Υπηρεσίες Τηλεϊατρικής θα παρέχουν τα φαρμακεία εντός του 2025, στο πλαίσιο των δομικών αλλαγών που επιτελούνται στη λειτουργία τους, με στόχο να εισφέρουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα σε απομακρυσμένες περιοχές. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αφού εξεταστούν συνολικά τα σημεία ανά γεωγραφική περιοχή, θα εντοπιστούν οι περιοχές όπου θα μπορεί να εφαρμοστεί το νέο αυτό σύστημα, αντί να αναπτυχθούν νέες δομές υγείας.
Τα παραπάνω ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ, με τίτλο «Pharmacy 4.0: Hub Ψηφιακής Υγείας & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας», που συνδιοργανώθηκε από τον Όμιλο ΠΕΙΦΑΣΥΝ, τον ΣΥ.ΦΑ. Θράκης και τον ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ.
«Τα πολλά φαρμακεία που έχει η χώρα μας τα έβλεπε η τρόικα ως βάρος. Για εμένα είναι ευλογία και αποτελούν κεντρικό σημείο των πολιτικών μας. Έχω σκοπό να εμπλέξω τα φαρμακεία -που υπάρχουν σε κάθε χωριό- σε υπηρεσίες ΠΦΥ και τηλεϊατρικής, αντί να φτιάξουμε νέες δομές», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, θα ξεκινήσει η πιλοτική διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) στα φαρμακεία, με τον Υπουργό να διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξουν όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας που θα αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των φαρμακευτικών εταιρειών για επιπλέον επιβαρύνσεις και τυχόν καταχρήσεις.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, μέσω της διανομής των ΦΥΚ από τα φαρμακεία της γειτονιάς, κύριο μέλημα είναι η απαλλαγή των ασθενών από την ταλαιπωρία της αναμονής, με δεδομένο ότι προς το παρόν αναγκάζονται να απευθύνονται μόνο στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Έρχονται νέες ανακοινώσεις για την καταχρηστική συνταγογράφηση
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στους ενδελεχείς ελέγχους που γίνονται για την «ανίχνευση» γιατρών που συνταγογραφούν καταχρηστικά, προειδοποιώντας ότι ο κλοιός γύρω από αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές, ολοένα και σφίγγει με τη χρήση των νέων ψηφιακών εργαλείων.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός, οι σχετικές ανακοινώσεις για την αποκάλυψη γιατρών που συνταγογραφούσαν καταχρηστικά, είχε άμεσο αποτέλεσμα καθώς μέσα στον Οκτώβριο η δαπάνη για συνταγογραφούμενα φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία υποχώρησε κατά 10%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Μάλιστα, σημείωσε ότι σε περίπου 2 εβδομάδες αναμένεται να προχωρήσει σε νέες αποκαλύψεις.
Αναφερόμενος στα νέα ψηφιακά εργαλεία και τις δυνατότητες που αυτά δίνουν, τόνισε πως μέσω των σχετικών παρεμβάσεων η χώρα μας έχει πετύχει να μειώσει τις ελλείψεις φαρμάκων, ενώ παράλληλα έχουν μειωθεί σημαντικά και οι περιορισμοί στις παράλληλες εξαγωγές. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η λίστα με τις απαγορεύσεις έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες στο μισό, ενώ παράλληλα δεν αντιμετωπίζουμε έξαρση των ελλείψεων.
Ψηφιακή υπογραφή των φαρμακοποιών
Τις δικές του προτάσεις για την ψηφιακή υγεία κατέθεσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς αποκαλύπτοντας ότι έχει ήδη ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας και βρίσκει σύμφωνο τον ΠΦΣ να προχωρήσει η εφαρμογή της ψηφιακής υπογραφής των φαρμακοποιών, ώστε να σταματήσει η απαίτηση για υπογεγραμμένα αρχεία συνταγών. Ζήτησε επίσης τα 10 εκατομμύρια των πολιτών να αποκτήσουν υποχρεωτικά άυλη συνταγογράφηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ λαμβάνει, διαχειρίζεται και ελέγχει 7,5 εκατ. συνταγές κάθε μήνα που σημαίνει ότι 90 εκατ. συνταγές τον χρόνο φυλάσσονται σε αποθήκες. Ο πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ΗΣΠΑΔΙΦ, ένα καταπληκτικό εργαλείο όπως είπε, ζήτησε όμως να καταγράφει εκτός των άλλων και τις εξαγωγές που κάνουν οι φαρμακαποθήκες για μια πληρέστερη εικόνα της κατάστασης της χώρας σχετικά με τις ελλείψεις των φαρμάκων.
Συμπλήρωση του φακέλου ασθενών στο φαρμακείο
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα στον φαρμακοποιό να συμπληρώνει τον φάκελο των ασθενών στο φαρμακείο, ενώ ανέφερε πως «ο φαρμακοποιός μπορεί να παίξει ρόλο στη βελτιστοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, στην ορθή χρησιμοποίησή της για να προλαμβάνονται κακές πρακτικές, στην εκπαίδευση και στην ένταξη των πολιτών σε ψηφιακές πλατφόρμες, όπως είναι αυτές του εμβολιασμού, του προσωπικού γιατρού και όσες ακόμα έρθουν στη συνέχεια».
Στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, προς όφελος της ταχείας ανάπτυξης φαρμάκων, του repositioning αυτών, της μείωσης του κόστους και των ελέγχων ποιότητάς τους, αναφέρθηκε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων. Αναφορικά με το πρόσφατο σκάνδαλο των υπερσυνταγογραφήσεων, είπε ότι αυτές οι παραβάσεις έπρεπε να εντοπίζονται την επόμενη στιγμή, καλώντας την Πολιτεία να αξιοποιήσει όλα αυτά τα συστήματα και να ακολουθήσει ορθές πρακτικές στο φάρμακο για να προφυλάξει τους διαθέσιμους πόρους.
Από την πλευρά του, ο τ. Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε πως «οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες θα αποτυπώσουν την πραγματική εικόνα της υγείας της χώρας και αυτές είναι: το πρόγραμμα ψηφιακής διαχείρισης των ογκολογικών ασθενών, η ετοιμότητα των νοσοκομείων, η νοσηλεία στο σπίτι, η τηλεϊατρική, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΠΥΥ και φυσικά ο ψηφιακός ιατρικός φάκελος των ασθενών».