Το σκανάρισμα του καρπού και ο σωματικός έλεγχος για την ένεση που πρέπει να χορηγηθεί σε περιπτώσεις κωματώδους υπογλυκαιμίας μπορεί να αποβεί σωτήριο για τη ζωή.
Γράφει ο Χρήστος Δαραμήλας*
Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα σήμερα ξεπερνούν το 1.240.000 άτομα και σύμφωνα με τα δεδομένα της Η.ΔΙ.Κ.Α. αποτελούν το 11% του πληθυσμού της χώρας μας.
Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά είναι πολύ υψηλά, ακολουθώντας τα αντίστοιχα ποσοστά των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θα περίμενε κανείς, οι πολίτες στην Ελλάδα να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και, στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησής τους, να μην υπάρχουν ταμπού σχετικά με την ανάδειξη του σακχαρώδη διαβήτη και στη δική τους ζωή. Παρόλα αυτά το ταμπού υπερτερεί και οδηγεί πολλούς ανθρώπους στην απομόνωση.
Ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλεί δύο οξείες επιπλοκές, την υπογλυκαιμία και την υπεργλυκαιμία. Δύο επιπλοκές οι οποίες παρουσιάζονται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια ενός εικοσιτετράωρού και κρίνονται ιδιαίτερα σοβαρές, διότι μπορούν να προκαλέσουν την απώλεια αισθήσεων και συνείδησης, με αποτέλεσμα το άτομο να είναι λιπόθυμο και να μην μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί αλλά ούτε και να επικοινωνήσει.
Αυτή η ανάγκη, ώθησε όλους εμάς στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) να αναζητήσουμε έναν νέο πρωτότυπο και εύκολο τρόπο, μέσω του οποίου να μπορεί να λάβει κάποιος πληροφορίες για εμάς, χωρίς να προβεί σε σωματική έρευνα ή στο ψάξιμο των προσωπικών μας αντικειμένων.
Έτσι, εντοπίσαμε ένα πρωτοποριακό προϊόν το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει σε μια ειδική κατάσταση, όπως αυτές που αναφέρθηκαν. Το προϊόν αυτό βασίζεται στην τεχνολογία των τραπεζικών καρτών ή διαφορετικά στην τεχνολογία NFC.
To NFC είναι μια μικροσκοπική κάρτα μνήμης στην οποία μπορούμε να γράψουμε πληροφορίες για εμάς, χωρητικότητας έως 500 kb, και περνώντας το κινητό μας πάνω από αυτή την κάρτα μνήμης αυτόματα το τηλέφωνο μας τη διαβάζει και εμφανίζει στην αρχική οθόνη τα στοιχεία που έχουμε καταχωρίσει.
Αυτή η κάρτα μνήμης είναι τοποθετημένη μέσα σε ένα ελαστικό βραχιόλι χειρός, το οποίο διακοσμήσαμε με όμορφα σχέδια, το λογότυπο της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. καθώς και με τη λέξη «Diabetes» και, στο πλαίσιο του 2nd Diabetes Empowerment Forum, το διαθέσαμε στους εκπροσώπους των συλλόγων μας.
Η επόμενη ενέργεια της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. σε συνεργασία με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, είναι να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα, ως η μόνη αρχή που μπορεί να προβεί σε σωματικό έλεγχο.
Στην περίπτωση των ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη το σκανάρισμα του καρπού και ο σωματικός έλεγχος για το πορτοκαλί κουτί, την ένεση γλυκαγόνης που πρέπει να μας χορηγηθεί σε περιπτώσεις κωματώδους υπογλυκαιμίας, μπορεί να μας σώσει τη ζωή.