ελληνικού φαρμακείου σε ό,τι αφορά θέματα υγείας, πρόληψης και φροντίδας. Σε ένα περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται, το ελληνικό φαρμακείο παραμένει ο πιο αξιόπιστος συνεργάτης της πολιτείας στα θέματα αυτά. Παρακολουθεί, ανανεώνεται και προσαρμόζεται στις διαρκείς εξελίξεις ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναδείξει το φαρμακείο ως χώρο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και συστήνει στις κυβερνήσεις όλων των χωρών να αξιοποιήσουν την προσφερόμενη βοήθεια των φαρμακείων παγκοσμίως».

Κατά την επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε ότι «δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα αυτό που κάποιοι έλεγαν τα προηγούμενα χρόνια ότι ο αριθμός των ελληνικών φαρμακείων είναι πολύ μεγάλος. Πρέπει να παραμείνουν και ειδικά όσα από αυτά λειτουργούν σε χωριά της περιφέρειας. Επιπλέον η φαρμακευτική δαπάνη δεν έχει καμία σχέση με τον αριθμό των φαρμακείων, ιδιαίτερα στην επαρχία». Παράλληλα, επισήμανε τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα φαρμακεία στην ΠΦΥ με τους εμβολιασμούς και τα τεστ, καθώς κι αυτόν που πρέπει να έχουν στην παροχή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ).

Οι βραβεύσεις

Κατά της διάρκεια της τελετής έναρξης, τιμήθηκε ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ για την προσφορά της οικογένειας και του Ομίλου στη φαρμακευτική αγορά και ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία, ενώ προβλήθηκε και βίντεο για τα 100 χρόνια της εταιρείας.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Ομίλου ΣΥΦΑ Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κιοσές απένειμε τιμητική πλακέτα στον αντιπρόεδρο του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ και γενικό διευθυντή της ΒΙΑΝ, Κωνσταντίνο Παναγούλια.

Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Παναγούλιας ευχαρίστησε για την απονομή της τιμητικής πλακέτας και επισήμανε την διαχρονικά πολύ καλή σχέση που έχει ο Όμιλος με τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι είναι πρωτίστως συνεργάτες με κοινό σκοπό. Επιπλέον, ανέφερε ότι η ΒΙΑΝΕΞ είναι η μεγαλύτερη φαρμακευτική επιχείρηση στη χώρα και το 2024 θα υπερβεί σε πωλήσεις τα 500 εκατ. ευρώ.

Επίσης βραβεύτηκαν οι δύο φοιτήτριες που εισήχθησαν με την καλύτερη βαθμολογία στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ το 2024, από το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ, με χορηγία της εταιρείας ELPEN. Την απονομή των βραβείων έκαναν η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας, Σοφία Κατή και ο εκπρόσωπος της ELPEN, Σταύρος Μαυρομιχάλης.

Επιπλέον απονεμήθηκαν υποτροφίες από τον ΦΣΘ σε παιδιά φαρμακοποιών μελών του που εισήχθησαν σε ΑΕΙ το 2024, με την υποστήριξη της τράπεζας Πειραιώς, ενώ τιμήθηκαν και οι φαρμακοποιοί του ΦΣΘ που συνταξιοδοτήθηκαν το 2023.

Πόλο έλξης αποτέλεσε και η παράλληλη έκθεση στην οποία συμμετείχαν φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής και γενικότερα εταιρείες που απευθύνονται στα φαρμακεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα συνεισφέρει με πάνω από 20 εκατ. ευρώ στον ΠΟΥ

Αγαπηδάκη: Ο κόσμος πρέπει να εκμεταλλευθεί τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Υπ. Εσωτερικών: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των προσλήψεων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider